logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor nie wykrywa sygnału po uruchomieniu PC z GIGABYTE GA-8IPE775-G

al_bert 13 Gru 2007 08:16 2174 10
REKLAMA
  • #1 4582234
    al_bert
    Poziom 11  
    Witam.
    Tak jak już wspomniałem w temacie po włączeniu komputera na monitorze wyświetla się komunikat "no signal detected" i na tym koniec. Karta graficzna jest w porządku, zasilacz sprawdzony. Dwukrotnie udało mi się uzyskać obraz po wielu włączeniach, ale po ok. 10 min komputer się zawieszał.

Konfiguracja sprzętu:
    Płyta główna GIGABYTE GA-8IPE775-G Intel 865PE
    Procesor Pentium 4
    Pamięć 2x512 MB KINGSTON DDR
    Karta graficzna RADEON 9250
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4582323
    piotrek7700
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    ja bym jednak stawiał na kartę graficzną... weź sobie od kogoś pożycz, włóż tamtą i sprawdź....
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4582337
    krkor
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    jak pisano wyżej:
    - pożycz od kogoś kartę i sprawdź w swoim kompie
    - pożycz monitor i sprawdź
    lub
    - sprawdź swoja kartę na innym kompie
    - sprawdź swój monitor na innym kompie

ja wiem ze to dużo latania ale da ci to odpowiedz co sie dokładnie dzieje i z czym.
  • #4 4582350
    holcer
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 19
    Jeśli komputer się zawieszał, to nie jest to raczej wina monitora. Przyczyna leży raczej gdzieś po stronie samego komputera - grafika lub mobo. Napisz jeszcze może dla pewności co to za monitor i ile ma lat. Jak dla mnie padła karta graficzna albo zasilacz. Jaki masz zasilacz? Jaką mam moc? Podkręcałeś kartę?
    Pozdrawiam
    Holcer
  • REKLAMA
  • #5 4583164
    al_bert
    Poziom 11  
    Kartę z tego komputera wkładałem do innego i działała bez zarzutu, a w tym też już montowałem inną. Testy robiłem też na różnych monitorach (CRT i LCD)
  • REKLAMA
  • #6 4583232
    al_bert
    Poziom 11  
    Zasilacz 300W, ale jego też już sprawdzałem. Zamontowałem inny (sprawny w 100 %) i problem nie zniknął. Karta nie była podkręcana.
  • Pomocny post
    #7 4583847
    holcer
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 19
    W takim wypadku stawiam na mobo (jak już wcześniej mówiłem ;) ) - płyta gł. Jeśli karta i zasilacz są ok, (procesor i pamięci jak rozumiem też masz sprawne - nie sprawiały problemów i mają dobre chłodzenie?) to chyba jedynym słabym ogniwem może być płyta gł.
    Pozdrawiam
    Holcer
  • #8 4584313
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1268
    Jeśli włącza się raz na kilka razy i zawiesza, stawiam na kondensatory na płycie - obejrzyj czy nie są spuchnięte albo wylane.
  • #9 4584451
    kamilmaszczyk
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Miałem podobny problem po włączeniu komputera pojawiał się napis na monitorze NO-SIGNAL. Winą był kurz w złączu . . . PAMIĘCI RAM.
    Weź profilaktycznie odkurz cały sprzęt (po odłączaj wszystko, usun kurz i włącz z powrotem).
    Ja bym stawiał na RAM -> u mnie tak było
  • #10 4585603
    al_bert
    Poziom 11  
    Komputer oczywiście odkurzyłem na samym początku. Płyta główna nie ma żadnych widocznych uszkodzeń. Pamięć sprawdzona. Też wydaje mi się, że wina może leżeć po stronie płyty, ale chciałem się upewnić, czy jeszcze czegoś nie przeoczyłem. Narazie wielkie dzięki dla wszystkich za podpowiedzi. Jak tylko rozwiąże problem, napisze co było przyczyną.
    Pozdrawiam.
  • #11 4603732
    al_bert
    Poziom 11  
    Przyczyną problemów jest uszkodzona płyta główna.

Podsumowanie tematu

✨ Po uruchomieniu komputera z płytą główną GIGABYTE GA-8IPE775-G i kartą graficzną RADEON 9250 monitor wyświetla komunikat "no signal detected". Karta graficzna i zasilacz (300W) zostały przetestowane na innych komputerach i działają poprawnie, podobnie jak różne monitory (CRT i LCD). Problem pojawia się sporadycznie, a komputer zawiesza się po około 10 minutach pracy. Diagnostyka wykluczyła uszkodzenie pamięci RAM oraz zasilacza. Podejrzenia skierowano na płytę główną, gdzie brak widocznych uszkodzeń mechanicznych, jednak możliwe są uszkodzenia elektroniczne, np. kondensatorów. Ostatecznie potwierdzono, że przyczyną problemu jest uszkodzona płyta główna.
REKLAMA