Witam, mam problem dotyczący lapa dv9000. Upalił się oczywiście układ BGA, wiec wymieniłem cala płytę główna, podrasowałem chłodzenie miedzią,itp. Zamówiłem płytę, założyłem, podłączyłem wszystkie taśmy. I nie mogę dojść co sie stało z dźwiękiem. Sprawdzałem problem na 3 systemach-XP,7 i UNIX. Wszędzie to samo. Świeża kopia Win7 nie wykrywa problemu z dźwiękiem, ale za to pokazuje mi ze mój dźwięk to "głośnik wewnętrzny/ słuchawki"i nie można tego jakoś zmienić. Włączę jakiś plik w odtwarzaczu i widzę ze potencjometr "skacze", czyli jakby był. Ale sprzęt nie działa. Testowałem również na wyjściach zewnętrznych z frontu, lecz cisza. Sterowniki oczywiście nowe, ale problem w tym ze laptop pochodził ze stanów i miał płytę innego typu, a teraz ma z dodatkowym BGA(GF 7600) i dodatkowym chłodzeniem. Czy będzie trzeba reklamować płytę? Czy jest możliwe, żeby płyta miała uszkodzony kontroler dźwięku? W menedżerze nie pokazuje usterki. I stąd prośba do Was Drodzy Elektrodowicze, czy ktoś może domyślać się rozwiązania. Pozdrawiam.