logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak najprościej sprawdzić trafopowielacz w telewizorze CRT?

White122 14 Lut 2003 17:56 4485 12
REKLAMA
  • #1 101067
    White122
    Poziom 2  
    Może ktoś podsunie mi jakiś dobry sposób.
    Z góry dzięki.

• #2 101443
    przemeku6
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    cze .jakiegos dobrego sposobu nie znam.ale.... kiedys "stary mechanik"dał mi prymitywną wskazówke moze ci sie przyda. gdy moj trafo padł wszystko sie sprawdziło.W.N mozna sprawdzic sprawdzając czy kineskop sie elektryzuje czyli piórko w łape:) właczyc i do kineskopa.powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 101697
    mirekk
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Takim orientacyjnym sposobem jest pomiar indukcyjności jesli znasz poprawną.
    Indukcyjności podawał kiedyś w swoim starym katalogu albo Diemen albo
    Koenig.Co prawda swoich produktów - odpowiedników ale musza być podobne. Można też przez pomiar indukcyjności uzwojenia głównego "w powiertzu" i ze zwarciem na rdzeniu. podobno czasem działa ale ja nie praktykowałem - koleś jest taki magik.
    Mam nie skończony tester własnego pomysłu fragment starego telewizora i pewnie kiedyś będę musiał go skończyć narazie udaje się bez niego.
  • REKLAMA
  • #4 101748
    msiuel
    Spec od TV
    Ocena: 84
    Calkiem pozyteczny jest przyrzad do rezonansowego badania transf. WN i przetwornic produkcji JUPITELA z Gdanska.Koszt chyba ok. 100zl.Jezeli troche naprawiasz,to moze sie oplacac kupno.Cen jednego hr itp.jest troche nizsza.
  • #5 101840
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 867
    Miałem przed laty taki sam problem jak Ty. Nowe trafa, które zakupowałem w "ciemno" do dziś kurzą sie na półce. Ten stan rzeczy zdenerwował mnie do tego stopnia że zdecydowałem się na zakup testera, nieco drożej, z firmy ELTEST w Ząbkowicach Sl.(kod 57-200)ul Stokrotkowa 10. Przyrząd jest OK polecam.
  • #6 101871
    Janusz
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Temat był już poruszany. Najpewniejszy jest symulator pracy trafopowielacza. np. firmy HR, do sprawdzenia trafa wystarczy tester, a tak naprawdę nigdy nie możemy być pewni ,że trafopowielacz jest na pewno sprawny. Właśnie taki temat przerabiam - raz na miesiąc uszkadzał się TDA 8362 B w Daewoo. Trafo oczywiście sprawne, przemierzone i posprawdzane na wylot... Co z tego jak strzelało WN?
    Usterka praktycznie nie do wykrycia bez wygrzewania tv ponad 12 godzin - bo dopiero po takim czasie następował ów strzał...
  • #7 101968
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 101972
    Robi
    Poziom 24  
    Ocena: 30
    Witam
    Popieram wypowiedź Janusza polecam STV DST-01, przynajmniej masz pewność w 99%.
    Ja nie zawiodłem się narazie ani razu, ale różnie to bywa?...
    Pozdrawiam
  • #9 102217
    White122
    Poziom 2  
    Dzięki za wszystkie podpowiedzi.
  • #10 102486
    kazkla
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Niestety testery wszelkiego typu są zawodne w diagnozowaniu tr. Nie zawsze tr ma pełne zwarcie między zwojowe lub miedzy uzwojeniowe,niekiedy są tzw.upływnosci i wtedy testery ,które są zasilane niskim napięciem nie diagnozuja tr.jako wadliwy
  • #12 119113
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 119136
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1173
    Może to Ci się przyda:
    Załączniki:
    • tekst.txt (782 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 301_0016.pdf (24.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 301_0015.pdf (27.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod sprawdzania trafopowielacza (transformatora wysokiego napięcia) w telewizorach CRT. Proponowane sposoby obejmują: orientacyjny pomiar indukcyjności uzwojeń, testowanie symulatorem pracy trafopowielacza (np. firmy HR), użycie specjalistycznych testerów do rezonansowego badania transformatorów wysokiego napięcia i przetwornic, a także prostych metod praktycznych, takich jak obserwacja jonizacji kineskopu czy test z żarówką 60W zamiast bezpiecznika. Wskazano, że testery niskonapięciowe mogą nie wykrywać uszkodzeń typu upływności lub częściowych zwarć międzyzwojowych, co utrudnia diagnozę. Polecane urządzenia to testery JUPITEL z Gdańska, ELTEST ze Ząbkowic Śląskich oraz STV DST-01, które zapewniają wysoką skuteczność testów. Wspomniano również o problemach z wykrywaniem uszkodzeń kondensatorów w transformatorach oraz o konieczności wygrzewania telewizora w celu ujawnienia niektórych usterek. Dyskusja podkreśla, że mimo dostępności różnych metod i urządzeń, diagnoza trafopowielacza bywa trudna i wymaga doświadczenia oraz odpowiednich narzędzi.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA