Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VP-990 nie programuje NOR Flash K8Q2815UQB-PI4B

sebek99 23 Maj 2011 12:00 3097 9
  • #1 23 Maj 2011 12:00
    sebek99
    Poziom 15  

    Witam

    Mam problem z zaprogramowaniem pamięci K8Q2815UQB
    -PI4B.

    http://www.samsung.com/global/business/semico...productInfo.do?fmly_id=162&partnum=K8Q2815UQB

    Używam do tego programatora Wellon VP-990 oraz adaptera Weilei WL-TSOP56-A641.

    Wyskakuje mi komunikat "No device on socket".

    Odpadają kwestie: uszkodzonej kości bo na innym egzemplarzu też jest źle, nogi są oczyszczone i proste, całość poprawnie włożona.

    Na tym samym zestawie programuję zammienik tej pamięci: Spansion S29GL128N90TFIR2. (obie te pamięci działają zamiennie w urządzeniu).

    http://www.datasheetarchive.com/search.php?q=S29GL128N90TFIR2*


    Oba układy są na liście obsługiwanych układów. Programowanie Samsung'a jako Spansion też nie daje rezultatów. Przejściówka też jest niby odpowiednia...

    0 9
  • #2 26 Maj 2011 00:46
    Pocinas
    Poziom 17  

    Witam. Na dzien dobry pobierz najnowszą wersje programu stąd http://www.ts1.pl/download/soft/Disk_2011_05_16.exe datowana jak nazwa pliku 2011-05-16 potem Uaktualinij SOFT Programatora do Wersji 9.0, oczywisie uwazaj przy tym bo ja pare dni temu uwaliłem tak programatror Swoj Vp-990, na szczęscie jest Gwarancja :-D

    Do programowania najlepiej używać Windows XP 32 bit

    Kiedys miałem problem z jakas najzwyklejsza koscia i ten zabieg co opisalem wyzej pomógł. oczywiscie wtedy chyba aktualizacja firmware byla do wersji 6.0



    Ja na dzień dziś mam problem z zapogramowaniem kosci Samsung k9lag08u0m podczas wgrywania na około 20 % wywala blad. Kosc standardowo jest zasilana napięciem 3,0V (choc ma przeciał 2.7-3.6v) ale podciagalem recznie na 3.3V i 3.5V ale nic to nie dało. I nie wiem co czynić.. Kombinuje jeszczej ja zaprogramowac spod innej nazwy ukłądu... Wsad ma 1058mb moze to jest problemem



    Kolego Sebek99
    Wedlug Datasheetów kosc 1sza ma przedział napięc zasilania 2.7-3.6V (w wellonie ustawiona domyślnie VCC 3.3V dla tej Kosci) 8000080H * 16 (8M*16)


    S29GL128N90TFIR2 według sepcyfikacji zasilanie VCC 3,0V ale i jeszczej ma też VPP 3.3V a do tego 8000100H * 16 (8M*16) a nie jak 8000080H * 16..... choć nie podobno aby przez rozmiar miał problem

    Więc nie wiem czy do końca takie same

    Co ja proponuje na poczatek jak pisalem na samym pocztaku względnie recznie na S29GL128N90TFIR2 podrasować zdziebko napięcie zasilania z 3 na 3.3V choć bezpiecznie to moze nie być więc i bym sie wstrzymał na opinie innych kolegów

    0
  • #3 26 Maj 2011 16:23
    bloto19
    Poziom 10  

    powiem tylko tyle: kolega wyzej napisal co zrobic wiec powtarzac sie nie bede.
    Dodam tylko tyle ze ja swojego 890 zawsze uaktualniam jak nie czyta badz zapisuje i zawsze po takim zabiegu dziala.

    ustaw 3.3V i K8Q2815UQB-PI4B + aktualny firmware/opgrogramowanie wellona I poleci bez problemu. Bynajmniej na 890. To jest ten sam programator tyle ze on jest glownie na rynek chinski. Moge zrobic zrzut pulpitu z danym ukladem ze zapisuje i odczytuje bez problemu.

    ps: sprobuj na innym pc. Byc moze gryzie sie z jakims sterownikiem oprogramowanie. Najlepiej czysta instalka systemu z podstawowymi sterownikami. Raz mialem podobny problem z zapisem ukladow. Swieza instalka systemu i jak reka odjal, albo podstawka jakas lewa jest. Czasem sie zdarza chinczykowi czegos wlozyc albo jak nie ma jakies czesci uzywa innej z inna wartoscia i dlatego nie dziala. Dlatego ja kupuje bezposrednio od producenta i nigdy nie mialem problemu aczkolwiek kolega kupil z ebay-a i cuda sie dzialy. Pozyczylem mu swoja i znow jak reka odjal. Tylko ze ja zaplacilem za nia wiecej o 1/3 ceny w stosunku za jaka on ja nabyl.
    Gdybym mieszkal w PL to bym Ci mogl pozyczyc na sprawdzenie.
    Jest jeszcze jedna opcja, mianowicie chinczycy teraz naprawiaja wszystkie zwroty i sprzedaja jako nowe, byc moze trafila Ci sie taka sztuka nie do konca naprawiona. Bo nie ma takiej mozliwosci azeby ktos sprawdzal 60.000 ukladow ;)
    Mozliwosci jest wiele. Zapytaj kolegow z elektrody moze ktos posiada podstawke na pozyczenie lub wyslij uklad z podstawka i niech ktos sprawdzi na takiej samej konfiguracji. W PL max 3 dni i bedziesz mial spowrotem uklad z podstawka.
    A jak nie znajdziesz nikogo chetnego do pomocy mozesz wyslac ja do mnie (anglia) tylko jakims kurierem zeby dotarlo. Ja wyjezdam na wekkend bo jest dzien extra wolny w anglii i wracam we wtorek. w srode bym sprawdzil i w czwartek odeslal spowrotem. Napewno ktos w okolicy ma taki sprzet. Popytaj.
    Najszybciej zlapiesz mnie poprzez emaila.

    Pozdrawiam

    0
  • #4 26 Maj 2011 16:34
    Pocinas
    Poziom 17  

    Pocinas napisał:

    Ja na dzień dziś mam problem z zapogramowaniem kosci Samsung k9lag08u0m podczas wgrywania na około 20 % wywala blad. Kosc standardowo jest zasilana napięciem 3,0V (choc ma przeciał 2.7-3.6v) ale podciagalem recznie na 3.3V i 3.5V ale nic to nie dało. I nie wiem co czynić.. Kombinuje jeszczej ja zaprogramowac spod innej nazwy ukłądu... Wsad ma 1058mb moze to jest problemem



    Zastanawiam sie tylko dlaczego mi ta kosc Samsung k9lag08u0m nie idzie.. Napięcia kombinowalem i nic, równiez inny modelkosci ( parametry pamieci te same)


    Robilem takie cos nawet ze wgrywalem mu pusta zawartosc i programował do konca, potem odczyt i było pusto (czyli OK)..

    Zaprogramowalem mu nawet malutki pliczek ok 2kilo i zaprogramowal choc teraz cos odczytac nie moge


    Z tym ze plik jaki ja chce wgrac tj 1058mb wgrac nie chce :-( mam wrazenie co jak by za slaba pamiec virtualna/bufor miał czy cos.

    0
  • #5 26 Maj 2011 18:17
    bloto19
    Poziom 10  

    hmm... A ile pamieci ram posiadasz w pc ?? Sprawdz ja jakimkolwiek programem bo byc moze chodzi tutaj o blad odczytu z pamieci ram?? Uzywasz laptopa czy PC ??. Jaki system ??. Zmieniales taktowanie cpu itd ?? wylacz w biose oszczedzanie energi, wszystko z nazwa spectrum ( jezeli poosiadasz amd starszego, one czasem tworzyly problemy jak zmniejszaly taktowanie i "error").
    Ja uzywam starszego pc lub laptopa do odczytu zapisu. (3GB ramu kazdy)
    Pisze,Kompiluje ogolnie wszsytko co nie tyczy sie zapisu/odczytu ukladow na i7 (4.4GHz 12GB ramu) bo mialem kilka problemow z zapisem, jakby programator sie dlawil. Byc moze oprogramowanie nie jest dopracowane/przystosowane. Na pc klasy P4 dziala wszystko ok i nie wystepuje efekt jak na i7. Probowalem najrozniejszych sterownikow itd i doszedlem do momentu gdzie cos dzialalo albo nie i nic nie dalo sie z tym zrobic. Podlaczam pod PC P4 i za pierwszym razem odczytuje zapisuje uklad. Dodatkowo do programatorow usb urzywam huba usb z podpietym zasilaczem 5V 2A.
    Byc moze sie ktos ze mna nie zgadzac w tej kwesti ale dla mnie to dziala i nie mam dziwnych problemow. Dodam tylko ze jak mialem xelteka nie mialem podobnych problemow z najnowszym sprzetem. Placisz x20 wartosci programatora wiec maja i na szybki support.
    Jezeli masz na codzien jakies egzotyczne uklady wtedy tylko wylacznie starszy sprzet albo zakup xelteka. Watpie zeby chinczycy testowali kazdy nowy sprzet i dopracowywali oprogramowanie pod system z kazdym ukladem. Sprawdza tylko najczesciej uzywane uklady i mamy win7 support ;).

    0
  • #6 26 Maj 2011 18:26
    Pocinas
    Poziom 17  

    bloto19 napisał:
    hmm... A ile pamieci ram posiadasz w pc ?? Sprawdz ja jakimkolwiek programem bo byc moze chodzi tutaj o blad odczytu z pamieci ram?? Uzywasz laptopa czy PC ??. Jaki system ??. Zmieniales taktowanie cpu itd ?? wylacz w biose oszczedzanie energi, wszystko z nazwa spectrum ( jezeli poosiadasz amd starszego, one czasem tworzyly problemy jak zmniejszaly taktowanie i "error").
    Ja uzywam starszego pc lub laptopa do odczytu zapisu. (3GB ramu kazdy)
    Pisze,Kompiluje ogolnie wszsytko co nie tyczy sie zapisu/odczytu ukladow na i7 (4.4GHz 12GB ramu) bo mialem kilka problemow z zapisem, jakby programator sie dlawil. Byc moze oprogramowanie nie jest dopracowane/przystosowane. Na pc klasy P4 dziala wszystko ok i nie wystepuje efekt jak na i7. Probowalem najrozniejszych sterownikow itd i doszedlem do momentu gdzie cos dzialalo albo nie i nic nie dalo sie z tym zrobic. Podlaczam pod PC P4 i za pierwszym razem odczytuje zapisuje uklad. Dodatkowo do programatorow usb urzywam huba usb z podpietym zasilaczem 5V 2A.
    Byc moze sie ktos ze mna nie zgadzac w tej kwesti ale dla mnie to dziala i nie mam dziwnych problemow. Dodam tylko ze jak mialem xelteka nie mialem podobnych problemow z najnowszym sprzetem. Placisz x20 wartosci programatora wiec maja i na szybki support.
    Jezeli masz na codzien jakies egzotyczne uklady wtedy tylko wylacznie starszy sprzet albo zakup xelteka. Watpie zeby chinczycy testowali kazdy nowy sprzet i dopracowywali oprogramowanie pod system z kazdym ukladem. Sprawdza tylko najczesciej uzywane uklady i mamy win7 support ;).




    Dobra podpwiedź z tym PC i P4..

    Ja właśnie mam Laptopa na I5 M430 2.27 ghz z Turbo Boostem dynamicznym do 2.53Ghz czyli przy potrzebie sobie CPU podkręca taktowanie, w Xp chyba akurat nie bo nie mam sterów wrzuconych i programu od TURBO BOOSTA, natomiat w Win7 działa Turbo Boost, Lapsik posiada też 4GB Ram DDR 3 1066mhz,

    Testowane na XP Home Edit 32 bit jak i Win7 Home Premium 64bit i problem identyko występuje


    Zobcze na brata PC on ma Intel Core 2 Duo E8400, 4Gb Ram DDR2, a jak nie to bede musiał dorwać jakiś komp PC z P4

    Co dziwne owe kostki odczytywało bez problemowo, kasuje je tez ale zapis cos wywala po czasie :-(
    Dzieki za podp. Wrócę z Editem w Sobotę

    A z xeltek iem sie zgodzę .. ale to juz inna półka sprzęcik

    0
  • #7 02 Cze 2011 16:08
    sebek99
    Poziom 15  

    Aktualizacja softu programatora do wersji: 9 oraz oprogramowania PC z 31-05-2011 nie daje rezultatu.

    Próbuję odczytać zgodnie ze standardowym algorytmem:

    VCC- 3,3V

    tPW - 20uS

    Retry - 25

    0
  • #8 26 Cze 2011 13:08
    Antur66
    Poziom 12  

    Pocinas u mnie jest tak że wszystkie układy które robiłem idą bez problemu jedynie k9lag08u0m i pamięci powyżej 1GB się nie programują ciągle jest problem i na nowych wersjach VP i na starszych pisałem do sprzedawcy niby mieli przekazać sprawę do programistów ale niestety od długiego czasu jest cisza. Testowane na kilku kompach różnych systemach starszych i nowszych z różnymi ustawieniami i nic to nie daje więc rada jest jedna zmiana sprzętu lub nacisk na sprzedawców.

    0
  • #9 10 Lis 2011 16:05
    sebek99
    Poziom 15  

    Odpuściłem trochę bo zająłęm się czymś innym. Teraz problem powraca...
    Zaktualizowałem oprogramowanie programatora jak i to do obsługi do najnowszych wersji (02-11-2001).

    Teraz wprogramator widzi pamięć ale wyświetla dwa niekontakty zawsze w tych samych miejscach (testowane na kilku pamięciach K8Q2815UQB)

    VP-990 nie programuje NOR Flash K8Q2815UQB-PI4B

    Oczywiście pamięć nie przechodzi weryfikacji.

    0
  • #10 24 Lis 2011 14:13
    sebek99
    Poziom 15  

    Z softem z dnia 23-11-2011 programator działą prawidłowo. Nękałem firmęTomsad i w końcu załatwili z producentem. Wiem, że kilka osób też miało ten problem.

    0