logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Clarion CZ100ER w Renault Megane I - jak wyeliminować zakłócenia?

Tomek331 18 Maj 2011 16:01 2805 7
REKLAMA
  • #1 9519723
    Tomek331
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    Witam. Samochód to reno megane I. W zestawie radio jak w temacie i 2 wzmacniacze. Nazwy ich nie muszę wymieniać, gdyż to nie one są problemem. Serwis nie potrafi poradzić sobie z zakłóceniami. Słychać zakłócenia gdy silnik jest uruchomiony. Filtr na sygnał nie pomaga, na zasilanie też nie. Co dalej? Kondensatory nie pomagają ani nic. Inne radia to samo. Stosowane filtry: sinus live obecnie został w torze sygnałowym, na zasilaniu jakiś no name, który nie pomógł oraz sinus live, który też nie pomógł.
  • REKLAMA
  • #2 9520699
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Zakłócenia są w głośnikach podłączonych do wzmacniaczy czy z wyjść głośnikowych w radiu? Bo wygląda na to, że to właśnie problem jest po stronie wzmacniaczy niż samego radia.
    A jak poprowadzona masa - osobnym kablem czy na karoserię?
  • REKLAMA
  • #3 9520996
    Tomek331
    Poziom 26  
    Kable zasilające z akumulatora, wzmacniacze pod siedzeniami, kable sygnałowe środkiem. Wzmacniaczy było testowane kilka, ale bez rezultatu. Przy zakupie wybór padł na clariona gdyż zakłócenia idące z niego były i są w najmniejszym stopniu ale gdy słucham normalnie radia np RMF a obroty silnika wzrosną do 2.500 obr to odzywa się turbo z sopranów. Z wyjść głośnikowych z radia nie sprawdzałem gdyż od nowości podłączone jest wszystko pod wzmacniacz ale jak wcześniej miałem jakiegoś 5 letniego sony to na samym radiu nie miałem zakłoceń. Naczytałem się sporo zanim zapisałem temat. Testowane było pełno urządzeń mojego autorstwa m.in dławiki, kondensatory itp ale bez większego rezultatu. W sumie żadnego bo jedynie to mogło mi się wydawać, że było lepiej.
  • REKLAMA
  • #4 9522548
    djlj24
    Spec od car audio
    A próbowałeś separatora na wyjścia cinch? Bo wszystko wskazuje na zapętlanie zakłóceń po masie.
  • #5 9523396
    Tomek331
    Poziom 26  
    Separator mam założony - pomógł w 10%. Tzn firmy sinuslive - inne nie pomagały.
  • #6 9524238
    djlj24
    Spec od car audio
    No dobrze jeszcze jedna sprawa. Czy wzmacniacze mają elektrycznie połączoną obudowę z karoserią czy są mocowane na płycie izolacyjnej. Bo może to jest droga zamykania masy. Skoro odpada kabel minusa zasilania, masa po przewodach cinch to nic innego w tej chwili nie przychodzi mi do głowy.
  • REKLAMA
  • #7 9524592
    Tomek331
    Poziom 26  
    Wzmacniacze leżą na wykładzinie pod fotelami. Obudowy wzmacniaczy są połączone masą ale to już fabrycznie. Zrobiłem taki myk, że soprany podłaczyłem bezpośrednio do radia a mid basy do wzmacniacza. Zakłócenia są słyszalne ale w niższym stopniu. Sopran czysty. We wzmacniaczu mam podłączenie aux - wpinam mp4 i zakłócenia są prawie żadne, dopiero powyżej 4000 obr silnika słychać świst turbo. Kondensatory na zasilanie itp pomogły na cewkę, w momencie włączania zapłonu nie ma zakłóceń. W weekend odłączę alternator aby sprawdzić, czy to on wprowadza zakłócenia.
  • #8 9552721
    Tomek331
    Poziom 26  
    Uporałem się z tym. Całe popołudnia męczarni, kombinowania. Dodam tylko, że układanie kabli środkiem samochodu, kupowania kabli spawalniczych do zasilania, rca potrójnie albo 5-cio krotnie ekranowane, żadne świece zapłonowe z kondensatorami, antyzakłócacze, prowadzenie osobnego zasilania z akumulatora do radia grubym kablem co nie jest potrzebne oraz inne bzdury, które znalazłem tu na forum nie są problemem. Kable w chwili obecnej mam poprowadzone razem z zasilającymi bo tak mi po prostu łatwiej oraz sygnałowe jedne z tańszych i 0 zakłóceń. Niebawem wstawię fotki tego, co dokonałem :) Koszt tego co dokonałem to jakieś kilka piw, które umilały czas. Aby upewnić się swego, podpinałem 3 inne radia oraz kilka innych wzmacniaczy gdzie 3 czy 4 były tanie chińskie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zakłóceniami w radiu Clarion CZ100ER w Renault Megane I, które występują podczas pracy silnika. Pomimo zastosowania filtrów i kondensatorów, zakłócenia nie ustępują. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyczne, takie jak sprawdzenie połączeń masy, użycie separatorów na wyjściach cinch oraz testowanie różnych wzmacniaczy. Użytkownik zauważa, że zakłócenia są mniejsze, gdy soprany są podłączone bezpośrednio do radia. Ostatecznie, po wielu próbach, użytkownik stwierdza, że poprowadzenie kabli sygnałowych razem z zasilającymi przyniosło najlepsze rezultaty, eliminując zakłócenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA