logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell XT - Wymiana sprzętu po trzeciej awarii warstwy dotykowej?

_haker_1 27 Maj 2011 11:43 10150 24
REKLAMA
  • #1 9549117
    _haker_1
    Poziom 32  
    Ocena: 31
    Mam taki problem ze swoim Dellem XT. Po raz 3ci w ciagu 3miesiacy padla mi warstwa dotykowa. Jest to popularna wada, no ale bez przesady... Nie ukrywam. ze jest to juz dla mnie troche denerwujace bo pomimo szybkich napraw.
    Mam wykupiona trzyletnia gwarancje NBD - do konca pozostalo bodajze 550 dni.

Slyszalem ze po trzeciej wymianie (gdy padnie 4rty raz) tej samej czesci przysluguje mi prawo do wymiany sprzetu na nowy. Probowalem znalezc ten zapis w opisie gw. na stronie della ale maja to zapisane na tyle nieprzejrzyscie, ze nic nie znalazlem (opisu NBD w ogole nie widzialem).

Jako, ze jestem przekonany, ze znow padnie mi ta warstwa dotykowa w ciagu kolejnego poltora roku mam pytanie - czy w takiej sytuacji mam wzywac kolejnych serwisantow czy tez napisac do nich pismo, ze chce nowy sprzet? Na co mam sie powolac?
  • REKLAMA
  • #2 9549129
    kmkm2
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Proszę zapoznać się z warunkami gwarancji tam z pewnością wszystko jest napisane. Jak już znajdzie Pan odpowiedni punkt w gwarancji proszę się na niego powołać.
  • REKLAMA
  • #3 9549161
    _haker_1
    Poziom 32  
    Nie zadawalbym pytania gdybym znalazl gdzies warunki gwarancji 3letniej NBD. Jedyne co znalazlem na ich stronie to opis gw. 1-letniej standardowej.

Pytam, bo moze ktos mial podobna sytuacje i wie, po piewrsze czy to mozliwe a po drugie, czy mam wysylac pismo, pisac maila czy np zadzwonic na ich infolinie.
  • #4 9549741
    michał3411_2007
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    ... " Slyszalem ze po trzeciej wymianie (gdy padnie 4rty raz) tej samej czesci przysluguje mi prawo do wymiany sprzetu na nowy. ..."

Dzwonisz na infolinię i prosisz o wymianę - to czy cię usłuchają , raczej nie usterka w twoim przypadku nie jest na tyle istotna aby ci na to poszli , możesz się domagać kolejnej naprawy ( ustawa o szczególnych warunkach ... ) .
    Natomiast owszem jak serwis poleci w kulki to Dell zwraca pieniądze .

Gwarancja NBD to tylko usługi serwisowe , nic więcej .
  • Pomocny post
    #5 9550809
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 9551028
    _haker_1
    Poziom 32  
    vogelek23 napisał:
    _haker_1 napisał:
    Po raz 3ci w ciagu 3miesiacy padla mi warstwa dotykowa.

Możesz zwrócić sprzęt do sprzedawcy i zażądać wymiany na egzemplarz wolny od wad bądź zwrot ceny urządzenia z tytułu niezgodności towaru z umową.
    Powołaj się przy tym na art. 4 ust. 1 ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej (Dz. U. z 2004 r. Nr 141 poz. 1176).
    Poinformuj również sprzedawcę o tym, że nie przynoszą skutku wielokrotne próby naprawy.

Ważnym punktem przemawiającym za Twoimi racjami jest, że w przypadku stwierdzenia niezgodności towaru z umową przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że wada towaru istniała już w chwili wydania.

Dzieki za informacje - problem mam taki ze notebook sprowadzany z portugalii i sprzedawcy/sklepu za bardzo nie znam. Czy moge sie powolac sie na ta ustawe dzwoniac do producenta, czyt. Della?
  • Pomocny post
    #7 9551050
    kmkm2
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    W stosunku do della nie możesz się powołać na tą ustawę. Spróbuj zadzwonić na infolinie della i spróbuj najpierw załatwić sprawę polubownie.

.
  • #8 9557521
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 9558417
    rci
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    jurek.adam napisał:
    Okres i warunki gwarancji można też sprawdzić na stronie Della na podstawie nr seryjnego laptopa:
    http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?lndocid=SITE-WARNTY&sitestyle=lenovo

Jak już ustalisz rodzaj i warunki gwarancji, to będziesz wiedział na czym stoisz. Szukaj opcji "Warranty Status Lookup" oraz "Lenovo Warranty Policies".

Ciekawe, temat dotyczy Della a dajesz linki do Lenovo. Powinieneś wcześniej chodzić spać :D.
  • #11 9558512
    _haker_1
    Poziom 32  
    Przeciez wiem jaka mam gwarancje i o tym napisalem - koledzy wyzej juz mi powiedzieli - dogadywac sie z dellem.Tyle wlasnie chcialem wiedziec.
  • #12 9559160
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 9572807
    _haker_1
    Poziom 32  
    Ok, wymienili kolejny raz ta warstwe - nie dzialala od razu po wymienie. Nawet serwisant byl zdziwiony. Co wiecej, serwisant stwierdzil uszkodzenie klawiatury (oraz pare pierdol obudowy od czestych wymian) i zrobil zlecenie, zeby na gwarancji bylo to wymienione. Jednak dostalem telefon z dell.us(chyba po czlowiek jakis gadal po angielsku) i swtwierdzil, ze klawiatur na razie nie maja. Zadzwonilem wiec do Dell Polska.

Sparwa klawiatury - klawiatur faktycznie nie ma, bo oni sa uzaleznieni od dostawcow jakis tam (i niby jest taki zapis w umowie) i mam czekac. Zapytalem - jak dlugo. Nawet 2-3 tygodnie, a nie zagwarantuje mi, ze nawet po tych kilku tygodniach bedzie.

Sprawa warstwy dotykowej - powiedzial, ze pogada z kims wyzej i da mi znac.

Zapisu umowy nigdzie nie mam, przewwalilem strone Della ale nigdzie nie znalazlem czegos takiego. Jest tylko opis gwarancji na pare stron w stylu: co zrobic jak cos walnie itd.
    Nie ma wypisanego w punktach regulaminu.
    Czy moglby mi ktos napisac czy faktycznie tak jest, ze w przypadku gwarnacji NBD moge czekac kilka tygodni na wymiane?
    Oczywiscie, ja sie z tym czlowiekiem nie klocilem, bo i po co - on jest tylko serwisantem, ja wylozylemto co chcialem, on mi odpowiedzial itp. Nie chce zebyscie mysleli, ze na sile chce cos wyludzac. Wkurza mnie tylko fakt, ze placi sie grube pieniadze za te gwarancje a oni je olewaja tlumaczac sie, ze nei maja czesci a wymieny dokunuja czesciami Refurbished, ktore na starcie sa rozwalone.

Dzieki jeszcze raz za pomoc.
  • #14 9572876
    michał3411_2007
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Gwarancja NBD liczy się od wysłania do ciebie technika z naprawą , kiedy ci o tym mówią , tzn. słyszysz że do ciebie jedzie technik , więc będzie w ciągu 24h. , jeśli nie dzwonią bo nie mają części to czas ten nie jest naliczany .
  • Pomocny post
    #15 9572901
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 9573172
    _haker_1
    Poziom 32  
    jurek.adam napisał:
    NBD, czyli Next Business Day On-Site Service (Na następny dzień roboczy u klienta).

DELL wysyła swojego serwisanta do klienta po zgłoszeniu usterki telefonicznie do godziny 17 (od poniedziałku do piątku). Po zarejestrowaniu laptopa na ich stronie można ten proces monitorować online. W przypadku przedłużenia procedury (np. chwilowy brak części) masz taką adnotację przy swoim zgłoszeniu.

Kolego, albo nie masz takiej gwarancji albo robią Cię w balona...

Dokladnie -
    3YR BASIC WARRANTY - NEXT BUSINESS DAY
    100 DECLINED COMPLETECARE

Sugerujesz napisac do nich pismo?:)
  • Pomocny post
    #17 9573273
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 9573789
    _haker_1
    Poziom 32  
    Historia naprawe to tak jak pisalem wczesniej - 3 naprawy (wymiana plyty glownej +ekran). Wszystkie zlecone przeze mnie. Tak jak napisalem wczesniej - oni nie maja danej czesci wiec nie moga mi zrealizowac tej gwarancji i o to sie rozchodzi. Powoluja sie na jakis punkt, ze niby maja prawo odmowic gwarancji NBD gdyz to nie od nich zalezy czy producent tych czesci dostarczy je im czy nie. I to jest wlasnie moje pytanie - czy faktycznie istnieje taki zapis czy tez robia mnie w balona bo przez rozmowe telefoniczna moga mi powiedziec wszystko, zeby bylo lepiej dla nich.
    Na same wymiany nigdy nie narzekalem, bo odbywaly sie syzbko i sprawnie (poza tym ze nic nie dawaly na dzluzsza mete), ale w tej chwili nie dosc, ze nie mam sprawnego dotyku, to mam tez rozwalone dwa przyciski klawiatury, ktorych mi wymienic nie chca bo nie maja czesci...

W przypadku nawet 20 napraw moga mi naprawiac dalej, bo takie maja prawo, tylko czy moga mi odmowic naprawy NBD z powodu braku czesci na ich magazynie? I to jeszcze "nie wiemy kiedy beda, moga to byc 2 tygodnie, ale ostatnio ktos czekal miesiac" - to jest cytat...

Co do wlasciciela - sprzet kupilem na allegro i nawet nie przenosilem wlasciciela jesli byl takowy zarejestrowany. Wlasnie wypelnilem wniosek o rejestracje.
    Nie zmienia to moich mozliwosci reklamacyjnych, bo 3 naprawy byly juz zrobione. Ewentualnie przy jakiejs wymianie sprzetu czy zwrocie moglby byc problem, dlatego musze to zalatwic.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #19 9573915
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 9573985
    _haker_1
    Poziom 32  
    jurek.adam napisał:
    _haker_1 napisał:
    I to jest wlasnie moje pytanie - czy faktycznie istnieje taki zapis
    Tak, takie zastrzeżenie jest w tego rodzaju gwarancji. Nigdy nie miałem z nimi takich przebojów, ale teraz już wiem po co się tak asekurują.

Dodano po 1 [minuty]:

_haker_1 napisał:
    czy moga mi odmowic naprawy NBD z powodu braku czesci na ich magazynie?
    Tak, ale nie jest to odmowa, tylko "wydłużenie procedury".

Dodano po 3 [minuty]:

_haker_1 napisał:
    Co do wlasciciela - sprzet kupilem na allegro i nawet nie przenosilem wlasciciela jesli byl takowy zarejestrowany.
    Jeśli właścicielem była firma, a kupiłeś prywatnie, bez faktury, to mogą w ogóle nie uznać gwarancji, bo w tym przypadku nie przenosi się na następnego właściciela. Dlatego nie chwal się tym, a będziesz mógł jeszcze 50 razy serwisować tego laptopa.

1. Czy wiesz moze, jaki jest maksymalny czas oczekiwania na dana czesc? Nie wierze, ze mozliwe jest oczekiwanie np. rok na jakas czesc stad moje pytanie.

2. Z wlascicielem nie bedzie problemu. Bedzie przeniesiony badz zarejestrowany 1 raz.

3. Czy masz moze jakies dojscie do dokladnej tresci dellowskich gwrancji? Szkoda zasmieciac forum rzeczemi, ktore nie sa pewne, i nie sa tu potrzebne, nie mowiac a marnowaniu Waszego czasu podczas gdy moglbym znalezc te informacje w ich oficjalnym dokumencie. Niestety sam tego nie moge nigdzie znalezc.

4. No, coz, jesli nie uda sprawy sie rozwiazac normalnie - mam jeszcze 550 dni gwarancji i bede im co tydzien zglaszac naprawy. Moze w koncu sami zauwaza, ze im sie to nie oplaca - widac to bedzie najlepszy sposob:)
  • #21 9574037
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 10481563
    kiosho
    Poziom 17  
    Ocena: 73
    A w ktorym miejscu jest historia napraw? przeszukalem strone dell-a i nie znalazlem
  • #23 10481932
    _haker_1
    Poziom 32  
    Jest na stronie supportu dell polska po lewej stronie w kategori Obsluga Produktow (nazywa sie dokladnie Historia i stan pomocy technicznej).
  • #24 10482841
    kiosho
    Poziom 17  
    Ocena: 73
    Ja tego nie widze mam byc zalogowany? podeslesz mi prentscreena gdzie tego szukac? list kategorii i podkategorii jest tu cale mnostwo. Poza tym moja gwarancja juz wygasla moze dlatego nie widac historii?
  • #25 10483091
    _haker_1
    Poziom 32  
    Zalaczam print screen - wchodzisz w historia pomocy technicznej, wprowadzasz service tag i wszystko powinno byc.
    Dell XT - Wymiana sprzętu po trzeciej awarii warstwy dotykowej?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Dell XT, który po raz trzeci w ciągu trzech miesięcy ma awarię warstwy dotykowej. Posiada trzyletnią gwarancję NBD (Next Business Day) i pyta o możliwość wymiany sprzętu po trzech naprawach tej samej części. Użytkownicy forum sugerują, aby skontaktował się z infolinią Della oraz powołał się na odpowiednie zapisy w gwarancji. Wskazują również, że w przypadku braku części, Dell może wydłużyć czas naprawy, co nie jest traktowane jako odmowa. Użytkownik obawia się, że brak części może opóźnić dalsze naprawy, a także pyta o maksymalny czas oczekiwania na części oraz o dostęp do szczegółowych warunków gwarancji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA