logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć ukręcone śruby głowicy w Renault Clio II 1.5 DCI?

boozyt 24 Maj 2011 19:31 6021 12
REKLAMA
  • #1 9540190
    boozyt
    Poziom 19  
    Ocena: 94
    Witam czy macie jakiś sprawdzony patent na ukręcone śruby w głowicy??Mam silnik 1.5 DCI śruba w głowicy nie poszła lecz łepek od niej czyli kawałek tego torxa.
  • REKLAMA
  • #2 9540226
    MORT
    Poziom 26  
    Ocena: 181
    Szkoda że nie ma zdjęcia ale ja widzę trzy wyjścia. Jedno to delikatnie przyspawać "coś" migomatem do tej śruby i wykręcenie jej, druga możliwość to użycie wykrętaka do ukręconych śrub a trzecia to delikatne rozwiercenie śruby i wykręcenie jej gwintownikiem.
  • REKLAMA
  • #3 9540240
    boozyt
    Poziom 19  
    Migomat odpada- brak. Te śruby bardzo i to bardzo ciężko odkręcić. już mam 2 tak ukręcone przy samej główce.
  • #4 9540255
    MORT
    Poziom 26  
    Ocena: 181
    A masz możliwość zrobić fotkę jak się to brzydko urwało? Głowica nie waży tonę zawsze można ją podwieźć do kogoś kto ma migomat ;)
  • #5 9540266
    Szwarc3
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Osobiście na ukręcone śruby stosowałem WD-40, po odczekaniu 20 min próbowałem odkręcić je zwykłym kluczem nasadowym, jak nie puściła śruba to próbowałem włożyć płaski śrubokręt miedzy podkładką a blachą, podważałem a jednocześnie odkręcałem. Zawsze pomaga. Pozdrawiam.
  • #6 9540433
    boozyt
    Poziom 19  
    Kurde nie mam teraz możliwości zrobienia zdjęcia. Ale to wygląda mniej więcej jak byś łepek od śruby odciął na pół i nie mógł klucza nałożyć.
  • REKLAMA
  • #7 9540448
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2502
    Albo spawanie czegoś do łba, albo grzanie palnikiem i nabicie jakiejś innej nasadki, albo zniszczenie do końca łba śruby, i męczyć się z nią po zdjęciu głowicy.
  • #8 9540475
    ro 67
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    Wiertarka i dobre wiertło. Rozwiercam główkę śruby a potem głowica do góry, szpilkę zazwyczaj można później wykręcić palcami.
  • #9 9540797
    dabu
    Poziom 32  
    Ocena: 695
    Dobra spawarka transformatorowa i na zwarcie ją.
  • #10 9541436
    AntyOwik
    Poziom 17  
    Ocena: 70
    dabu napisał:
    Dobra spawarka transformatorowa i na zwarcie ją.

No i? Se napisałeś no i? Odkręcałeś kiedyś w życiu głowicę albo spawałeś się do szpilek? No i chyba nie. Weź wytłumacz teraz co daje "transformatorowa na zwarcie". Bo to jakieś kolejne panaceum orczykiem wyrwane ze stodoły.
    Mistrz radzenia jest tu. Żenada.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/search.php?search_author=dabu&showresults=posts
    Dabu babu, powiedz mi, jakim cudem ty się na tym znasz? Bo na forum poczytałeś? Widziałeś, że ktoś coś robi, nie rozumiesz tego ale już jesteś znawca. Bo gdzieś obok stałeś?
  • REKLAMA
  • #12 9545433
    boozyt
    Poziom 19  
    Próbowałem migomatem z nakrętką i nic nie daje nakrętka odpada.
  • #13 9545554
    wopor
    Poziom 32  
    Ocena: 706
    Witam, są to skutki używania powtórnie tych samych śrub , walnij w tą śrubę młotkiem powinno lekko zluzować styk śruba-płaszczyzna pod śrubą , żle spawasz i nie przetapiasz materiału i dlatego się urywa, odwiercanie tego typu śrub jest b.trudne ze względu na twardość śruby ,można frezem czołowym zebrać materiał łba ale trzeba mieć oprzyrządowanie a śrube odkręcisz palcami potem, lepiej dobrze wtop nakrętke, powodzenia

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem usuwania ukręconych śrub głowicy w silniku Renault Clio II 1.5 DCI. Użytkownicy zaproponowali kilka metod, w tym: przyspawanie nakrętki do łba śruby, użycie wykrętaka, rozwiercanie śruby, a także podgrzewanie palnikiem. Wskazano na trudności związane z twardością materiału śrub oraz na konieczność posiadania odpowiednich narzędzi, takich jak wiertarka czy frez czołowy. Użytkownicy podkreślili, że kluczowe jest odpowiednie przygotowanie i technika, aby uniknąć dalszych uszkodzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA