logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka lustrzanka do 3000 zł z obiektywem 18-55 mm dla amatora – Canon 550D czy Nikon D5100?

blazej30 17 Maj 2011 21:15 3919 10
REKLAMA
  • #1 9517289
    blazej30
    Poziom 11  
    Witam. Chciałbym w końcu wymienić aparat, mam obecnie stary kompakt Kodaka, strasznie prądożerny. Myślałem o lustrzance, chcę, żeby ten sprzęt posłużył mi 5-10 lat, nie robię zbyt dużo zdjęć, jakieś wakacje, wyjazdy, przyjęcia... Nie znam się na fotografii, ale miałem okazję porównać zdjęcia z kompaktu czy hybrydy do zdjęcia z lustrzanki i naprawdę widać różnicę. Mam 3.000 do wydania i muszę kupić oprócz aparatu i obiektywu(myślałem na start o tym kit'owym 18-55mm) torbę, kartę pamięci i akumulatorki z ładowarką. Myślałem o Canonie 550D, ogólnie przypadł mi do gustu ew. jakiś Nikon D5000 lub D5100. Ważne jest to, abym mógł włączyć tryb auto, nacisnąć spust i mieć gotowe zdjęcie takie jak trzeba. Powiecie - kup kompakt, ale powtórzę - to inwestycja na 5-10 lat i podczas tego okresu myślę, że się czegoś nauczę w fotografii, ale mimo wszystko - najważniejszy automat.

Tak na marginesie - czym różnią się obiektywy, "o większych liczbach" od tych z "mniejszymi"? Czy opłaca mi się dokładać na lepszy obiektyw do moich potrzeb?
  • REKLAMA
  • #2 9517721
    kamilekaaaaa
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Polecam NIkona D90 mam osobiście i jestem bardzo zadowolony. Ja kupiłem nowego ale można kupić na allegro dość tanio. W tym aparacie masz funkcje auto i wiele innych funkcji które jak sie nauczysz robić zdjęcia ci sie przydadzą.
  • REKLAMA
  • #3 9517792
    blazej30
    Poziom 11  
    Można nim filmy nagrywać? Canon jednak trochę później wyszedł, nowszy model, sam nie wiem...
  • REKLAMA
  • #4 9517812
    kamilekaaaaa
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Filmy możesz nagrywac ale jest problem z regulacją ostrości nie ma automatycznej regulacji ostrości, ale to nie jest kamera tylko aparat fotograficzny.
  • #5 9520881
    blazej30
    Poziom 11  
    Myślę że zostanę przy Canonie. Mam dwa modele na oku: 550d i 1100d, o wiele tańszy. Czy różnica jest warta 700 złotych?
  • #7 9520939
    blazej30
    Poziom 11  
    Canon jest tańszy, poza tym z tego co słyszałem i widziałem łatwiejszy w obsłudze niż Nikon.
  • REKLAMA
  • #8 9521837
    sanatarium
    Poziom 22  
    Ocena: 38
    nie ma rzeczy łatwych i trudnych, jest kwestia przyzwyczajenia. Jak będziesz miałl lustrzanke Canon czy Nikok to i tak trzeba się nauczyć obsługi żeby robić zdięcia poza trybem AUTO. Aparat to narzędzie, ktoś musi wiedzieć jak się nim posłużyć
  • #9 9552032
    Kodi14
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    Dokładnie jak wyżej, poza tym dla mnie to troche bez sensu kupywać lustrzanke za 3k i przełączyć na auto... po to ma tyle funkcji żeby się nimi bawić, przestawiać ustawiać, a nie dawać auto.
  • #10 9552089
    kursant
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Cytat:
    "Tak na marginesie - czym różnią się obiektywy, "o większych liczbach" od tych z "mniejszymi"? Czy opłaca mi się dokładać na lepszy obiektyw do moich potrzeb?

Do Canonów polecam obiektywy tzw, L z czerwonym paskiem, są to zdecydowanie lepsze - mają lepsze światło, często stałą przesłonę niezależnie od ogniskowej, wady są droższe i nieco mają większe gabaryty, a że szkła są większe to i masa się zwiększa - ale nic za darmo jak się chce mieć coś dobrego.
    Zwracam uwagę przy doborze obiektywu (obiektywów) na ogniskową bo większość modeli nie jest połnoklatkowa dlatego w takim przypadku ogniskową mnoży się przez 1,6, ma to znaczenie zwłaszcza przy fotografowaniu gdzie potrzebny jest duży kąt (plener, miasto, brak odległości lub możliwości do cofnięcia się aby objąć całą scenę, którą chcemy uchwycić).
    Może to mieć znaczenie nawet przy częstym fotografowaniu z użyciem lamp błyskowych, bo choć dzisiejsze źródła zasilania są znacznie wydajniejsze to przy większej ogniskowej trzeba odejść na większą odległość od fotografowanego obiektu, a gęstość obrazy maleje z kwadratem odległości dlatego błysk musi być czterokrotnie większy przy dwukrotnej zmianie odległości - potrzebuje zatem więcej energii z baterii.
  • #11 9552536
    xaforib
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Polecam Canona.
    Mam sam jeden kompakt i lustrzankę i nie mam zastrzeżeń.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje lustrzanki do 3000 zł, aby zastąpić stary kompakt Kodaka. Zależy mu na aparacie, który posłuży mu przez 5-10 lat, z możliwością robienia zdjęć w trybie automatycznym. Rozważa modele Canon 550D oraz Nikon D5000 i D5100. Użytkownicy forum polecają Nikona D90, zwracając uwagę na jego funkcje auto oraz możliwość nagrywania filmów, choć z ograniczeniami w regulacji ostrości. Pojawiają się również opinie na temat łatwości obsługi Canona w porównaniu do Nikona. W dyskusji poruszono także kwestie dotyczące obiektywów, ich ogniskowej oraz różnic między modelami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA