logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus G73jh - brak odtwarzania płyt Blu-ray na Windows 7, jakie rozwiązania?

szybki_2004 21 Maj 2011 10:01 4200 15
REKLAMA
  • #1 9528916
    szybki_2004
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    witam wszystkich ,tak jak w temacie Asus ten nie chce odtwarzać płyt blu ray (wszystkie inne odtwarza). Jest to nowy laptop i pierwsze moje filmy na blu ray i nie wiem za bardzo jak je odtworzyć. Zanim napisałem tego posta próbowałem różnych programów do odtwarzania : PowerDVD 9,nie zadziałało, następnie odinstalowałem i zainstalowałem PowerDVD 10 oraz paczkę kodeków Kalite Codek Pack 7 - też nic nie pomogło i teraz nie wiem już co dalej robić.System mam Windows 7.
    Za wszystkie sugestie i porady z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 9529001
    xE5150
    Poziom 25  
    Ocena: 82
    Witam.

Sprawdź jaki masz napęd optyczny, z informacji znalezionych w internecie, wynika, że tylko HL-DT-ST DVDRAM GT30N.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 9529070
    szybki_2004
    Poziom 11  
    no z tego co pisze w specyfikacji to jest to Blu-ray Combo, a nie wiem dokładnie jak sprawdzić jaki to jest model napędu
    Na napędzie też jest naklejka Blu -ray Disc
  • #4 9529081
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    http://pl.asus.com/Notebooks/Gaming_Powerhouse/G73Jh/#specifications
    W zależności od wykonania ten laptop ma albo nie ma odtwarzacza Blu-Ray:
    1. DVD Super Multi
    2. Napęd optyczny Blu-Ray DVD Combo
  • #5 9529105
    szybki_2004
    Poziom 11  
    ok,dzięki ale jak to sprawdzić dokładnie jaki jest to model napędu i czy odtwarza Blu-ray? ,bo jak nie to będę reklamował, gdyż kupowałem go z myślą o filmach i koncertach na blu-ray a w sklepie sprzedawca zapewniał że laptop ten odtwarza płyty blu-ray
  • REKLAMA
  • #6 9531764
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 9533352
    szybki_2004
    Poziom 11  
    witam ponownie, z tego co udało mi się ustalić w Nero Info Tool to jest to napęd:
    Slimtype BD E DS4E1S, i jak podaje Nero Info Tool napęd ten obsługuje następujące funkcje odczytu: BD-R, BD-RE, BD-ROM.
    Jednak jak chcę uruchomić film na Blu-ray "Awatar" przez PowerDVD 10, wyskakuje taki napis: "There is a disc with an unsupported format.", czyli jest to płyta w nieobsługiwanym formacie i już nic z tego nie rozumie (płytę wykrywa jako BD-ROM) .Nie chciał bym reklamować sprzętu skoro okazało by się że napęd mam w porządku .
    Może ktoś z forumowiczów podsunie jakiś pomysł, z góry dzięki
  • #8 9533378
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Użyj innego programu multimedialnego.
  • #9 9533404
    szybki_2004
    Poziom 11  
    jak chce odtworzyć w Windows Media Player wyskakuje coś takiego - "Program Windows Media Player nie może odtworzyć dysku DVD, ponieważ dysk został utworzony w sposób nieobsługiwany przez odtwarzacz",dziwne, ok spróbuje jeszcze czymś innym
  • #10 9533759
    _haker_1
    Poziom 32  
    Ocena: 31
    A otwieracaj normalnie w eksploratorze windows widzisz zawartosc plyty? Jesli nie widzisz zawartosci to nie ma co szukac przyczyny w programach..
  • #11 9533783
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Spróbuj inną płytę z filmem Blu-Ray odtworzyć odtwarzaczem Blu-Ray.Jak będzie ten sam efekt to reklamuj.
  • #12 9533826
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 9555878
    Mireczek
    Poziom 11  
    Mam dokładnie ten sam problem. Film AVATAR, laptop N73SV z nagrywarką BD. Eksplorator Windows "widzi" zawartość płyty.
  • #14 9751988
    szybki_2004
    Poziom 11  
    witam po dłuższej przerwie i dziękuję wszystkim za udzielone odpowiedzi, problem się rozwiązał częściowo,a mianowicie napęd odtwarza teraz wszystkie płyty na Blu Ray ale dopiero jak zainstalowałem program - TotalMedia Theatre 3, a na wcześniejszych programach orginalnych PowerDVD9 I 10 nie chciało ruszyć,choć sprawdzałem różne płyty Blu Ray wszystkie orginalne
    Dziwne że z jednym programem działa a z innym nie
  • #15 9752064
    Mireczek
    Poziom 11  
    Ja znalazłem program o nazwie:

DAPlayer - A Free Standard Desktop Multimedia Player For Windows

Plik sprawdzałem na Virus Total i dla pewności na razie działa w "piaskownicy", ale nie wykazuje jakichś niecnych zamiarów.

Sprawdzałem odtwarzacz na 10 (między innymi: AVATAR, 2012, DYSTRYKT 9, ...) oryginalnych płytach BD z różnymi zabezpieczeniami i wszystkie działają. Z komputera odinstalowane są inne programy wspomagające (AnyDVD, WinDVD Pro, itp), a więc odtwarzacz działa o własnych siłach. Aktualnie sprawdzam na systemie Windows 7 PRO 64Bit.
  • #16 10664813
    szybki_2004
    Poziom 11  
    witam działa wszystko ale tylko z programem TotalMedia Theatre3, temat może być zamknięty

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Asus G73jh zgłasza problem z odtwarzaniem płyt Blu-ray na systemie Windows 7. Po próbach z różnymi programami, takimi jak PowerDVD 9 i 10 oraz Kalite Codec Pack 7, nie udało się odtworzyć filmów. Ustalono, że napęd optyczny to Slimtype BD E DS4E1S, który obsługuje formaty BD-R, BD-RE, BD-ROM. Problemy z odtwarzaniem mogą wynikać z niekompatybilności oprogramowania, ponieważ po zainstalowaniu TotalMedia Theatre 3 problem został częściowo rozwiązany. Użytkownicy sugerują również przetestowanie innych programów, takich jak DAPlayer, oraz sprawdzenie, czy płyta jest oryginalna.
REKLAMA