logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić ścieżki i wstawić mostki w EAGLE 4.11?

toja100 18 Kwi 2007 08:07 2307 1
REKLAMA
  • #1 3797522
    toja100
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam

Mam problem z utworzeniem płytki jednostronnej w programie EAGLE 4.11. Mam gotowy schemat i po wybraniu FILE/SWITCH TO BOARD program przełącza się na widok płytki. Elementy są porozrzucane przypadkowo.
    Gdy je poukładam i wybiorę TOOLS/AUTO program tworzy mi płytkę dwustronną. Gdy próbuję ustawić reguły projektowania EDIT/DESIGN RULES i w zakładce LAYERS wybiorę jedną warstwę wyskakuje mi błąd: że VIA wymaga najmniej dwóch warstw. Czy VIA to przelotki między dwoma stronami druku? Próbowałem to powyłączać, ale bez żadnego sukcesu.

Pozdrawiam.

Dodano po 3 [godziny] 11 [minuty]:

Witam

Z płytką jednorazową sobie poradziłem.
    Jak ktoś może pomóc to nie wiem jak poprawić ścieżki po autorouterze.
    Gdy odwrócę jakiś element po autorouterze to potem wszystko jest poplątane bo on tego mi nie poprawia.
    Jak można wstawić mostki nad innymi ścieżkami. Bo, jak dobrze rozumiem VIA to przelotka z jednej warstwy na drugą?
    Czy można cofnąć efekt pracy autoroutera, bo chyba EAGLe automatycznie zapisuje schemat.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3799060
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Dla płytki jednostronnej, w okienku „autorouter setup”, warstwę „top” lub „bottom” ustawia się na „N/A” (w zależności na której warstwie mają być rozmieszczone ścieżki ). Aby zlikwidować pracę autoroutera należy włączyć polecenie „Group” zaznaczyć interesujący nas obszar (przy wciśniętym lewym klawiszu myszki ), wtedy ścieżki zmienią kolor na jaskrawy i następnie wcisnąć polecenie „Ripup” i na zaznaczonym obszarze kliknąć prawym klawiszem myszki. Chcąc wstawić przelotki do przejścia nad innymi ścieżkami, włączamy polecenie „Route” wtedy pokaże nam się dodatkowy pasek poleceń. W okienku domyślnie ustawiona jest warstwa „Bottom” ( dolna ). Rozpoczynamy prowadzenie ścieżki o żądanej szerokości ( ustawienia w okienku „Width) od punktu lutowniczego. Prowadzimy ścieżkę do punktu, gdzie chcemy by znajdowała się przelotka, klikamy lewym klawiszem myszki w tym miejscu i przechodzimy na warstwę górną. W tym celu w okienku, gdzie była warstwa „Bottom” zmieniamy na „Top” i prowadzimy dalej ścieżkę już na warstwie górnej. Gdy chcemy wrócić do dolnej warstwy, zmieniamy znów w okienku warstwę na „Bottom”. Wielkość i kształt przelotek ustawiamy, klikając na zielony kształt przelotki i w okienku „ Diameter” zmieniamy z „auto” na interesującą nas wielkość. Otwór w przelotce ustawiamy w okienku „Grill”.
    Pozdrawiam.
REKLAMA