Jak sprawdzic czy grzalka w pralce jest przepalona?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamSP2001EL napisał:Jeżeli rzeczywiście omomierz jest dobry a grzałka rzeczywiście ma zero to może ma zwarcie na grzałce a w pralce jest jakis bezpiecznik dodatkowo na grzałce zjarany. Ale w sumie nie widziałem nigdy bezpiecznika na grzałce.
Pozdroofka Piotrek
Robert B napisał:SP2001EL napisał:Jeżeli rzeczywiście omomierz jest dobry a grzałka rzeczywiście ma zero to może ma zwarcie na grzałce a w pralce jest jakis bezpiecznik dodatkowo na grzałce zjarany. Ale w sumie nie widziałem nigdy bezpiecznika na grzałce.
Pozdroofka Piotrek
Gdyby nawet był na grzałce bezpiecznik to omomierz wskazywałby NIESKOŃCZONOŚĆ a nie ZERO!
Kolego: myśl trochę!
Robert B napisał:"...bezpiecznik dodatkowo na grzałce zjarany..."
Bez komentarza.
terminux napisał:Proponuję dla pewności zasilić grzałkę szeregowo przez zarówke 220V np 40W. Jeżeli zarówka zaświeci pełnym światłem - zwarcie na grzałce (a może nie bić bezpieczników bo np. spaliły się przewody choć nie ma zadnego bezpiecznika). Jeżeli żarówka zaświeci ciemniej - grzałka dobra.
zayzayer napisał:
Jeżeli grzalka będzie dobra, to żarówka zaświeci mocą zmniejszoną o 2%, czyli w praktyce zmiana jej jasność będzie niezauważalna. Proponuję poćwiczyć trochę teorię.
giento napisał:Po zmierzeniu omomierz wskazuje 0.Czy to dobry znak?
kacha36 napisał:Witam.
Pisałam o napięciu zasilającym na początku tej dyskusji, pomiar grzałki pokaże mu 0 Ohm jeśli mierzy na zakresie kiloomowym. ? Powinien mierzyć na zakresie 200 Ohm.
Powodzenia dla GIENTO.
giento napisał:Dziekuje koledzy za tak ogromne zaangazowanie moim tematem!Wrocilem z pracy i kolega powiedzial zebym podlaczyl bezposrednio grzalke pod 220V.zrobilem tak i okazalo się ze grzalka byla zimna.Czy to byl dobry sposob?Co o tym myslicie?