logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Gorenje GVI 682 S1 nie grzeje wody, przepala kabel.

ToLo84 17 Maj 2011 18:34 4543 12
REKLAMA
  • #1 9516546
    ToLo84
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    Problem jak w temacie, nie wiem czy ma to związek z brakiem podgrzewania wody ale po rozebraniu zmywarki znalazłem przepalony kabel prawdopodobnie już raz naprawiany.

Może ktoś powiedzieć czy zaznaczony na zdjęciu przewód idzie do grzałki i co może powodować jego przepalanie? (na zdjęciach jest już zlutowany)

Wg tego rysunku, przewód idzie na 100% do grzałki. Ma ktoś pomysł dlaczego się przepala?

Proszę zapoznać się z tym tematem: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html i poprawnie zamieścić zdjęcia.
    mod. mrhari
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9525325
    elektro-dom
    Poziom 23  
    Ocena: 299
    Przepala się ponieważ jest źle dobrany przewód z końcówką.
    Należy wyciąć całą spaloną część, odizolować i koniecznie POLUTOWAĆ porządnie nowy kabel z końcówką. Kabel musi być tak dobrany, by jego przekrój był taki sam lub większy od oryginału.
    ....A na moje oko to lipnie polutowany, jeśli w ogóle polutowany pod tą izolacją ;) ....
    Pozdrawiam
  • #3 9525365
    ToLo84
    Poziom 16  
    koncówka rzeczywiście jest cieńsza (ktoś wcześniej taka zamontował) ja ją skróciłem i polutowałem spowrotem, jutro skróce jeszcze bardziej i zostawie tylko grubszy kabel.

Ktoś poza forum podsunął mi też pomysł, że może być uszkodzony termostat który za późno po spuszczeniu wody wyłącza grzałkę??? Jak to sprawdzić?:>
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9525388
    elektro-dom
    Poziom 23  
    ToLo84 napisał:
    Ktoś poza forum podsunął mi też pomysł, że może być uszkodzony termostat który za późno po spuszczeniu wody wyłącza grzałkę??? Jak to sprawdzić?:>

Bzdura...
  • REKLAMA
  • #5 9529339
    ToLo84
    Poziom 16  
    a jakie jest wytłumaczenie tego, że kabel się przepalił jak w był oryginalny w jednym kawałku, zanim został przedłużony cieńszym?
  • #6 9530815
    elektro-dom
    Poziom 23  
    Po prostu luźny styk na grzałce - to powoduje nagrzewanie końcówki (konektora i kabla ).
    Pozdrawiam
  • #7 9562031
    ToLo84
    Poziom 16  
    Po podłącznieu zmywarki i uruchomieniu któregoś z 7 programów zmywarka pobiera wodę i po chwili wywala ją drugim wężem. W komorze zmywarki jest sucho.

Filtr jest czysty. Co to może być?
  • #8 9563202
    elektro-dom
    Poziom 23  
    Może być za nisko położony waż odpływowy i woda spływa samoczynnie.
  • #9 9563439
    ToLo84
    Poziom 16  
    wąż odpływowy zmontowałem na czas testu na wysokości zmywarki (jej góry) pewnie koło 1m nad ziemią.
  • REKLAMA
  • #10 9564545
    elektro-dom
    Poziom 23  
    a wody na dnie zmywarki nie ma??
  • #11 9564625
    ToLo84
    Poziom 16  
    Cała komora w której myją się naczynia jest sucha. Wodę znalazłem tylko pod klapka która jest na dnie komory i pod która jest filtr.
  • #12 9564689
    elektro-dom
    Poziom 23  
    Chodzi o podstawę zmywarki.
    Należy sprawdzić czy nie ma wody na podstawie - przechyl do siebie zmywarkę, wylej wodę i uruchom ponownie. Jeśli będzie woda na dnie to zlokalizuj przeciek.
  • #13 9566798
    ToLo84
    Poziom 16  
    Przechyliłem do siebie i wycleciało może pół szklanki (przechylałem na uchylonych drzwiach) Po kilku wykonanych próbach przez zmywarkę przeleciało kilka jak nie kilkanaście litrów wody. Wydaje mi się że wszystko wylatywało wężem odpływowym a nie do środka bo już dawno by gdzieś wyciekło.

Na wszelki wypadek dodaje zdjęcie grzałki, która w sumie wygląda podejrzanie:

Zdjęcia dodajemy tak: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html

mod.mrhari

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Gorenje GVI 682 S1 ma problem z grzaniem wody oraz przepalaniem kabla. Użytkownik zauważył, że przewód, który prawdopodobnie prowadzi do grzałki, był już naprawiany i przepalony. Użytkownicy forum sugerują, że przyczyną przepalania może być źle dobrany kabel, luźny styk na grzałce lub uszkodzony termostat. W odpowiedziach podano, że kabel powinien mieć odpowiedni przekrój, a także zwrócono uwagę na możliwość uszkodzenia grzałki. Dodatkowo, pojawił się problem z odpływem wody, który może być spowodowany niskim położeniem węża odpływowego lub innymi usterkami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA