logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak sygnału na monitorze po restarcie - Gigabyte GA-M52L-S3, co sprawdzić?

Dominicas 24 Maj 2011 20:24 824 3
REKLAMA
  • #1 9540391
    Dominicas
    Poziom 10  
    Witam. Otóż złożyłem sobie niedawno jednostkę. Co prawda niektóre części używane ponieważ na nowe mnie nie stać.
    Co w niej jest?
    - motherboard Gigabyte GA-M52L-S3
    - AMD Athlon™ X2 Dual-Core 5000+ podstawka AM-2
    - 3x 1GB pamięci operacyjnej RAM
    - GeForce 9600GT
    - zasilator modecom'a 500W.

No i działało fajnie, cieszyłem się pracą na szybkim sprzęcie aż po ponownym uruchomieniu, wyskakuje mi na monitorze no-signal. Myślę sobie, o Ty cholero! Myślę sobie, grafika. No ale, grafike sprawdziłem u kumpla, śmiga. Wziąłem też od niego drugą, również sprawną a tak sobie, żeby była w razie czego, jest to GeForce 8600GT. Dobra więc tak, procesor sprawny (sprawdzone). Zasilacz nowy(SPRAWNY!). Ramy sprawne(SPRAWDZONE!), Grafika też jakby ktoś wcześniej nie wyłapał, jedyne co mi się nie podoba to mobo. Nie piszcie tylko proszę, abym sprawdził monitor, poniekąd to teraz z niego korzystam. Czyściłem PCI-E, więc też tego nie musicie mi radzić. Aha! Dodam że, wyciągałem też ram-y i nie ma pipipipiupipipi. Cisza. Wszystkie wentylatory działają, dysk rusza, dvd rusza, no chyba napięcie dostaje! Myślałem już nawet nad przepaleniem MOSFETów w sekji zasilania, no ale chcę się dowiedzieć co może być tego przyczyną... Na moje oko, jeszcze nie eskperta, chociaż uczę się tej informatyki całej, wina płyty ale chciałbym dowiedzieć się jak sprawdzić co na niej, czy jest możliwa naprawa, jakie podzespoły i czy dam radę samemu to wymienić.
    Z góry dziękuję o przeczytanie tego i o udzielenie (KONKRETNEJ!) odpowiedzi, innych nie chcę.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9540411
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Uruchom samą płytę z procesorem. Cała reszta, wszystkie karty, pamięć, paski napędów odłączone. Płyta + procesor + głośniczek. Zmierz miernikiem napięcia zasilacza.
  • REKLAMA
  • #3 9540457
    Dominicas
    Poziom 10  
    Na obecną chwilę nie jestem w domu, więc nie mam miernika przy sobie, jutro będę miał taką możliwość. aha, nie dodałem że zasilacz dziś kupowałem i na innym sprzęcie radzi bez problemu sobie. Dodam coś jeszcze co może być znaczące. Otóż spory kawałek czasu temu kumplowi stało się podobnie z tą różnicą, że u niego poszła grafika. Podczas pracy wywaliły artefakty ale to nieważne. I po kupieniu grafiki następnej, dzieje się to samo co w moim przypadku. Dlaczego to może być ważne? Otóż, po kupieniu tego mojego mobo zamontowałem gembirda 350W, jakoś dawał sobie radę bez napędów żeby nie obciążać bardziej. No i mówię do tego kumpla, co poszła mu grafika, pożycz tej zasiłki swojej i tak Ci nie jest potrzebna. Zasilacz też wydawał się w porządku, podłączyłem i już było to co się dzieje teraz. No robiłem to dziś rano, po przyjeździe z miasta zamontowalem już tego modecoma'a. I dalej to samo.
  • #4 9540474
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    No więc zrób tak jak napisałem. Dodam tylko że najlepiej takie próby przeprowadzić na płycie wymontowanej z obudowy, na stole, biurku.
REKLAMA