logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Domykanie szyb poprzez sterownik z centralki Honda civic 96 coupe.

robson1204 21 Maj 2011 01:06 2295 8
REKLAMA
  • #1 9528605
    robson1204
    Poziom 10  
    Witam.
    Dziś zaplanowałem sobie podłączenie pod sterownik domykanie szyb po zaryglowaniu drzwi.Sterownik jest wyposażony w taką funkcje jak domykanie szyb i jest ona sterowana (-)minusem.Podłączyłem przekaźnik który poda prąd z akumulatora(+) lecz nie wiem jak podłączyć go do silnika szyb w kierunku podnoszenia szyby.Przekaźnik jest podłączony zgodnie ze schematem widocznym na rysunku:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Następnie rozczarowałem sie gdy znalazłem schemat do podnoszenia szyb do hondy civic 96 coupe w manualu gdyż kompletnie nie mam pojecia jak mam podłączyć do silnika plus(+) z przekaźnika.Jeśli ciekawi was temat to pomóżcie jestem wdzięczny.Oto schemat podnoszenia szyby pasażera w mojej hani.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 9528616
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3627
    Sam przekaźnik to mało. Alarm podaje sygnał domykania przez około 30 sekund (przyjęty standard), okno ci się domknie w kilka - kilkanaście. Co z resztą czasu? Jeśli nie masz, to dołóż moduł domykania szyb wyzwalany z alarmu (czy to specjalnym wyjściem, czy impulsem z centralnego). Reszta montażu prosta. Musisz się wpiąć w przewód, na którym pojawia się plus w momencie zamykania.
  • REKLAMA
  • #3 9528847
    robson1204
    Poziom 10  
    No tak właśnie chciałem sie podpiąć ale tak jak widać na schemaciegdy przełączniki są w spoczynku to podaja mase na silnik i gdy podłącze plus sterowany z centralki przez przekaźnik pod przewód który odpowaiada za podnoszenie szyby to moge wszystko popalić bo na nim jest cały czas masa, natomiast gdy chcemy podnieść szybe to mechanicznie przełączamy przełącznik i styk odłącza sie z jednej strony od masy i podłącza pod plus a drugi styk zostaje pod masą wtedy masa na jednym kanale jest rozłączona ale co to da jak to ma działac automatycznie.

Dodano po 14 [minuty]:

Tam na schemacie gdzie widać raz czerwony raz niebieski pasek to jest jeden przewód tylko zależnie co robimy czy popdnosimy czy opuszczamy to występuje na jednym przewodzie plus a na drugim masa i dwrotnie do silnika dochodzą tylko 2 przewody.
  • #4 9528909
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5149
    Nie musisz tłumaczyć, jak działała sterowanie szyb bo to jest proste jak zamiatanie. Bez modułu domykania nie da rady, moduł przecina kabel do silnika i podaje plusa w stronę silnika-szyba jedzie w górę
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #5 9528915
    robson1204
    Poziom 10  
    a nie da się tego obejść?
    zrobić jakiś układ
  • REKLAMA
  • #6 9529020
    Błażej
    Ds się. Musisz sam wykonać taki moduł.
  • REKLAMA
  • #7 9529612
    robson1204
    Poziom 10  
    W takim razie jak gop zrobić z jakich elelmentów może ktoś ma jakiś schemacik
  • #8 9529844
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5149
    Za 40zł. kupisz gotowy, lepiej się męczyć a potem zadawać dziesiątki pytań bo nie działa?
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #9 9530578
    Błażej
    3.1.17. (10.9, 16) Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje podłączenie sterownika do automatycznego domykania szyb w Hondzie Civic 96 coupe po zaryglowaniu drzwi. Wskazuje na problem z podłączeniem przekaźnika do silnika szyb, ponieważ nie wie, jak podać plus z przekaźnika w kierunku podnoszenia szyby. Odpowiedzi sugerują, że do prawidłowego działania potrzebny jest moduł domykania szyb, który przetnie kabel do silnika i poda plusa, co umożliwi automatyczne podnoszenie szyb. Użytkownicy podkreślają, że bez takiego modułu nie da się zrealizować zamierzonego celu, a także proponują zakup gotowego rozwiązania zamiast samodzielnego montażu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA