logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować komunikację z ciepłomierzem Apator LQM-III-K przez RS232?

wojno 20 Maj 2011 23:07 5810 17
REKLAMA
  • #1 9528320
    wojno
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam

Ostatnio wpadł mi do głowy pomysł podłączenia ciepłomierza Apator LQM-III-K do systemu solarnego i odbierania danych z licznika.

Zakupiłem w firmie Apator moduł opto, i rs232C/III montowany wewnątrz ciepłomierza.

Zainstalowałem hyperterminal i ....

No właśnie nie wiem co dalej.
    Z tego co doczytałem trzeba wysłać do licznika niestety nic to nie daje.
    Mam wrażenie ze coś jest zepsute albo wyłączone.

Proszę o pomoc, bo już nie mam pojęcia jak z nim pogadać.
  • REKLAMA
  • #2 9529239
    Ranster
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    nie znam co prawda tego modelu, ale zastanawia mnie głowica opto. Z tego co znam te głowice potrzebują one zasilania z COM komputera. Sprawdź z których pinów wykorzystują zasilanie i ustaw tak stan wysoki. Na przykład głowica Kamstrupa bierze napięcie z DTR
    Jak skonfigurować komunikację z ciepłomierzem Apator LQM-III-K przez RS232?
  • REKLAMA
  • #3 9529455
    wojno
    Poziom 12  
    Dzięki za odpowiedź.

Próbowałem komunikacji na adapterze USB - rs232 -> Kabel opto

Może tutaj jest problem. Sprawdzę to za chwile.

Ranster: Czy z czytywałeś z Kamstrupa dane przez opto i hyperterminal?

Dodano po 36 [minuty]:

Sprawdziłem na 4 jest stan wysoki. Opto nadaje jak pisze w hypertermnalu i odbiera jak zaświecę na opto pilotem w hyperterminalu widzę znaki.
  • #4 9529945
    Ranster
    Poziom 12  
    W Kamstrup pisałem kiedyś protokół ale na RS232 na plytce. Taki trochę dziwoląg bo zapytanie szło na innej prędkości a odpowiedź na innej. Ale zasada była praktycznie taka sama. Wysyłam znaki zapytania i kończe je "koniec lini" + "karetka". Jak mam problemy z transmisja to korzystam z programu do nasłuchu co sie dzieje na danym Com.
    Np. HDD Free Serial Monitor. Widzisz dokładnie co wysyłasz (najlepiej w HEX) i co Ci urzadzenie odpowiada.
  • #6 9531174
    Ranster
    Poziom 12  
    Zapytanie wygląda dobrze, wysyłasz w Ascii:
    2F oznacza /
    3F oznacza ?
    21 oznacza !
    0D oznacza CR
    0A oznacza LF
    A napisz jakie ustawiłeś parametry komunikacji. Dla Kamstrupa jest 300baud, 1 start bit, 7 data bit, equal parity, 2 stop bit.
    Sprawdź czy masz dobrze ustawione parametry. Rozumiem że licznik nie odpowiada?
    Z tego co wyczytałem odczyt głowicą opto jest znormalizowany EN61107.
  • #7 9531212
    wojno
    Poziom 12  
    Ściągnąłem Terminal V1.9b i tam testowałem wszystkie parametry nastawy.
    Ale licznik dalej nie odpowiada.
    Widzę ze dane lecą do licznika bo dioda nadawcza miga.

Albo wpisujemy błędny rozkaz albo coś jest walnięte.
  • #8 9531240
    Ranster
    Poziom 12  
    rozkaz jest Ok. Właśnie sprawdziłem manula kamstrupa. Tam wygląda to identycznie. Pytasz /?!CRLF dokładnie jak w Kam.
    Sprawdź jeszcze wtyczkę być może wykorzystuje one jeszcze jakieś napięcie. Ostatnio tak miałem w optolinku Viessmanna do kotła. Oprócz dodatniego napięcia potrzebował jeszcze ujemne. Może tutaj poszukaj.
  • REKLAMA
  • #9 10265927
    Tarnus
    Poziom 20  
    Ocena: 97
    Sorry za odkop.
    Wpadły mi ręce dwa modele ciepłomierzy kamstrup. Multical 2 oraz 3 (takie napisy są na procesorze).
    Chciałbym wykorzystać je u znajomego w instalacji solarnej ale nie udało mi się znaleźć nic na ich temat. W internecie są tylko nowsze modele i opisy do nich.

Czy jest tu ktoś kto może pomóc?

Marek
  • #10 10304267
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Pytanie:
    A co one w tej instalacji mają robić??
    JAk mierzyc ciepło idące z panelu to zainstaluj je jak dla mieszkaniowego CO. Sonda na zasilaniu , licznik na powrocie ( z drugą sondą).
    I masz wszystko.
    http://kamstrup.pl/media/921/file.pdf
    Możesz je wyzerowac ale trzeba umieć.... :D :D
    WW
  • #13 12819029
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Po co ta komunikacja i do czego ma służyć?? Po wymianie baterii może pracować dalej.
  • REKLAMA
  • #15 12819093
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    To wszystko jest na wyświetlaczu.. i wiele więcej..
  • #17 17639145
    groszeksali
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    witam,

czy udało się skomunikować z tym ciepłomierzem?
  • #18 17689613
    TMEA
    Poziom 16  
    Ocena: 62
    zapewne nie udało się skomunikować z ciepłomierzem Apatora bo zapewne nie był zaprogramowany. Zazwyczaj jak się coś kupuje od Apatora to trzeba im napisać aby zaprogramowali układ bo inaczej wysyłają zwykły ciepłomierz niby z wyjściem ale nieaktywnym. Przetestowane już parę razy :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące konfiguracji komunikacji z ciepłomierzem Apator LQM-III-K przez interfejs RS232. Po zakupie modułu opto i adaptera RS232C/III, użytkownik napotkał trudności w nawiązaniu komunikacji, mimo że wysyłał odpowiednie komendy. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie zasilania głowicy opto oraz ustawień parametrów komunikacji, takich jak prędkość transmisji i liczba bitów. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z innymi modelami ciepłomierzy, wskazując na możliwość, że urządzenie może wymagać dodatkowego programowania przez producenta, aby aktywować funkcje komunikacyjne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA