logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 B5 1996 – jak zlokalizować i dezaktywować immobilizer przed montażem alarmu

jozgaw 10 Lis 2004 13:15 29171 30
REKLAMA
  • #1 975069
    jozgaw
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Witam wszystkich!
    Może ktoś podpowiedziałby mi jak usunąć immobilajser, a to dlatego, że chcę założyć autoalarm bo w tej chwili mam jedynie centralny zamek na pilota i immobilajser. A autoalarm chcę założyć midzy innymi i dlatego że przy otwieraniu lub zamykaniu samochodu jedynie słychać szczęk ryglowania zamków. Poradźcie mi jak ja mam to zrobić, gdzie szukać tego immobilajsera. Acha i jeszcze jedno immobilajser chcę usunąć również i dlatego, że podejżewam go owyłącznie mi silnika (pisałem już otym na forum). Z góry dziękuję.
    jozgaw
  • REKLAMA
  • #2 975097
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 997
    Jeśli to jest immo fabryczny to raczej zleć to fachowcowi( bo możesz przestać jeździć). Jego kable wszyte w okablowanie wymagają bardzo przecyzyjnych schematów z natury swej chronionych tajemnicą. Jeśli to jest dokładany przez instalatora masz szansę go wyszukac po dołożonych kabelkach i ciętych przewodach zasilających kokpit lub układ zapłponowy.
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • #3 975562
    penio
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    napisz jaki samochód
  • #4 976682
    jozgaw
    Poziom 15  
    Przepraszam nie podałem jaki mam samochód, jest to Opel Vectra A 1.8i wersja CDX 94r z silnikiem C18NZ skrzynia biegów manualna.
    pozdr.
  • #5 977410
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 801
    Immobilser zakładany przez dealera skrócić i wyrzucić.Fabrycznie w tym wieku auta nic nie zakładano.
  • #6 977808
    jozgaw
    Poziom 15  
    właśnie ten immobilajser jest fabryczny
  • REKLAMA
  • #7 977817
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 997
    No to tak jak pisałem na poczatku lepiej zleć to sewisowi bo będziesz miał kłopoty w na oczekiwanych momentach. W wielkopolsce takie coś załotwisz poniżej 100 zł
    Pozdr. J.
  • #8 1045240
    jozgaw
    Poziom 15  
    Uff i powszystkiemu. Immobilajser leży w garażu a autko śmiga, przy zamykaniu i otwieraniu mruga i pipczy. Jak to mówią nie taki diabeł straszny jak go ludzie malują. Jeden wieczur spędzony wraz synem w garażu i immobilayser rozpracowany. Ten alarmik też pełni funkcję immobilasera, też blokuje silnik. Co mi z takiego immobilajsera fabrycznego jak złodziej mógłby spokojnie dłubać sobie przy nim nie zwracając niczyjej uwagi. Dziękuję za zainteresowanie moim problemem a szczególnie tym co mnie podtrzymywali na duchu. Dodam jeszcze że fachowiec chciał za to 150 zł.

pozdrowienia

Ps. Gdyby ktoś miał podobny problem chętnie w miarę możliwości podpowiem.
  • #9 1045588
    penio
    Poziom 17  
    no ja nie wiem czy fabryczne immo da sie tak latwo wyciac...
  • #10 1046516
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 801
    Da się ale to forum czytają nie tylko użytkownicy samochodów.
  • #11 1046713
    penio
    Poziom 17  
    ja o tym wiem ale fabryczne immo nie polega tylko na paru kabelkach .. a jak jest zapisane w sterowniku?
  • #12 1046924
    jozgaw
    Poziom 15  
    Jeśli ma się schemat to można dużo zrobić, a po drugie jeżeli nie byłby fabryczny to by nie byłoby go na schemacie. Właśnie z tego względu że forum oglądają nie tylko użytkownicy samochodów niechcę się zbytnio nad tym tematem rozwodzić. Narazie jest wszystko OK
    Pozdrawiam
  • #13 1046955
    bambo1
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    No,no widzę że Kolega JOZGAW to niezły kozak skoro w jeden wieczór z synem wywala immo oplowskie nie mając poprzedniego dnia wiedzy nawet gdzie go szukać. Chętnie przeczytam na PW więcej szczegółów tej operacji.
  • #14 1046969
    jozgaw
    Poziom 15  
    Hola hola nie tak ostro. A kto powiedział że w jeden wieczór go znalazł i usunął? Przecież już od dluższego czasu wiedziałem gdzie on jest bo szukałem przyczyny dlaczego mi silnik gaśnie (pisałem o tym na forum) i właśnie podejżewałem immobilajser. To forum jest chyba po to żebyśmy sobie na wzajem pomagali i sam tu włśnie szukałem pomocy, dlatego tu jestem. Napisałem o tym nie dlatego że hcę się chwalić jaki to zemnie KOZAK ale żeby uświadomić innym że immobilajser to nie jest jakieś FATUM, że można go zdemontować i jeździć dalej samochodem. Żeby uświadomić innym żeby nie myśleli że jak mają immbilajser to już nikt im "autka" nie zwinie. Wiem coś o tym (ukradli mi dużego Fiata z parkingu pod blokiem, znam to uczucie jak to jest jak ukradną samochód i nie życzę tego nawet "najgorszemu wrogowi") i dlatego chcę przestrzec innych że immobilajser to żadne zabezpieczenie samochodu. Żeby do tego był jeszcze alarm to przynajmniej narobi szumu. Ale dosyć otym bo to jest temat bardzo wrażliwy. Boję się. że mogę zadużo powiedzieć i tym zaszkodzić innym a może i sobie. Lepiej zakończmy ten temt. Tak chyba będzie najlepiej.
    Pozdrowienia
  • #15 1048680
    Mich@el
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Witam,bo to nie był fabryczny immobiliser,tylko immo dokładane w serwisie opla! z czytnikiem i kluczem kodowym(opel 94r.),kolega o tym nie wspomniał,a zapewno miał taką konstrukcję!?
    Fabrycznego immo nie da się zdiąć w ten sposób,immo zapisane jest w sterowniku silnika!!!
    Pzdr.
  • #16 1048864
    jozgaw
    Poziom 15  
    Jeżeli nie był fabryczny to skąd się wziął na schemacie?
  • #17 1053957
    jacekczewa
    Poziom 18  
    Ocena: 139
    Witam
    Spokojnie orginalny immo z czipem w kluczyku mozna wymontowac np astra znajduje sie pod obudową wału kierownicy wystarczy założyc mostek i autko działa jest jednopunktowy czyli odcina zasilanie do kompa.
    W drugiej astrze miałem immo orginalne GM OPLE boscha rzy kompie z prawej strony przodu i ten był 3 punktowy. Uruchamiało sie go piloten i był tak wredny ze odcinał zaplon podczas jazdy 2 godziny i juz było po nim. Zaden immo nie był wpisany do kompa silnika.
    Pozdrawiam
  • #18 1055779
    jozgaw
    Poziom 15  
    Witam ponownie!
    Dzięki Jacku za poparcie u mnie tak było identycznie jak piszesz. Wszystko jest OK. Niewiem dlaczego wszyscy uważają immobilajser za coś nietykalnego, jak już pisałem za jakieś tabu a to przecież ludzie zrobili i moim zdaniem nie jest to takie dobre bo złodziej będzie go odłączał spokojnie i nikt nawet nie zwróci uwagi kto grzebie w samochodzie.
    Pozdrawiam
  • #19 1061189
    penio
    Poziom 17  
    jezeli podchodzisz ogolnie do immo to wiedz ze jest to temat tabu, inaczej kazdy postronny user mogl by dowiedziec sie rzeczy które moze wykorzystac w sposob "zly" nawet jesli immo w sterowniku jest zapisane to da sie ominac.. ale napewno nie poprzez "kabelki"

pozdrawiam
  • #20 1061264
    tomus2k
    Poziom 27  
    Ocena: 216
    Immo w starych przed 98 to pestka , a w wielu samochodach to jeden mostek, ale już od 99 niektóre marki wprowadziły sterowanie magistralą i tam każde z podstawowych urządzeń ma wpisany immo i tu już by tak nie poszło bo nie tylko ECU (sterownik silnika) musi być czyste aby samochód uruchomić.
    Konkluzja tej dyskusji jest taka...
    Posiadasz samochód starszy niż 98r to nie licz że immo ochroni go przed kradzieżą ... 2. Posiadasz nowy samochód z dolnej półki to nie myśl że immo go ochroni. Najlepszy jest jakiś bzykacz z powiadomieniem i zdalnym odcienciem zapłanu ( jak rozszyfrują to pierwsze to jak im się wyłączy po odjechaniu to porzucą samochód)
    Gdzieś w telewizji pokazywali że nowiutką ALFE sobie zakupili to dziupli-garażu i tak ją męczyli aż ustalili sprawdzony 5 sekundowy sposób na ominiencie fabrycznych zabezpieczeń.
  • REKLAMA
  • #21 1080881
    maniek_72
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    witam
    a czy da sie wylaczyc immobilajzer lub go czyms zastapic w sterowniku silnika?? bo mam taki problem wsadzilem nowy silnik do bmw 525 TD silnik z 97 roku i trzeba bylo by wylaczyc lub jakos zastapic oryginalny immobilizer w nowym komputerze a moze da sie jakos wylaczyc przez podlaczenie samochodu do kumputera przez interfejs ?? prosze o pomoc bo serwis mi tu raczej nie pomoze :D
  • #22 2829252
    łysy37
    Poziom 14  
    Ocena: 48
    a czy da sie wylaczyc immobilajzer w VW b5 2000r.
  • #23 2829299
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 386
    Panowie na to pytanie nik nigdy nie udzieli wam odpowiedzi i słusznie....:D
  • #24 2829447
    elektronika5
    Poziom 15  
    Ocena: 44
    Da się wyłączyć immobiliser prawie w każdym aucie,
    jeżeli nie to dopisać emulator nawet na Canie.
    Wszystko zależy od tego ile czasu i pieniędzy poświęcimy
    na zagadnienie.

Pozdrawiam
  • #25 2829885
    camel09
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    temat tabu? coś mi się wydaje że najgorsza dla właściciela auta jest niewiedza o działaniu zabezpieczeń! mój przedmówca pewnie może to potwierdzić. bo siedzi w tym temacie. jak wszyscy by wiedzieli jak łatwo i tanio można unieszkodliwić np immo to może by gineło mniej aut z tego powodu że każdy by coś przerobił i życie złodzieja byłoby trudniejsze. na pewno wiedze jak ukraść jakiś model z danego rocznika można przekazać nawet laikowi w góra 15min + sprzęt. teraz to wiem bo i mi zwineli auto co skłoniło mnie do zainteresowania się tym tematem. myślę że dzięki tej wiedzy mogę lepiej chronić auto. złodziejowi dlatego udaje się odjechać twoim autem ponieważ wie o nim więcej od ciebie jak bedzie odwrotnie to nie odjedzie!
  • #26 2831286
    bzykdamian
    Poziom 16  
    najprostrze i zarazem najskuteczniejsze zabespieczenie autka przed kradzieżą to zamontowanie sobie jakiegoś dodatkowego wyłącznika który odcina zapłon. zakładamy go sobie sami i ukrywamy w takim miejscu gdzie go nie widać wiemy tylko my gdzie on jest. jest to duzo lepsze od fabrycznych zabespieczeń. złodziej nie ma czasu na szukanie naszego wyłącznika. Autko jest bespieczne!!!
  • #27 2831311
    NitroMCZ
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    "autko jest bezpieczne" ale my nie zawsze... dobrze jeszcze zeby ten "ktos" wiedzial co robi ,bo moze czasem mu ten pstryczek rozlaczyc przy wyprzedzaniu,albo na skrzyzowaniu,albo sie kabelek przetrze itp.(znam takie przypadki)
  • #28 2831494
    elektronika5
    Poziom 15  
    Jedynym pewnym zabezpieczeniem jest polisa AC.

Pozdrawiam
  • #29 2831532
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    Raczej będzie problem z wykupieniem autocasco na 12-letnie autko...
  • #30 2831625
    elektronika5
    Poziom 15  
    Raczej tak,więc :
    a) alarm
    b) laska na kierownicę
    c) ukryty włącznik

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy lokalizacji i dezaktywacji immobilizera fabrycznego w samochodach starszych roczników, ze szczególnym uwzględnieniem problemów z instalacją alarmu oraz wpływu immobilizera na pracę silnika. Immobilizer fabryczny jest zazwyczaj zintegrowany z okablowaniem i sterownikiem silnika, co utrudnia jego samodzielne usunięcie bez odpowiednich schematów i wiedzy technicznej. W starszych autach (przed 1998 rokiem) immobilizer często opiera się na prostych rozwiązaniach, takich jak mostek odcinający zasilanie do komputera silnika, co umożliwia jego względnie łatwe obejście. W przypadku dokładanych immobilizerów serwisowych lokalizacja jest prostsza, gdyż są one podłączone do dodatkowych przewodów. Wymiana lub usunięcie immobilizera fabrycznego wymaga zwykle pomocy specjalistycznego serwisu, choć niektórzy użytkownicy opisują samodzielne demontaże. W dyskusji podkreślono, że immobilizer nie jest skutecznym zabezpieczeniem przed kradzieżą, a najlepszą ochroną są dodatkowe urządzenia, takie jak alarmy z funkcją odcięcia zapłonu, ukryte wyłączniki zapłonu lub mechaniczne blokady kierownicy. Wspomniano także o możliwości programowego wyłączenia immobilizera przez interfejs diagnostyczny, choć jest to temat zastrzeżony i trudny do realizacji bez specjalistycznej wiedzy. Wskazano, że znajomość działania zabezpieczeń może pomóc w lepszej ochronie pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA