logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EAGLE – jak wyodrębnić ścieżki, zmienić grubość linii i dodać element w trasie?

bajc 02 Lis 2007 00:42 16716 31
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak w Eagle wydrukować same ścieżki bez elementów, zmienić grubość ścieżek i wpiąć element w istniejącą trasę?

W Eagle same ścieżki bez elementów wyświetlisz do wydruku przez `Display`, wyłączając zbędne warstwy; można też ustawić `None`, a potem zaznaczyć `16 (Bottom)`, `17 (Pads)` i `18 (Vias)`, a przy wydruku wybrać `Black` [#6313002] [#4785431] Grubość ścieżek zmienisz przez `Edit -> Change -> Width` albo ikonę klucza, wybierając odpowiednią wartość i klikając ścieżkę [#7283670] [#7283688] Ścieżek nie usuwa się poleceniem `Delete`, tylko `Ripup` [#7398633] W tym wątku nie pada jednak konkretna instrukcja, jak wpiąć nowy element w już poprowadzoną trasę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 4438621
    bajc
    Poziom 14  
    Witam, czy ma ktoś jakąś instrukcje, artykuł o obsłudze Eagle'a, najlepiej jak by było spolszczenie ale jak z tego co wiem trudno je zdobyć :cry:. Jeżeli ktoś nie posiada tego typu rzeczy to proszę znawców Eagle'a o rozwiązanie moich problemów:
    1. Jak z projektu płytki wyznaczyć tylko ścieżki bez elementów ??
    2. Jak już narysowane linie pogrubić lub odchudzić ??
    3. Jak wpiąć w ścieżkę jakiś element ?? (chodzi tu o to, że np. mam ścieżkę miedzy dwoma elementami i jeśli przeniosę jeden z tych elementów to ścieżka podąża z nim a jeśli pomiędzy te dwa elementy na ścieżkę wprowadzę jeszcze jeden element na są samą ścieżkę i będę chciał go przenieść ścieżka nie rusza się razem z nim )
    4. Czy można otworzyć pliki Eagle'a w innym programie jeśli tak to jakim ??
  • REKLAMA
  • #3 4438745
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6174
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji…
  • #4 4442271
    bajc
    Poziom 14  
    Wielkie dzięki, mógłby mi ktoś powiedzieć jak wydrukować same ścieżki bez elementów ?? Z pewnością gdzieś jest to tam napisane ale jest mi to bardzo potrzebne a jakoś nie mam czasu szukać tego w tylu stronach :P
  • Pomocny post
    #5 4442473
    djtronic
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    jest takie cos jak spis tresci na poczatku.. Same sciezki powinno sie dac wydrukowac z dokumentow wyjsciowych projektu.. Jak pomoglem kliknij pomogł.
  • REKLAMA
  • #7 4785431
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    bajc, jak otworzysz jakąś płytkę (format *.brd), to po lewej stronie masz menu główne. Klikasz w takie trzy kwadraciki (znajdują się pod ikonką i). Powinno otworzyć Ci się okienko, w którym możesz wybierać sobie kolory poszczególnych komponentów. Aby było widać same ścieżki, w raz z punktami lutowniczymi, kliknij w None, potem zaznaczasz 16 (Bottom), 17 (Pads), 18 (Vias). Kolor nie ma tutaj znaczenia, bo przy wydruku wystarczy, że zaznaczysz Black i wzór będzie czarny :)
  • #8 5544103
    Aquilo
    Poziom 2  
    Witam!

Linki są niestety nieaktualne, jeżeli ktoś dysponuje instrukcjami to prosiłbym o ponowne ich umieszczenie gdzieś w sieci.

Dzięki :)
  • #9 5552067
    vviking
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Ta sama prośba co przedmówcy - linki nie są aktualne, może ktoś wspomóc aktualnymi adresami do instrukcji?
  • #10 5556023
    anonymousexd
    Poziom 24  
    Ocena: 127
    A tu inna prośba: mógłby ktoś podac lineczka do samego Engela? :D
  • #11 5556121
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Najnowsza wersja, 5.2.0 - ftp://ftp.cadsoft.de/eagle/program/5.2/eagle-win-5.2.0.exe
  • #13 5623487
    Dziekan
    Poziom 13  
    Witam mam prośbe do kolegi DJTronic czy może jeszcze raz te instrukcje do Eagle wrzucić na forum bo te linki mi nie działają.
    pozdrawiam
  • #14 5675086
    montertb
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    djtronic napisał:
    Prosze bardzo.
    3 podreczniki o Eaglu. Wszystko w polskiej wersji.
    Eagle manual (601kb) - 131 stron pdf:
    http://s001.wyslijto.pl/?file_id=84155384939762712554
    Eagle tutorial (394kb) 36 stron pdf:
    http://s001.wyslijto.pl/?file_id=84950510774278119949
    Eagle 41 zmiany (171kb) 15 stron pdf:
    http://s001.wyslijto.pl/?file_id=41572633032249478063

Ma ktoś te pliki jeszcze? Może udostępnić? Może dowiem się z nich czegoś nowego... :)
  • #15 5675666
    Dziekan
    Poziom 13  
    niestety linki nie działają:(
  • REKLAMA
  • #17 5676141
    Wiech26
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Tu jest tutorial do EAGLE...Link
  • #18 6312884
    qudi
    Poziom 15  
    czy za pomoca eagle da sie jakos wydrukowac bez tych elementow plytke ?
  • #19 6313002
    Wiech26
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Kliknij na "Display" i powyłączaj wszystko co zbędne. Zostanie tylko zarys płytki z mozaiką ścieżek.
  • #20 6313849
    moonadam
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Pozwólcie że się dołączę do tematu gdyż nie chce tworzyć nowego podobnego ... w jaki sposób w eaglu przenieść jednoczenie np. 30 elementów ? Jak grupuje elementy i próbuje przenieść to przenosi mi tylko jeden element z 30 ;/

Pozdrawiam
    PS używam wersji 5.0
  • #21 6314001
    volcan
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    WITAM

W menu po lewej stronie wybierasz symbol kwadratu
    (group) i posługując się myszą tworzysz obszar (zaznaczasz)
    na, którym znajdują się elementy, które chcesz skopiować.
    Następnie wybierasz "nożyczki" (cut) uaktywniasz je
    kliknięciem na nich myszą, przenosisz kursor na obszar
    zaznaczony i klikasz ponownie po tych zabiegach wybierasz "pędzelek" (paste) klikasz na nim i w tym
    momencie pojawią się wybrane elementy, które można
    wstawić w dowolnym miejscu .

Pozdrawiam.
  • #23 6332004
    volcan
    Poziom 17  
    Witam

Wchodzisz w Tools dalej Auto i w ustawieniach warstwy w
    której nie chcesz mieć druku zaznaczasz N/A.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #24 7283512
    apacz514
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam. nie moge pogrubic ścieżek. może mi ktos wyjaśnić jak to zrobic
  • #25 7283670
    elkard
    Poziom 36  
    Ocena: 253
    Wybierz kolejno edit - change - width, wybierz odpowiednią wartość i klikaj na ścieżkę.
  • #26 7283688
    volcan
    Poziom 17  
    WITAM
    Z menu po lewej stronie wybierasz symbol klucza, klikasz na nim i z nowego
    menu, które się rozwinie wybierasz Width klikasz na nim i ukazują Ci się
    grubości ścieżek z których wybierasz poprzez kliknięcie tę , która Ci odpowiada następnie "najeżdżasz" kursorem na ścieżkę, którą chcesz
    poprawić, klikasz na niej i masz.

Pozdrawiam
  • #27 7378046
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4260
    Mam pytanie - i nie chcę zakładać kolejnego tematu: czy da się do Eagle wprowadzać projekt w sposób bardziej efektywny, niż klikając myszą?
    Chodzi o to, że myszą to strasznie powoli idzie, przynajmniej w innych programach, szybciej byłoby wklepywać z klawiatury, a myszą najwyżej
    robić jakieś "kosmetyczne" poprawki (i postarać się, żeby ich było niewiele). Jakiś import z pliku, który można by napisać byle edytorem tekstu?
  • #28 7396242
    r2d2004
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Z Eaglem jest podobnie jak np. z edytorem HTML. Dla profesjonalisty leprze jest pisanie HTMLa tagami w zwykłym edytorze txt (bo to poza tym dla specjalisty jakaś nobilitacja - ot ja tak potrafię, a ty nie! ;-) ), a dopiero potem oglądanie wyników pracy. Natomiast dla początkującego amatora użycie z mety dedykowanego edytora graficznego HTML będzie pewnie lepsze (łatwiejsze, albo wręcz niezbędne). W Eaglu jest jakiś User Language (zbliżony trochę do C) - jak się go dobrze zna, to pewnie można w tekście pisać pliki i importować do Eagla. Czy to metoda łatwiejsza i optymalniejsza, jeśli chodzi o tworzenie schematu i PCB?? Mam mieszane uczucia, bo sam jestem "wzrokowcem" i lepiej przemawia do mnie oglądanie schematu i PCB na bieżąco w trakcie pracy niż jakichś "krzaczków" tekstowych, no ale to pewnie kwestia spojrzenia na zagadnienie z określonego "poziomu" zaawansowania. ;-)
  • #30 7397406
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4260
    Akurat HTML-a pisałem głównie wpisując tagi ręcznie, zresztą edytor tekstu rozpoznaje je i pokazuje kolorowo - łatwo zobaczyć, gdzie jest błąd.

Eagle-a trochę poćwiczyłem przez te parę dni ("myszowo"), nie jest to za dobre, łatwo można przez omyłkowe kliknięcie wpisać coś źle tak, że
    tego nie widać (no, może pod lupą), po poprawkach zostają jakieś śmieci, i są kłopoty z ich kasowaniem - jak chce się usunąć kawałek ścieżki
    na płytce, który już niczego nie łączy, bo elementy zostały przesunięte w inne miejsce, to eagle każe go usunąć ze schematu ideowego...
    a nawet zdarzyło mi się, że został jakiś śmieć, którego w żaden sposób nie dało się usunąć - przeniosłem wszystko inne i obciąłem płytkę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy obsługi programu EAGLE w kontekście projektowania płytek PCB, ze szczególnym uwzględnieniem wyodrębniania ścieżek, zmiany ich grubości oraz dodawania elementów w trasie ścieżek. Użytkownicy wskazują, że aby wydrukować same ścieżki bez elementów, należy w menu "Display" wyłączyć warstwy z elementami i pozostawić tylko warstwy ścieżek, padów i przelotek (np. warstwy 16, 17, 18). Zmiana grubości ścieżek realizowana jest przez polecenia: edit → change → width, gdzie po wybraniu odpowiedniej wartości klikamy na ścieżkę do zmiany. Dodawanie elementów w trasie ścieżki wymaga grupowania elementów (np. narzędziem "group") i operacji wycinania oraz wklejania, aby ścieżka podążała za nowo dodanym elementem. Wskazano także, że usuwanie ścieżek powinno odbywać się poleceniem "Ripup", a nie "Delete". W dyskusji pojawiły się linki do tutoriali i instrukcji, choć wiele z nich jest nieaktualnych. Użytkownicy pytali również o możliwość otwierania plików EAGLE w innych programach oraz o bardziej efektywne metody wprowadzania projektów niż ręczne kliknięcia myszą, np. poprzez import plików tekstowych lub użycie języka User Language. Wspomniano wersję EAGLE 5.2.0 oraz podstawowe funkcje interfejsu, takie jak menu warstw i narzędzia do grupowania i edycji elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA