logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ile parametrow głosnika mozna zmierzyc w warunkach domowych?

piapia 11 Lis 2004 14:57 1565 12
REKLAMA
  • #1 977760
    piapia
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    chodzi mi dokladnie o ten glosnik
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=34602242

sprzedawca twierdzi ze paramtery sa wynikiem jego pomiarow.
    Zastanawiam sie czy nie przepisał ich z innego glosnika ;-)
  • REKLAMA
  • #2 978006
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    bez problemow mozna sprawdzic:
    Re
    Qts
    Qes
    Qms
    Vas
    fs
    Mając te parametry i podstawiajac do winisd, mozemy sie spodziewać, ze program wyliczy nam kilka kolejnych. Natomiast Xmax, to sie raczej da sprawdzic po rozebraniu głośnika. Sd mozna oszacować w przyblizeniu.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #3 978048
    Tomekmały
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    => Kwaczor
    Jak mozna zmierzyc te parametry??
  • REKLAMA
  • #5 978182
    Kwaczor

Info z tej stronki jest dobre. Ja zmieniłem tylko troche układ pomiarowy i nie prowadze pomierów metodą porownawczą z rezystorem wzorcowym, tylko metodą pośrednią z użyciem 2 mierników. Jeden mierzy spadek napięcia na głośniku, drugi mierzy prąd płynący w obwodzie. Jedyny minus tej metody, to potrzeba posiadania miernika mierżacego prąd zmienny, a te najtansze tego nie potrafią. Dzięki tej metodzie mogę w trakcie pomiaru zmianiac sobie napięcie. To sie przydaje np. w mejscach na charakterystyce gdzie płynący prą jest niewielki. Wtedy przy wyższym napięciu otrzymane wyniki będą dokładniejsze.
    Konto firmowe:
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #6 978346
    piapia
    Poziom 24  
    Mozesz dokladnie opisac swoja metode?

wracajac do mojego pytania - nie wszystkie podane przez tego allegrowicza parametry da sie zmierzyc w prosty sposob?
  • #7 978379
    Kwaczor

Moim skromnym zdaniem nie da sie określic wszystkich tych parametrów. Niektóre wynikają z siebie wzajemnie przy róznych zaleznosciach. Nie wnikam jakich, winisd to robi za mnie. Co do metody:

Na rysunku dałem schemat pomiarowy. Numerem 1 oznaczony jest generator. Ja używam programowego generatora na komputerze. 2 to wzmacniacz. Dzięki niemu jest możliwość zmian napięcia. To z kolei daje mozliwość utrzymania mierników w optymalnym zakresie pracy. Voltomierz to zwykły cyfrak z giełdy. Jako amperomierz służy mi stary analogowy miernik, ale ma funkcję pomiaru prądów zmiennych. Dodatkowo można go dobrze wyskalowac jako omomierz. W tym celu trzeba zetknac ze soba obie elektrody pomiarowe i ustawic na skali "0". To daje dokładny pomiar rezystancji stałpoprądowe. W tym zakresie w jakim wykonuje sie pomiary. (powiedzmy do 300Hz) nawet zwykłe mierniki radzą sobie dobrze. Pomiar impedancji przebiega następująco. Pomiar od 10Hz (tutaj przydaje sie mozliwosc zmian napięcia, bo wzmacniacze słabo sobie radzą z takimi częstotliwościami) Pomiar co 5Hz, nalzey w excelu wpisac otrzymane wyniki. Odpowiednio zapisana funkcja obliczy automatycznie impedancję. Po wstępnym przebadaniu głośnika już widać, gdzie będzie spora impedancja i to jest własnie rezonans głośnika. Teraz trzeba zagęścic pomiary dla okolic rezonansu (nawet co 1Hz). Po otrzymaniu wykresu dalsze postępowanie jest identyczne jak opisane na stronie.
    Konto firmowe:
  • #8 978383
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    Szybciej i dokladniej mozesz zbadac za pomoca odpowiednich programow: HobbyBox albo Speaker Workshop, byly opisywane na elektrodzie. Jednak ja mimo wszystko wole ta metode analogowa z dwoma miernikami, o ktorej piszecie :)
  • REKLAMA
  • #9 979700
    piapia
    Poziom 24  
    Kwaczor napisał:

Na rysunku dałem schemat pomiarowy. Numerem 1 oznaczony jest generator. Ja używam programowego generatora na komputerze. 2 to wzmacniacz.

chyba zapomiales dodac pliczku?
  • REKLAMA
  • #10 979985
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    Jezeli to jest oryginalny Infinity, to chyba najlepiej sciagnac parametry ze strony producenta. To nie jakosc Alpharda ani zadnych 888, wiec mozna spokojnie wierzyc w T/S od producenta :)
  • #11 980142
    Kwaczor

Zdarza sie najlepszym :P
    Załączniki:
    • ile parametrow głosnika mozna zmierzyc w warunkach domowych? pomiar.gif (2.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
  • #12 980154
    piapia
    Poziom 24  
    Robisz pomiary bez obudowy? czy masz jakas obudowe pomiarowa? - jaki litraz musi miec?
  • #13 980202
    Kwaczor

Pierwszy pomiar robie na taborecie. Drugi pomiar w obudowie. Na stronie zalecaja około 20-30 litrow. Parametr Vas wyznacza się z porownania wynikow w obudowie i bez.
    Konto firmowe:

Podsumowanie tematu

✨ W warunkach domowych można zmierzyć podstawowe parametry głośnika takie jak Re, Qts, Qes, Qms, Vas, fs. Parametr Xmax wymaga rozebrania głośnika, a Sd można oszacować przybliżeniowo. Pomiar impedancji i pozostałych parametrów odbywa się za pomocą układu pomiarowego składającego się z generatora sygnału (np. programowego na komputerze), wzmacniacza oraz dwóch mierników – jednego do pomiaru napięcia na głośniku i drugiego do pomiaru prądu zmiennego w obwodzie. Metoda ta wymaga miernika prądu zmiennego, co może być ograniczeniem przy tanich urządzeniach. Parametry takie jak Vas wyznacza się porównując pomiary wykonane na głośniku bez obudowy i w obudowie pomiarowej o zalecanej pojemności około 20-30 litrów. Do analizy i wyliczeń można użyć programów takich jak WinISD, HobbyBox lub Speaker Workshop. W przypadku oryginalnych głośników marki Infinity, parametry T/S można uznać za wiarygodne, jeśli pochodzą od producenta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA