logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[EAGLE] Jak prowadzić ścieżki na PCB? Pomoc w projektowaniu przejściówki

lemos 20 Maj 2011 20:35 2257 9
REKLAMA
  • #1 9527749
    lemos
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Witam,
    jakoś nie ogarniam tego eagle. O ile jeszcze ze schematem daje rade to prowadzenie ścieżek jakoś mi nie idzie. Może byłby ktoś tak miły i mi pomógł.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Nowy folder.rar (9.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9527797
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    Ale z czym masz problem?

Przecież żadne ścieżki się nie przecinają, wystarczy tylko odpowiednio je poprowadzić.

Gdybyś inaczej umieścił gniazda MOJE, to jeszcze prościej możesz poprowadzić ścieżki.

I spokojnie to wszystko poprowadzisz na jednej warstwie Bottom.
  • #3 9527858
    lemos
    Poziom 17  
    Witam,
    no właśnie o to chodzi, że z eagle pierwszy raz mam do czynienia i tak naprawdę nie wiem jak te ścieżki się tworzy i układa. Kliknąłem auto ale jakieś dziwne rzeczy wyszły i nie ma wszystkich połączeń.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9527874
    marco47
    Poziom 41  
    Jeżeli używasz autoroutera to musisz go odpowiednio ustawić.

Jeżeli masz tylko mieć ścieżki na dolnej warstwie, to górną Top musisz wyłączyć, zaznaczając N/A.
    A warstwę Bottom zaznaczyć jako *

Przykład:

• REKLAMA
  • #5 9528119
    lemos
    Poziom 17  
    Witam,
    Jak już wcześniej użyłem auto, to jak teraz mam zrobić, żeby te ścieżki zniknęły i żeby na nowo to poustawiał.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 9528213
    marco47
    Poziom 41  
    Aby po narysowaniu ścieżek, znowu powrócić do wyświetlania tylko cienkich linii Unrouted, obrysuj płytkę narzędziem Grop, a następnie Ripup.
    Wszystko masz pod PPM (prawy myszy)

Możesz również likwidować pojedyncze ścieżki uzywając tylko Ripup.
  • #7 9529199
    lemos
    Poziom 17  
    Witam,
    Wielkie dzięki kolego marco47 za pomoc. Z tamtą sobie jakoś poradziłem wzorując się na tobie:). Teraz robię kolejną trochę trudniejszą i jakoś nie podoba mi się to co wyszło, może kolega ma jakiś pomysł jak to poprawić.

Jeszcze mam takie pytanie jak pogrubić ścieżki??
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • przejsciowka.rar (14.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 9529509
    marco47
    Poziom 41  
    Aby pogrubić ścieżki zastosuj narzędzie Change/Width/...
    Możesz to zrobić grupowo Group i PPM (prawy myszy) Group Change, albo pojedynczo zaznaczając poszczególne odcinki ścieżek.

W schemacie masz małe niedociągnięcie.
    Sygnał dochodzący do gniazda ZL1(nr.19) nie jest fizycznie z nim połączony.
    Przy trasowaniu ścieżek będziesz miał wtedy brakujące połączenie między ZL1 (19) a P9 (1).

Bez wielkiego wysiłku powinieneś uzyskać taki przykładowy rozkład ścieżek:

Mam nadzieję że ten przykład wskaże Ci jak takie przejściówki projektować :D
  • #9 9530236
    lemos
    Poziom 17  
    Witam,
    dziękuję bardzo za porady :) ale jakoś mi nie idzie to projektowanie :( Powiedz mi jak się robi takie przejścia czerwone jak ty zrobiłeś żeby te cienkie żółte przez to przeprowadzić?
    Pozdrawiam
  • #10 9530773
    marco47
    Poziom 41  
    Trasując ścieżkę na warstwie Bottom naciśnij LPM(lewy myszy), wtedy ścieżka się zatrzyma.
    Następnie naciśnij ROLKĘ, wtedy automatycznie przejdziesz do rysowania ścieżki na warstwie Top.
    Prowadź dalej ścieżkę, jeżeli chcesz powrócić na warstwę Bottom naciśnij LPM, a powstanie przelotka w miejscu przejścia ścieżek.
    Znowu naciskasz rolkę, przechodzisz na warstwę Bottom i powstaje następna przelotka.

Może opis jest zawiły, ale powinno to wyglądać w skrócie:
    trasowanie, LPM, ROLKA,trasowanie, LPM, ROLKA, trasowanie :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma trudności z prowadzeniem ścieżek w programie EAGLE, mimo że dobrze radzi sobie ze schematem. Otrzymuje porady dotyczące użycia autoroutera, w tym ustawienia warstw oraz jak usunąć istniejące ścieżki. Wskazówki obejmują również pogrubianie ścieżek oraz tworzenie przelotek między warstwami. Użytkownik dziękuje za pomoc i prosi o dalsze wskazówki dotyczące projektowania przejściówek oraz poprawy istniejącego projektu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA