Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

P³ytka jednostronna w EAGLE 4.11

toja100 18 Apr 2007 11:18 2157 1
IGE-XAO
    toja100
    Level 11  
    Witam

Mam problem z utworzeniem p³ytki jednostronnej w programie EAGLE 4.11. Mam gotowy schemat i po wybraniu FILE/SWITCH TO BOARD program prze³±cza siê na widok p³ytki. Elementy s± porozrzucane przypadkowo.
    Gdy je pouk³adam i wybiorê TOOLS/AUTO program tworzy mi p³ytkê dwustronn±. Gdy próbujê ustawiæ regu³y projektowania EDIT/DESIGN RULES i w zak³adce LAYERS wybiorê jedn± warstwê wyskakuje mi b³±d: ¿e VIA wymaga najmniej dwóch warstw. Czy VIA to przelotki miêdzy dwoma stronami druku? Próbowa³em to powy³±czaæ, ale bez ¿adnego sukcesu.

Pozdrawiam.

Dodano po 3 [godziny] 11 [minuty]:

Witam

Z p³ytk± jednorazow± sobie poradzi³em.
    Jak kto¶ mo¿e pomóc to nie wiem jak poprawiæ ¶cie¿ki po autorouterze.
    Gdy odwrócê jaki¶ element po autorouterze to potem wszystko jest popl±tane bo on tego mi nie poprawia.
    Jak mo¿na wstawiæ mostki nad innymi ¶cie¿kami. Bo, jak dobrze rozumiem VIA to przelotka z jednej warstwy na drug±?
    Czy mo¿na cofn±æ efekt pracy autoroutera, bo chyba EAGLe automatycznie zapisuje schemat.

Pozdrawiam
  • IGE-XAO
    Bonkot
    Level 39  
    Witam
    Dla p³ytki jednostronnej, w okienku „autorouter setup”, warstwê „top” lub „bottom” ustawia siê na „N/A” (w zale¿no¶ci na której warstwie maj± byæ rozmieszczone ¶cie¿ki ). Aby zlikwidowaæ pracê autoroutera nale¿y w³±czyæ polecenie „Group” zaznaczyæ interesuj±cy nas obszar (przy wci¶niêtym lewym klawiszu myszki ), wtedy ¶cie¿ki zmieni± kolor na jaskrawy i nastêpnie wcisn±æ polecenie „Ripup” i na zaznaczonym obszarze klikn±æ prawym klawiszem myszki. Chc±c wstawiæ przelotki do przej¶cia nad innymi ¶cie¿kami, w³±czamy polecenie „Route” wtedy poka¿e nam siê dodatkowy pasek poleceñ. W okienku domy¶lnie ustawiona jest warstwa „Bottom” ( dolna ). Rozpoczynamy prowadzenie ¶cie¿ki o ¿±danej szeroko¶ci ( ustawienia w okienku „Width) od punktu lutowniczego. Prowadzimy ¶cie¿kê do punktu, gdzie chcemy by znajdowa³a siê przelotka, klikamy lewym klawiszem myszki w tym miejscu i przechodzimy na warstwê górn±. W tym celu w okienku, gdzie by³a warstwa „Bottom” zmieniamy na „Top” i prowadzimy dalej ¶cie¿kê ju¿ na warstwie górnej. Gdy chcemy wróciæ do dolnej warstwy, zmieniamy znów w okienku warstwê na „Bottom”. Wielko¶æ i kszta³t przelotek ustawiamy, klikaj±c na zielony kszta³t przelotki i w okienku „ Diameter” zmieniamy z „auto” na interesuj±c± nas wielko¶æ. Otwór w przelotce ustawiamy w okienku „Grill”.
    Pozdrawiam.