logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak tanio naprawić głośniki Mazurek 110 z uszkodzonym zawieszeniem?

FINIX_47 16 Maj 2011 22:06 5561 21
REKLAMA
  • #1 9513970
    FINIX_47
    Poziom 23  
    Ocena: 6
    Witam mam do was proźbę w doradzeniu mi rozwikłania mojego problemu, mam dwie kolumny "Mazurek 110" jestem można by powiedzieć w trakcie ich naprawy.
    Sprawa wygląda tak jedyne co jest do naprawy to górne zawieszenie którego już jest poprostu brak w wszystkich 4 głośnikach, dodaj zdjęcia na których widać na czym stanołem, przy czyszczeniu jednej membrany z pozostałości z górnego zawieszenia cała membrana poprostu mi odpadła (nie używałem siły) poprostu klej który był od nowości już nie trzyma.
    W czym sprawa abyście mi doradzili, chce te kolumny naprawić jak najtańszym kosztem, opcje jakie widze:
    1. zakup samego górnego zawieszenia i regenereacja (z waszą pomocą, bo też nie wiem jak się tego podjąść)
    2. zakup całej membrany w tym : membrana, górne zawieszenie, kopułka przeciw pyłowa.
    3. zakup całego sklejonego zestawu naprawczego tj. membrana, zawieszenie (górne,dolne) wraz z cewką.

Ogólnie z tego co wyczytłem w różnych tematach to ludzie polecają zostawić tą membranę która jest w oryginale, z tym że samo górne zawieszenie kosztuje 10zł a cała membrana pkt.2 kosztuje 5 zł (oczywiście nie ma tu mowy o oryginałach)
    Robię te kolumny z sympatii do jednej osoby i nic z tego nie będę miał, także chce to zrobić jak najszybciej i jak najtanie.
    Jak widziecie membrana nie wygląda zbyt ciekawie, lecz nie o to chodzi, pownieważ te kolumny nie będą grałym w muzeum (chodzi mi tylko o to aby zachowały swoje brzmienie).
    Dalsze pytania będę zadawał w dalszym ciągu tematu, proszę bardzo o pomoc.
    Oraz jeśli coś jest nie tak z tym temat to moderatorów o informację, a nie nagłe wyżucanie do kosza.
    Jak tanio naprawić głośniki Mazurek 110 z uszkodzonym zawieszeniem?Jak tanio naprawić głośniki Mazurek 110 z uszkodzonym zawieszeniem?Jak tanio naprawić głośniki Mazurek 110 z uszkodzonym zawieszeniem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9514178
    DDN
    Poziom 31  
    Ocena: 141
    Najlepsza i najprostsza opcja to nowa membrana z zawieszeniem gumowym do tego nakladka p.p. Zyska to wyglad i na pare nascie lat wystarczy. Zainstalowanie nowej membrany jest latwiejsze niz samego zawieszenia np.z neoprenu. Kupujac membrane patrz na jej wysokosc bo w niektorych oferowanych zamiennikach sa rozne wersje nie tylko roznia sie srednica na cewke ale tez i wysokoscia a to wazne by pasowalo.
  • REKLAMA
  • #3 9514262
    FINIX_47
    Poziom 23  
    Rozumiem, a jakiego kleju użyć do przyklejenia membramy do cewki? Jeśli możesz poleć mi chociaż jeden dwa przykłady z alledrogo (membrany).
    Jeszcze jedno moje pytanko czy da się przykleić membranę z górnym zwieszniem do cewki, bez wyjmowaniu pozostałości tak jak widać na zdjęciu, czyli bez odklejania dolnego resora z cewką?.
    W pomocy w doborze wyboru membrany zalerzał by mi też na tym, aby górne zawieszenie było doklejone z wewnętrznej strony membrany a nie zewnętrznej, ponieważ kupiłem kiedyś taki zestaw do swoich altusów i nie wygląda to ładnie jak zawieszenie jest naklejone z zewnętrznej strony membrany.
  • Pomocny post
    #4 9514815
    DDN
    Poziom 31  
    Ja gdy regeneruje od podstaw glosnik to kleje dolny resor do membrany wikolem. Cewke do membrany distalem lub inna zywica epoxydowa. Dolny resor do glosnika polimerowym,a gumowy resor do kosza super szybko laczacym klejem cjanoakrylowym. Co do membrany z zawieszeniem po zewnetrznej stronie to niewiem czy takie sa najczesciej maja naklejony resor na przodzie choc czekaj ja ostatnio do isophona dawalem taka na gumie i ma z tylu klejenie gumy membrana ma srednice 95mm a cala razem z resorem 130mm wysokosc 23mm srednica dla cewki 25mm. Tak membrane da sie nakleic na cewke i resor bez demontazu ich z miejsca,dodam ze tak jest nawet lepiej bo masz cewke wycentrowana,tera tylko przykleic membrane do cewki a na koncu gorne zawieszenie.
  • #5 9515212
    FINIX_47
    Poziom 23  
    Ok a jakiego jeszcze innego kleju mogę użyć zamiast tego "distalem" i jeszcze jedna sprawa związana z tym, oczyszczę cewkę z starego kleju tam gdzie była przyklejona membrana, i skąd mam wiedzieć na jakiej wysykości mam przykleić membranę.
    Jeszcze jedna sprawa to czy membranę do cewki można kelić od góry, czy trzeba od dołu?.

Mam jeszcze jedną proźbę czy te np. będą pasować, pdoam kilka numerów z aukcji alledrogo, jak możesz do doradź co wybrać: Rodzaj membrany: Celuloza matowa
    1.przedmiot nr 1607349415
    Średnica zewnętrzna: 115mm
    Średnica wewnętrzna: 21mm
    Wysokość: 19mm

Wymiary oryginalnej membrany :
    Nie wiem czy mam jak zmierzyć średnicę zewnętrzną, bo nie mam górnego zawieszenie
    Średnica wewnętrzna: 25mm
    Wysokość: 16mm
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 9515307
    parish
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 31
    Membranę polecam zakupić na www.umifon.pl prócz distala możesz użyć poxipolu. Membranę należy kleić tak, aby resor górny nie był naciągnięty ani w dół ani w górę, w tzw. "luźnej" pozycji. z góry i z dołu. osobiście używam do tego kleju "patex ekspress". Do klejenia resoru górnego z koszem użyj butaprenu. Resztę opisu regeneracji znajdziesz używając funkcji "szukaj".

Pozdrawiam.
  • #7 9515337
    FINIX_47
    Poziom 23  
    Witam kolegę na umifon już pytałem i niestety nie będę od nich zamawiał bo wyjdzie mnie to ponad 50 zł (za jedną kolumnę) a ja chce naprawić to jak najtańszym kosztem, bo te kolumny zagrają u mnie raz i je zwracam właścicielowi (nic z tego nie będę miał prócz z satysfakcji naprawy).
  • Pomocny post
    #8 9515384
    parish
    Więc zamów tą którą masz w numerze aukcji, nie zapomnij o krążkach ochronnych, u nich nie powinno być problemu z dorzuceniem ich do zamówienia, tylko napisz do nich maila.
  • #9 9515595
    FINIX_47
    Poziom 23  
    No i znów się zakończyło mi coś fiaskiem, bo na tej aukcji jest tylko jedna sztuka, muszę znleść nowe.
    Mam jeszcze jedną sprawę, przy ściaganiu starych membran stanołem na takim (dla mnie martwym pukncie). Dodaję zdjęcia na którym widać pozostałości kleju (który jest tak twardy jak żywica) i nie wiem jak mam zdjąć te pozostałości.
    Jak tanio naprawić głośniki Mazurek 110 z uszkodzonym zawieszeniem?

Jeszcze jedno pytanko do was, to czy można docinać wewnętrzną stronę membrany ta która dochodzi na cewkę. Jeśli jest np. średnica 21mm a ja potrzebuje na 25mm to będzie dało się to zrobić, czy ręcznie nie ma szans bo myślę nad taką membraną.
    Przedmiot nr 1608599351
  • Pomocny post
    #10 9517753
    parish
    Możesz a nawet powinieneś dociąć. Dlaczego nie możesz kupić dwóch sztuk po prostu? Nie rozumiem. Membrana z aukcji odpada.
  • #11 9517823
    FINIX_47
    Poziom 23  
    No bo na tamtej wcześniejszej aukcji została tylko jedna sztuka.
    Pytanko powtarzam co zrobić z tym fantem, z tym starym klejem, jak to odkleić z cewki?.
    Rozumiem że ta żółta membrana odpada (jeszcze zapytam z ciekawości czemu ?).
  • Pomocny post
    #12 9524300
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1711
    Jest za ciężka. Takich membran używa się raczej w car-audio.

Stary klej spróbuj usunąć rozpuszczalnikiem nitro. Jeśli nie pomoże, należy uzbroić się w cierpliwość i... lutownicę. Podgrzewać lutownicą klej i delikatnie go usuwać. Nic na siłę bo uszkodzisz cewkę. Usuń tylko luźne i nadmiernie odstające fragmenty kleju do momentu, aż swobodnie będzie można nałożyć membranę na cewkę.

Pozdrawiam.
  • #13 9527590
    FINIX_47
    Poziom 23  
    Witam jakoś tam w miarę się pozbyłem tych resztek membranym ręcznymi sposobami, sprawdzałem czy gra sam dolny resor z cewką, wszystko jest niby ok (bo myślałem że przerwałem jeden zwój z cewki.
    Tylko że jest taka sprawa, przy likwidowaniu tych resztek kleju, wydaje mi się że cewka ociera w szczelinie magnetycznej, lecz nie wiem czy to jest możliwe (chodźby z tego powodu że dolny resor jest cały czas przyklejony do cewki) chyba że coś się przestawiło (czy da się to jakoś skorygować ustalaczem, kawałkiem giętkiego plastiku?).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 9528013
    DDN
    Poziom 31  
    To moze paprochy,reszta kleju tam wpadla miedzy cewke a magnes,problem wiekszy bo wyjac to mozna ale trudno. Kawalkiem papieru,odkurzaczem ale to jak niema niczego na koszu a ty masz resor i cewke. Moze to tak ci sie wydaje bo cewka sama na resorze dolnym jest bardzo delikatnie trzymana i tak to jest ze z jednej strony ja lekko mocniej nacisniesz jak z innej i juz korpus dotyka nabiegunnika. Po przyklejeniu membrany do cewki wykontrujesz to klejac resor do kosza. Caly czas na sluch,dotyk podklejasz i ruszasz membrane w dol i w gore. Taki moze i sprtanski system ale wg.mnie najlepszy niz pakowanie papieru z gazet w szczeline miedzy cewke a nabiegunnik. Ja to robie od lat paru i jest zawsze dobrze.
  • #15 9529273
    FINIX_47
    Poziom 23  
    No to pamietam że tak się robiło, lecz chyba raczej poprostu użyje kompresora.
    Lecz przy dociskaniu osiowo cewki z resorem w tym głośniku, jest duża różnica w odsłuchu, w porównaniu do tego gdzie membrana sama odeszła, ale tak jak mówisz wyrówna to ustalaczem, jak będe kleił membranę do cewki.

Hmmm jeden głośnik mi nie gra, sprawa wygląda tak przy zdejmowaniu kleju (tak jak już wcześniej wspominałem bardzo twardego) odszedł mi jeden kabelek z cewki, który jest doklejony do podejrzewam miedzianej blaszki u góry cewki, nad dolnym resurem.
    Moje pytanie te dwa końce cewki (tych cienkich drócików) mają na na rancie u góry być z sobą połączone czy nie (bo teraz nie wiem czy przerwałem te kabelki, czy mają być osobno).

Jak w razie czego mam szukać nowej cewki z dolnym resorem, też pod gdn12/35?.
  • Pomocny post
    #16 9529644
    DDN
    Poziom 31  
    Nie te druciki maja byc jeden dla plusa a drugi dla minusa. Jak chcesz sprawdzic czy gra czy nie to podlacz jakis zasilacz daj 3volty i dotykaj dych drucikow,jak cewka drgnie to bedziesz wiedzial. Pamietaj ze to drut nawojowy on ma na sobie emalie ja trzeba w miejscu lutowania lekko zdrapac wtedy bedzie przejscie pradu. Troche sobie pokomplikowales sprawe teraz z tym,jak bys poczytal wczesniej o tym jak sie regeneruje glosnik w roznych opcjach a jest tu na forum pare tematow,wiedzial bys jak ulatwic sobie ta cala procedure. Cewki jak wymieniac to parami,niema bowiem zamiennikow ktore byly by idealne jak te co masz.
  • #17 9531181
    FINIX_47
    Poziom 23  
    Ok już wiem co schrzaniłem, przerwałem cewkę na plusie, czyli mówisz że jak wymieniać cewki to w obu głośnikach ?. Tylko że w tym jednym na pewno jest sprawna bo sprawdzałem podłanczając do kolumny w tej samej co głośnik grał ( na minimalnym volumie i jest z tym jednym wszystko ok). Teraz musze zakupić cewkę z resorem lub tak jak mówisz dwie sztuki. Tylko że problem polega na tym że na alledrogo nie ma ani jednej sztuki gdn 12/35 są tylko gdn 12/60. chyba że mam szukać tych cewek w jakiś innych parametrach.
  • #18 9531720
    DDN
    Poziom 31  
    I tak wracamy do punktu wyjscia w ktorym naprawiamy oba glosniki wymieniajac wszystko na nowe,bo jak i cewki chcesz tez to odrazu i dolne resory i tyle,wtedy to juz jakby ulatwione zadanie bo taka naprawa jest "teoretycznie" dla kogos kto ma sprawnie manualnie rece prosta. Najpierw sklejasz wikolem dolny resor z membrana (pamietaj o wymiarach) potem to wklejasz w glosnik najbardziej idealnie rowno jak sie da,potem cewke na miejsce,powinna lekko dac sie ruszac w gore i w dol,potem dajesz klej,ustalacz czy cos i czekasz az przyschnie korygujesz bledy....poczytaj tu sa tematy,tak jak i na forum diy.
  • #19 9533501
    FINIX_47
    Poziom 23  
    Ok a na jakiej wsokości nad cewką (pod +/-) ma być przyklejony dolny resor?. Czy to nie ma zbyt dużej różnicy byle by był mniej więcej w tym samym miejscu jak głośnik był oryginalny.
    Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie czy cewka może być np. z gdn 12/60 czy musi być tak samo 12/35. Czy mogę poprostu wmontować w ten kosz taką cewkę jak stara czyli o średnicy 25mm bo taka jasne.
  • #20 9533779
    DDN
    Poziom 31  
    Sluchaj bo to jest tak ze jak elementy sa dobranej wielkosci tj.membrana wysokosc X a dolny resor X i to pasuje w koszu idealnie to wtedy jedynie na koncu cewke kleisz i jej umiejscowienie na wysokosci musi byc tak by byla po srodku tej blachy gornej nabiegunnika tj np.2mm wystaje od spodu tej blachy i 2mm od gornej strony patrz podczas klejenia czy widac 2...3mm cewki nad nabiegunnikiem. Najpierw sklej dolny resor i membrane na sucho poza koszem. Cewka ma byc od gdn bo ta co piszesz jest od gdm a to glosnik sredniotonowy i nie gralo by to dobrze. Popatrz na wymiarowo by pasowalo zmierz srednice wewnetrzna i zewnetrzna,wysokosc uzwojenia i wysokosc korpusu niech to pasuje niemal jak w oryginale.
  • #22 9538878
    DDN
    Poziom 31  
    A kto ci broni?daj nawet 4ohm jak chcesz pamiętaj tylko o wymiarach bo 4 omowe maja zazwyczaj większą średnice zwojów. Masz sówmiarke to pomierz sobie wszystko

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem naprawy głośników Mazurek 110 z uszkodzonym górnym zawieszeniem. Użytkownik rozważał różne opcje naprawy, w tym zakup samego zawieszenia, całej membrany lub zestawu naprawczego. Uczestnicy forum zalecali użycie membrany z zawieszeniem gumowym oraz podawali różne kleje do ich montażu, takie jak Wikol, Distal, Poxipol i Butapren. Podkreślano znaczenie precyzyjnego dopasowania wymiarów membrany oraz cewki, a także techniki klejenia, aby uniknąć problemów z centrowaniem cewki. Użytkownik zmagał się z usunięciem resztek kleju oraz z problemem przerwanego przewodu cewki, co wymagało dodatkowych wskazówek dotyczących naprawy. Wskazano również na konieczność wymiany cewki w parze dla zachowania spójności dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA