logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż anteny SAT z daszkiem częściowo zasłaniającym czaszę – wpływ na sygnał

makaronmc 26 Maj 2011 17:45 2812 8
REKLAMA
  • #1 9546848
    makaronmc
    Poziom 30  
    Ocena: 239
    Witam

Przymierzam się powoli do modernizacji mojej instalacji SAT.

Czy usytuowanie anteny jest poprawne ?
    Z każdej strony mam taki daszek, jedyne czyste miejsce to komin ...

Antenę montowałem około 2003 roku, już wtedy dostałem ją w spadku.
    W 2005 ustawiłem zeza. Jest wadliwa, ponieważ gdy czekała na mój montaż to jakieś dziecko sobie na niej usiadło i zrobiło się z niej jajo. Oczywiście w miarę możliwość ją pod prostowałem.

Daszek tak jakby ją lekko przysłaniał :

• REKLAMA
  • #2 9546872
    Paolo1976
    Poziom 24  
    Ocena: 424
    Czy w tym ustawieniu anteny odbiór jest poprawny? Antena zamocowana poprawnie. Bo jeśli tak, to nie ma sensu dawać jej na komin.
  • REKLAMA
  • #3 9546881
    makaronmc
    Poziom 30  
    Ocena: 239
    Jeśli chodzi o to to jest ok tylko mnie uczono w szkole że napięcie docierające do anteny jest żędy piko woltów i działa na zasadzie światła. Jak coś przysłania to jest gorszy sygnał.

Pytam się tylko czy nie jest to jakiś grzech montera.

Chciałem żeby zobaczyli to fachowcy.

Dodano po 1 [minuty]:

Jak trzeba zdjęcie z innej "perspektywy" to proszę napisać.
  • REKLAMA
  • #4 9546894
    Paolo1976
    Poziom 24  
    Ocena: 424
    Ale na trzecim zdjęciu nie widać by daszek przysłaniał sygnał docierający do anteny. Może kolega dać zdjęcie bardziej od przodu anteny?
  • #6 9547360
    acton777
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Daszek nie przeszkadza. Co do uchwytu i Triaxa, to nie ma problemu, dopóki, nie ocieplisz budynku styropianem lub watą. Wtedy może być za mało miejsca, by obrócić tą antenę.
  • REKLAMA
  • #8 9560989
    wachcio
    Poziom 24  
    Ocena: 73
    Bez sensu odkręcać później i kombinować z mocowaniem na tynku gdyż tak jak masz teraz jest najstabilniej.
    115 cm to w przybliżeniu jego średnica w najdłuższym miejscu (to jest elipsa).
  • #9 9596403
    tomekjedynka
    Poziom 2  
    Witam
    Taka moja podpowiedź, ja bym ją przeniósł z jednego względu, a mianowicie ze względu na własną wygodę.
    Wyobraź sobie, że pada ci konwerter i musisz go wymienić, to wtedy jak wynika ze zdjęć będzie to nie lada wyczyn. Albo antenę trzeba będzie obrócić do okna albo nie mała drabina do wymiany konwertera. Pierwsza i druga opcja ma wady - albo regulacja anteny, albo obdrapana elewacja. Druga sprawa to użycie miernika sygnału do ustawienia anteny staje się problematyczne. No i trzecia (może mniej ważna sprawa) to estetyka. Przed tynkiem bym ją stamtąd "ewakuował".
    Jeśli masz wyjście na dach i komin z cegły i nic go od południa nie zasłania (np.: dach, drzewa w pobliżu) to się nie zastanawiaj - chyba że problem z okablowaniem.
    To musisz się wtedy zastanowić co warto.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje modernizację instalacji SAT i pyta o poprawność usytuowania anteny, która jest częściowo zasłonięta przez daszek. W odpowiedziach podkreślono, że obecne ustawienie anteny jest prawidłowe, a daszek nie powinien znacząco wpływać na jakość sygnału. Użytkownik rozważa montaż anteny Triax 115 i pyta o możliwość użycia istniejącego uchwytu. Wskazano, że uchwyt może pozostać, o ile nie będzie ocieplenia budynku. Zasugerowano również przeniesienie anteny dla ułatwienia dostępu w przypadku awarii konwertera oraz dla lepszej estetyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA