logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LDM PLP 515/PST 615 vs Wharfedale DLX 15/18B – który zestaw lepszy na eventy?

tulipan1990 22 Maj 2011 23:56 3967 19
REKLAMA
  • #1 9534640
    tulipan1990
    Poziom 10  
    Witam

Planuje dokupić trochę sprzętu i zastanawiam się jak narazie nad dwiema opcjami zestawu, a mianowicie:
    LDM PLP 515 X2
    LDM PST 615 x2
    ADS LX1400 x1
    ADS LX1100 x1

oraz

Wharfedale DLX 15 x2
    Wharfedale DLX 18B x2
    ADS LX1400 x1
    ADS LX1100 x1

Moje pytanie jest następujące: Jaki zestaw z tych dwóch jest lepszy i w który lepiej zainwestować pieniądze. Sprzęt będzie wykorzystywany głównie na imprezach typu urodziny, wesela, imprezy okolicznościowe na małych i średnich salach, głównie do muzyki mechanicznej i konferansjerki jak i na małych plenerach typu festyny i dożynki również najczęsciej do muzyki mechanicznej i konferansjerki oraz czasami do jakiegos zespołu na żywo czyli keybord + wokal. W plenerze oczywiście nie bedzie sam stał ten zestaw tylko razem z moim obecnym sprzętem ale ma znacznie pomóc w nagłośnieniu ten nowy zestaw.
    Prosiłbym o konkretną pomoc.
    Z góry dziękuję :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9534714
    PX
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Popieram, również wybrałbym ten drugi zestaw (górki na 12"). Miałem styczność z kolumnami Wharfedale, co prawda nie konkretnie z tą serią, ale byłem z nich zadowolony jak nagłaśniałem małe przedstawienie. Właściciel korzysta z nich już z 3 lata i wszystko jest ok. Zastanawiałbym się jeszcze tylko nad końcówkami... ADS wiadomo porządne wzmacniacze tylko jak jest sporo sprzętu to może warto znaleźć coś lżejszego. Ja mam 2 duże Jolly Rogery i kupiłem teraz Crowna XLS 2500 i powiem szczerze, że bardzo doceniam stosunek mocy do wagi, a przy tym nienaganną jakość.
  • #4 9534728
    DjHeniuu
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Nie wiem jak te nowe XLS-y, ale o ile znam te starsze modele, to ciężko mówić o jakiejkolwiek jakości.... A'propos szukania lekkich końcówek już to przerabiałem.... I Alto d4 i QSA.... I wniosek jest niestety jeden... Na lekkie wzmacniacze przjdę wtedy, kiedy będzie mnie stać na minimum powesoft'a... A narazie trzeba nosić ciężkie case i tyle...
  • #5 9534746
    PX
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Ja właśnie mam tego nowego XLS'a, wiele niedużych imprez obsługuje sam więc waga jest dla mnie dużym wyznacznikiem i powiem szczerze, że byłem miło zaskoczony nowym zakupem bo też się obawiałem. Chodzi on z kolumnami POL-Audio lub HK. Uważam, że zakup udany. Jeśli tu mówimy o urodzinach, weselach itp. to myślę, że warto to rozważyć, ale to wiadomo wszystko zależy od priorytetów. A co do powersoft'a, to jak najbardziej się zgodzę, tu chyba nie mamy żadnych wątpliwości no, ale wiadomo ile kasy trzeba uzbierać.
  • #6 9535745
    tulipan1990
    Poziom 10  
    Prosiłbym was jeszcze o więcej wypowiedzi różnych osób na temat który z tych dwóch zestawów wybrać żeby mieć pewność i dlaczego lepsze są Wharfedale niż LDM??
    Naprawdę proszę o pomoc bo czas mnie trochę już goni.
  • #7 9536913
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    tulipan1990 napisał:
    Prosiłbym was jeszcze o więcej wypowiedzi różnych osób na temat który z tych dwóch zestawów wybrać żeby mieć pewność i dlaczego lepsze są Wharfedale niż LDM??
    Naprawdę proszę o pomoc bo czas mnie trochę już goni.

Ktoś za chwilę napisze, że LDM to nasze krajowe, że jest serwis, że celestion itp itd...

A ja napiszę, że w wharfedale nie płacisz za logo a dostajesz świetnie brzmiące paczki w śmiesznych pieniądzach. Seria LX (czy nowe DLX) są najlepszym tego przykładem. Sam czasem gram na pakach wharfedale i mimo klubowego katowania od lat nic nie padło.
  • REKLAMA
  • #8 9537692
    amelx
    Poziom 16  
    Noo właśnie miałem napisać :

Ktoś za chwilę napisze, że LDM to nasze krajowe, że jest serwis, że celestion itp itd...

TAK ,, to akurat jest dla Nas PLUSEM ,tylko a może aż! !

Ale co do Wharfedale mogę z góry polecić ten jedem model j/w ( Pro LX15).

Miałem te paczki kilka lat ,, żadnych problemów z ekspoatacją . Siedzi tam 15"(tylko nie wiem co to za marka była tego przetwornika) + driver 2" , naprawdę dobrze to grało . Napędzałem je CROWNEM 2x600W/4 ohm ,ogrywałem imprezki na 130 osób, wiele lat , bezawaryjnie. Przyszedł czas na wymianę systemu na aktiv i paczki sprzedałem . Porównywałem je kiedyś z JBL TR 225 ( które kieeedyś miałem ) to byłem mile zaskoczony LX-ami .. Dzisiaj jest model DLX , tu przemilczę bo nie miałem z tym do czynienia .
  • #9 9538981
    bettersound
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Chcesz zainwestować kasę obojętnie jaka by ona nie była. Wystarczy dogadać się z jakimś sklepem muzycznym w twojej okolicy i porównać ten sprzęt. Ja osobiście wybrałbym LDM. Kolumny GVP-515/4 i subbasy podkreślam 4 Ohmowe GSB-618 na głosniku B&C i do tego dwie końcówki ADS LX-1100. Jeśli chodzi o wzmacniacz, to pomyśl też o Jolly Roger 2A20 (4x500W/4 Ohm). Ten jeden wzmachol dostaniesz w cenie do 2500 a napędzi ci cały zestaw, ale warunek, że nadstawki i basy będą 4 Ohmowe.
  • #10 9539801
    romcyś
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam
    Wharfedale Pro LX - 15, kilka lat używania bez problemów - 100% gwarancji zadowolenia. Obecnie sprzedaję, tylko dlatego ze otrzymałem dwa aktywne soltony MF 300 A. "na co dzień" pracuje na zestawie Dynacorda, a nie jestem kolekcjonerem sprzętu.
    pozdrawiam
    Stary klezmer
  • #11 9541139
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Skoro te "pro" takie dobre, to dlaczego pracujesz na Dynacordzie a "pro" wciskasz komu innemu?

Wybrał bym LDM na B&C.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #12 9542672
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    DjMapet napisał:

Wybrał bym LDM na B&C.

Pozdrawiam.

Cena...
  • #13 9543048
    kobi
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    co? zła?
  • #14 9544612
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Za paczki na podobnych komponentach, ale bardziej renomowanych firm, trza by zapłacić dwa razy tyle.

Pozdrawiam.
  • #15 9545479
    kobi
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    No właśnie wiem stąd moje zdziwienie :)
  • #16 9636557
    Mati8810
    Poziom 10  
    ja gram na weselach z 6 osobowym składem na dlx-12 i subach lx-18 i jestem bardzo z nich zadowolony. Dzięki 2" driverom wokal bardzo wyraźny. W tej cenie naprawde najlepszy zestaw na wesela jeśli chodzi o muzykę elektroniczną nie mam doświadczenia. Ja górki napędzam t.amp1050W i nie wyszedłem jeszcze poza pół mocy a doły polsound 2x750 i niestety czasem przydał by się mocniejszy. Szczerze polecam tą firme lecz tylko serię lx i dlx.
  • #17 9636777
    protone
    Poziom 26  
    Ocena: 21
    Po co kupować chińszczyznę ,jak mamy krajowe i na dużo lepszych komponentach.Wolicie dać zarobić Chińczykowi i do tego kupić gorszy produkt -brawo.
  • #18 9640042
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 57
    No właśnie Wharfedale może i w chinach produkowane ale serie DLX, starsza LX i wyższe są bardzo zacne mam DLX-153 co prawda krótko ale jestem bardzo zadowolony z tej paczki rozważałem wcześniej zakup PDP lub GBP612 LDMa, ale po bezpośrednim porównaniu wybrałem jednak dlx .
  • #19 9644232
    romcyś
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam
    Kolego DjMapet nikomu nic nie wciskam, a Wharfedale były zapasem. Obecnie kupiłem Soltona MF 300A dwie sztuki i mixer American Audio M1224FX jako zapas (bardziej mobilny). Jednakże, jeżeli kiedykolwiek używałem Wharfedale z powermixerem Phonic 1062+ NIDGY mnie nie zawiódł, i dlatego polecam Pro LX - 15.
    Poczytaj o wharfedale nie tylko moje ale również innych posty o serii LX. O innych seriach tej firmy nie będę się wypowiadał - bo ich nie używałem.
    pozdrawiam
    Stary Klezmer
  • #20 9740846
    tulipan1990
    Poziom 10  
    Witam

A więc po długim czasie udało mi się wkońcu skompletować cały zestaw a wybrałem:
    Wharfedale DLX 15 x2
    Wharfedale DLX 18B x2
    ADS LX1400 x1
    ADS LX1100 x1

i musze wam powiedzieć że nie żałuje :) gada to naprawde według mnie fantastycznie :)
    Więć ja moge polecić ten zestaw z własnego doświadczenia już :)
    Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc i wasze opinie!! :)
    Zamykam temat :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup zestawu nagłośnieniowego i porównuje dwie opcje: LDM (PLP 515 i PST 615) oraz Wharfedale (DLX 15 i DLX 18B). W dyskusji podkreślono, że Wharfedale oferuje lepszą jakość dźwięku w przystępnej cenie, a także pozytywne doświadczenia z użytkowaniem modeli DLX i LX. Uczestnicy forum sugerowali, że Wharfedale lepiej sprawdzi się na imprezach takich jak wesela i festyny, zwracając uwagę na wyraźny wokal i solidność konstrukcji. W końcu autor zdecydował się na zestaw Wharfedale, wyrażając zadowolenie z zakupu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA