logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie piecem Immergas EOLO Star 24 3 E z komputera - możliwości i protokoły

24 Maj 2011 19:19 6697 7
  • #1 9540137
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 9540360
    pawel_i
    Poziom 21  
    Ocena: 153
    Immergas ma rozwiązania kompleksowe. Możesz sterować zdalnie poprzez moduł albo GSM albo poprzez internet. Zajrzyj na stronę Immergas. Co do szczegółów możesz do nich zadzwonić i skonsultować się.
  • #3 9540745
    adam998
    Poziom 25  
    Ocena: 187
    Witam
    Również jestem zainteresowany tym tematem :-)
    czy model immergas Victrix X 24 2 I v.2011 (nowy model) też posiada takie funkcje ?
    Pozdrawiam
  • #4 9541686
    pawel_i
    Poziom 21  
    Ocena: 153
    Tak tego typu sterowanie mozesz zastosować do wszystkich modeli.
  • #5 9545467
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 9545681
    spewak
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Mam ten sam kocioł Eolostar 24e temperaturą steruje za pomocą urządzenia zbudowanego w oparciu o mikrokontroler AVR mozna go podłączyc do komputera przez UART albo moduł ethernetowy, dodać prostą stronę i już możesz sterować przez internet:) U mnie działa to tak: jest sobie płytka z procesorkiem, modułem ethernetowym, kilkoma przekaźnikami i na kilkunastometrowych kablach kilka cyfrowych czujników temperatury. Na mikrokontrolerze zapisana jest prosta strona internetowa na której moge sobie ustawić pożądaną temperaturę. Procesorek włącza przekaźnik i trzyma go do czasu kiedy czujniki nie zarejestruja zadanej temperatury. Dodam że można do tego zestawu dorobić obsługę przez telefon komórkowy tylko trzeba dobrze umieć programować :]. W internecie jest sporo projektów tego typu urządzeń na allegro można kupić gotowe rozwiązania. Koszt takiego z portem ethernet to ok 250 zł, ponoć są i tacy co dołączaja kod źródłowy oprogramowania więc można przerobić na włas.ne potrzeby
  • #7 9545803
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 9545923
    spewak
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    W tym przypadku sterownie piecem odbywa się na zasadzie włącz - wyłącz (przekaźnik), tak działają uniwersalne termostaty pokojowe (w sumie nie tylko uniwersalne), sterowanie cyfrowe chyba tez jest możliwe, ale kwestie protokołu to pewnie tajemnica producenta. Skoro jesteś programistą to dasz sobie radę - nie musisz w takim razie kupować typowego sterownika pieca tylko płytkę z mikrokotrolerem kilkoma przekaźnikami i wyprowadzonymi wejściami (pod czujniki DS18b20) i wyprowadzonym rs232 -> żeby podłączyć do kompa trzeba będzie jeszcze kupić konwerter napięć ttl/rs232 (mieści się we wtyczce COM), w początkowej fazie przydaje się też mały wyświetlacz LCD.
    Wszystko zależy czy będziesz to rozbudowywał czy to tak ma tylko być do sterowania przez komputer. Oprogramowanie napisałem w BASCOM ale jest dużo opcji C, asm.... W sieci jest sporo przykładów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy dyskutują o możliwościach zdalnego sterowania piecem gazowym Immergas EOLO Star 24 3 E. Wskazano, że firma Immergas oferuje rozwiązania do zdalnego sterowania, jednak niektóre informacje sugerują, że dostępne są jedynie proste systemy sterowania GSM, bez możliwości pełnej kontroli przez komputer. Jeden z użytkowników zaproponował stworzenie własnego systemu sterowania opartego na mikrokontrolerze AVR, który można podłączyć do komputera przez UART lub moduł ethernetowy. Użytkownicy podzielili się informacjami na temat budowy takiego systemu oraz programowania, co może być interesujące dla programistów chcących dostosować rozwiązania do swoich potrzeb.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA