logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować zasilacz stabilizowany 0-30V 3A z transformatorem 2x30V 250VA?

pitersl 11 Lis 2004 00:37 1754 9
REKLAMA
  • #1 976756
    pitersl
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Czesc wiem ze moze mój problem moze okazać sie błachy ale nie moge sobie poradzić. Szukałem juz na elektrodzie i nic na ten temat nie ma : Mianowicie mam w dmou transformator 2 x 30 V 250 VA. chce zrobic z niego jakis ciekawy zasilacz stabilowany (Fajnie bylo by gdyby byl z napieciem symetrycznym lub duzej mocy). Wiem ze takich zasilaczy na elektodzie i w necie są tony ale nie udało mi sie nazleźć zasilacza który by wykorzystywał trafo o napieciu wtórnym 30 V lub wartosc zblizona do tego.Chce zbudowac zasilacz o regulacji napiecia mniej wiecej ok 0-30 V i wydajnosci prodowej ok 3 A, oczywiscie moga byc niewielkie odstepstwa od tych wartosci, chodzi mi zeby wykorzystac to trafo które mam w domu. Elementy nie muszą byc tanie poniwewaz nie chodzi mi tutaj na cenie tylko na jakosci zasilacza. Prosze o jakies sugestie lub schematy jezeli cos takiego posiadacie !!!!

Dzieki i pozdro forr ALL
  • REKLAMA
  • #2 976768
    Ulyssess
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    2*30 V zmiennego ? Jeżeli tak to wyprostowaniu i filtrowaqniu bedzie tego
    ponad 40 V. Nie wiem czy stabilizator LM 350 wytrzyma. A mocniejszego nie znam. Przy takich mocach musisz ( powinienieś ) zrobic ograniczenie prądowe bo może z tego wyjść spawarka :D W najbardziej niekorzystnych warunkach na tranz. mocy odłoży sie 90 W - 2N3055 i tęgi radiator do niego.

Pozdroofka Piotrek
  • #3 976783
    pitersl
    Poziom 14  
    Dokładnie no filtrze jest prawie 42 V. Jutro poszukam cos na temat tego LM 350 ale z tego co pamietam on tyle nie wytrzyma. A mozesz jeszcze powiedziec jak ma wygladac to ogranczenie prądowe bo wlasnie tego tematu nie kumam. I w ogole czy jakis schemat do takiego zasilacza da sie znaleźć albo stworzyć ?? A jezeli nie to co dalej robić ?? Odwinąc kilka zwoi z transformatora toroidalnego czy raczej tego nie polecacie, ja na razie elektroniką bardziej w teorii sie zajmuje :(
  • REKLAMA
  • #4 976807
    Ulyssess
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Poszukaj aplikacji układu LM723 kiedys bardzo popularny układ do różnych zasilaczy, nawet teraz na nim sie robi najwieksze zasilacze nawet do ponad 20 A. Układ również ma wbudowany układ ograniczenia prądowego.

Pozdroofka Piotrek
  • #5 976810
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Witam
    Polecaj jeden z nich, co prawda są na jedno napięcie ale to nie problem, jak sobie z tym nie poradzisz, a wybierzesz jeden z nich, to zapraszam na PW:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic49939.html#888652
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic49939.html#713773
    Ograniczenie prądowe w tym zasilaczu można zmienić:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic49939.html#888649
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #6 977140
    pitersl
    Poziom 14  
    DZieki za schematy tylko teraz mam dylemat który wybvrać ????????? Z racji tego ze mam mocne trafo to zrobilbym cos o duzym prądzie tylko nadal zastanawiam sie który schemat wybrać, jak sądzicie który bedzie najlepszy, chce miec w miare dokladny i mocny zasilacz do codziennej pracy
  • REKLAMA
  • #7 977155
    _PREDATOR_

Ten pierwszy wydaje mi się być najbardziej odpowiedni napięciowo i ma do 4A.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #8 977166
    pitersl
    Poziom 14  
    chodzi Ci o ten układ ?? Zasilacz stabilizowany 1,5-35V 0-4A ???? Czy jezeli mam trafro na 30 V to wystarczy takie ??
  • REKLAMA
  • #9 977397
    _PREDATOR_

pitersl napisał:
    chodzi Ci o ten układ ?? Zasilacz stabilizowany 1,5-35V 0-4A ???? Czy jezeli mam trafro na 30 V to wystarczy takie ??

Tak o ten zasilacz. Trafo może być takie, jakie przedstawiłeś na wstępie 2 x 30 V 250 VA.
    Powodzenia przy uruchamianiu.

PS. pitersl, takie informacje to na PW.
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • #10 977591
    pitersl
    Poziom 14  
    Dobra po weekendzie wezme sie za niego !!! Dzieki za wszystko i miłego wypoczynku!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy zasilacza stabilizowanego o regulowanym napięciu 0-30 V i prądzie około 3 A, wykorzystującego transformator 2x30 V 250 VA. Po wyprostowaniu i filtracji napięcie może osiągać około 42 V, co stawia wymagania dotyczące wyboru stabilizatora i konieczności zastosowania ograniczenia prądowego, aby chronić układ i elementy mocy, np. tranzystory 2N3055 z odpowiednim radiatorem. Proponowanym rozwiązaniem jest zastosowanie układu LM723, popularnego i sprawdzonego stabilizatora z wbudowanym ograniczeniem prądowym, który pozwala na budowę zasilaczy o dużej mocy, nawet powyżej 20 A. Wskazano również konkretne schematy dostępne na forum elektroda.pl, z których jeden umożliwia regulację napięcia 1,5-35 V przy prądzie do 4 A, co jest zgodne z parametrami transformatora. Użytkownik planuje realizację tego projektu, doceniając jakość i stabilność zasilacza, a także prosi o dalsze wskazówki dotyczące wyboru schematu i praktycznej realizacji ograniczenia prądowego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA