logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hp pavilion DV9000 nie ma dzwieku po przełożeniu głównej

bercik_gsi 20 Maj 2011 23:55 2519 4
REKLAMA
  • #1 9528467
    bercik_gsi
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    Witam, mam problem dotyczący lapa dv9000. Upalił się oczywiście układ BGA, wiec wymieniłem cala płytę główna, podrasowałem chłodzenie miedzią,itp. Zamówiłem płytę, założyłem, podłączyłem wszystkie taśmy. I nie mogę dojść co sie stało z dźwiękiem. Sprawdzałem problem na 3 systemach-XP,7 i UNIX. Wszędzie to samo. Świeża kopia Win7 nie wykrywa problemu z dźwiękiem, ale za to pokazuje mi ze mój dźwięk to "głośnik wewnętrzny/ słuchawki"i nie można tego jakoś zmienić. Włączę jakiś plik w odtwarzaczu i widzę ze potencjometr "skacze", czyli jakby był. Ale sprzęt nie działa. Testowałem również na wyjściach zewnętrznych z frontu, lecz cisza. Sterowniki oczywiście nowe, ale problem w tym ze laptop pochodził ze stanów i miał płytę innego typu, a teraz ma z dodatkowym BGA(GF 7600) i dodatkowym chłodzeniem. Czy będzie trzeba reklamować płytę? Czy jest możliwe, żeby płyta miała uszkodzony kontroler dźwięku? W menedżerze nie pokazuje usterki. I stąd prośba do Was Drodzy Elektrodowicze, czy ktoś może domyślać się rozwiązania. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 9528685
    michał3411_2007
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    bercik_gsi napisał:
    Czy jest możliwe, żeby płyta miała uszkodzony kontroler dźwięku? W menedżerze nie pokazuje usterki. I stąd prośba do Was Drodzy Elektrodowicze, czy ktoś może domyślać się rozwiązania. Pozdrawiam.

Rozwiązaniem przypuszczalnie będzie ponowna wymiana płyty , czy jest możliwe, żeby płyta miała uszkodzony kontroler dźwięku - jest możliwe , zależy od tego czy , lub ile razy była już naprawiana .
  • REKLAMA
  • #3 9530081
    foldback
    Poziom 29  
    Ocena: 97
    Odłączenie taśmy sygnałowej miedzy płytą główną a płytką gniazd mikrofonowego/słuchawkowego daje taki efekt. Następna kwestia to uszkodzona taśma włącznika Power pod klawiaturą nią idą także sygnały audio (przejrzyj obydwa końce, sprawdź przejścia miernikiem), lub po prostu nie podpiąłeś głośników do płytki włącznika Power. Najpierw polecam sprawdzić te kilka rzeczy skoro w systemie jest widziana karta i odtwarza pliki audio.
  • REKLAMA
  • #4 9531037
    bercik_gsi
    Poziom 15  
    Tasma jest na pewno podlaczona. Wlasnie dziwna sprawa bo kontroler dzwieku w menedżerze urzadzen nie zgłasza problemów. Na kartę mam 30 dni gwarancji i była po reballingu na bank. Jeszcze posprawdzam taśmy omomierzem... odezwe sie pozniej
  • #5 9534957
    bercik_gsi
    Poziom 15  
    WItam, rozwiązałem na szczęście problem samodzielnie bez wymiany płyty gł. Okazało się, że nie do końca wcisnąłem wtyczke łącząca front panel audio z cała płytą, dlatego nie wykrywał kontrolera, tylko sam głośnik wew. Sprawdzałem wczesniej również taśmy. Konektory są bardzo delikatne i latwo je uszkodzić. Dziekuje kolegom za cenne wskazówki, pozdrawiam
REKLAMA