Witam.
Chciałbym sobie zrobić taki oto zasilacz stabilizowany:
Napięcie płynnie regulowane potencjometrem od 0-30V tak mniej wiecej;
Może być również płynna regulacja prądu tak do 1A;
Dioda sygnalizująca przeciążenie: czyli ograniczająca natężenie;
Mam także wyświetlacz trzy cyfrowy i chciałbym go zastosować w tym zasilaczu jako wskaźnik napięcia, a wskaźnikiem natężenia będzie ta dioda;
Ten wyświetlacz by mógł pokazywać dziesiątki, jednostki i jedno miejsce po przecinku np. 15.5V
Ale parę rzeczy nie wiem i chciałbym się dowiedzieć:
1. Od czego zależy wielkość regulacji napięcia??? Chodzi mi tu czy mogę obojętnie jakie dać zasilanie wejściowe np. 10V albo 12V i czy uzyskam z tego poprzez cały układ regulacje tak mniej więcej do 25V???
2. Czy ten wyświetlacz będzie dobrym rozwiązaniem czy lepiej go sobie darować???
3.A może polecacie już jakiś gotowy układ np. z firmy Jabel???
4. Chciałbym również żeby to nie był jakiś skomplikowany schemat.
5. Ogólnie to chodzi mi o taki mały zasilacz stabilizowany do domowego użytku.
6. Ten zasilacz nie będzie wykorzystywany jako stałe zasilanie czegoś tam tylko od czasu do czasu coś podłącze.
Chciałbym sobie zrobić taki oto zasilacz stabilizowany:
Napięcie płynnie regulowane potencjometrem od 0-30V tak mniej wiecej;
Może być również płynna regulacja prądu tak do 1A;
Dioda sygnalizująca przeciążenie: czyli ograniczająca natężenie;
Mam także wyświetlacz trzy cyfrowy i chciałbym go zastosować w tym zasilaczu jako wskaźnik napięcia, a wskaźnikiem natężenia będzie ta dioda;
Ten wyświetlacz by mógł pokazywać dziesiątki, jednostki i jedno miejsce po przecinku np. 15.5V
Ale parę rzeczy nie wiem i chciałbym się dowiedzieć:
1. Od czego zależy wielkość regulacji napięcia??? Chodzi mi tu czy mogę obojętnie jakie dać zasilanie wejściowe np. 10V albo 12V i czy uzyskam z tego poprzez cały układ regulacje tak mniej więcej do 25V???
2. Czy ten wyświetlacz będzie dobrym rozwiązaniem czy lepiej go sobie darować???
3.A może polecacie już jakiś gotowy układ np. z firmy Jabel???
4. Chciałbym również żeby to nie był jakiś skomplikowany schemat.
5. Ogólnie to chodzi mi o taki mały zasilacz stabilizowany do domowego użytku.
6. Ten zasilacz nie będzie wykorzystywany jako stałe zasilanie czegoś tam tylko od czasu do czasu coś podłącze.