logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie miedziować cynk w domu? Problemy z roztworem amoniaku i siarczanu

arkadius120987 21 Maj 2011 16:03 2279 6
REKLAMA
  • #1 9529941
    arkadius120987
    Poziom 2  
    Witam. poczytałem trochę Galwanotechnikę Domową Sękowskiego i trochę mam problemów z miedziowaniem cynku. Mam trochę przedmiotów cynkowych i moje próby miedziowania mi ne wychodzą. Czyszczę papierem ściernym, wytrawiam i moczę w roztworze amonioniaku i siarczanu ale nic nie wychodzi momentami łapie miedź. Proszę o porady
  • REKLAMA
  • #2 9530075
    GSM
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    Witam,

czy odtłuszczasz prawidłowo przedmiot przed kąpielą?

Pozdrawiam,
    GSM
  • REKLAMA
  • #3 9530196
    arkadius120987
    Poziom 2  
    Są to nieraz trochę starsze elementy z nalotem więc je czyszczę z nalotu papierem ściernym do błysku potem wytrawiam i wkładam do roztworu amoniaku z siarczanem. Może masz jakiś sposób dokładny postępowania z miedziowaniem cynku (nie są to nowe elementy lecz często już starsze) to byłbym bardzo wdzięczny. Czy te proporcje roztworów zawarte w książce Galwanotechnika Domowe są te same co kiedyś, a może są już nowe metody (bezprądowe) ?
  • REKLAMA
  • #4 9530201
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    arkadius120987 napisał:
    Są to nieraz trochę starsze elementy z nalotem więc je czyszczę z nalotu papierem ściernym do błysku potem wytrawiam i wkładam do roztworu amoniaku z siarczanem. Może masz jakiś sposób dokładny postępowania z miedziowaniem cynku (nie są to nowe elementy lecz często już starsze) to byłbym bardzo wdzięczny. Czy te proporcje roztworów zawarte w książce Galwanotechnika Domowe są te same co kiedyś, a może są już nowe metody (bezprądowe) ?

Prąd w/g wskazań Mistrza? Jaka jest powierzchnia elementów?
  • #5 9530228
    GSM
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    Podaj jakie proporcje/stężenia siarczanu miedzi i amoniaku stosujesz, jak długo przedmiot przebywa w kąpieli.
    Poza tym, możesz dokładniej opisać cały przebieg procesu?
    Zrobić zdjęcie jak wygląda powłoka.
    Na razie jedynie przychodzą mi do głowy: źle odtłuszczona powierzchnia i za wysokie stężenie reagentów.

jdubowski napisał:
    Prąd w/g wskazań Mistrza? Jaka jest powierzchnia elementów?

Kolega arkadius120987 miedziuje bezprądowo.

Pozdrawiam,
    GSM
  • REKLAMA
  • #6 9530267
    arkadius120987
    Poziom 2  
    W jednym litrze rozpuszczam 60 g siarczanu miedziowego i 70 ml amoniaku. Wytrawiam kilkanaście sekund i kilkanaście sekund trzymam w roztworze amoniaku z siarczanem. Kolor miedzi jest blady niejednolity. Jak mam prawidłowo przygotować przedmiot to miedziowania ? Może nie jest prawidłowo przygotowany (odtłuszczanie, trawienie itd. chodzi mi o proporcje)
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #7 9530803
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - p.3.1.13, p.3.1.14, p.3.1.15, p.3.1.16, p.3.1.17 orazAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problemy związane z miedziowaniem cynku w warunkach domowych. Użytkownik zmaga się z nieudanymi próbami miedziowania cynkowych przedmiotów, mimo stosowania papieru ściernego, trawienia oraz kąpieli w roztworze amoniaku i siarczanu miedzi. Uczestnicy dyskusji sugerują, aby zwrócić uwagę na prawidłowe odtłuszczanie powierzchni oraz proporcje reagentów. Użytkownik podaje konkretne stężenia roztworu (60 g siarczanu miedziowego i 70 ml amoniaku na litr) oraz czas trawienia. Wskazano również na możliwość miedziowania bezprądowego jako alternatywę. Dodatkowo, podano linki do zasobów internetowych z informacjami na temat galwanotechniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA