logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell XPS 15 Masakra! - Jakie mam szanse na zwrot kasy?

PrzemekChola 03 Lip 2018 01:16 1110 18
REKLAMA
  • #1 17309541
    PrzemekChola
    Poziom 8  
    Witam.
    Trzy miesiące temu kupiłem laptopa Dell XPS 15 4k 1050 w Dell Outlet na miejscu w sklepie na fakturę na firmę.
    Tego samego dnia później musiałem jechać ze zwrotem, ponieważ komputer był wadliwy, wymienili na inną sztukę.
    Potem po kilku dniach okazało się że na monitorze są "różowe przepały" prawdopodobnie z winy poprzedniego użytkownika (które jak się dowiedziałem powstają z przegrzewania się komputera i jest to wada tego sprzętu). Pojechałem do sklepu, wymienili ekran na miejscu na inny z innej sztuki (trzeci z kolei, ponieważ dwa pozostałe miały ten sam defekt!) Minęły 3 miesiące, nie było 3 dni z rzędu żeby nic się nie działo z laptopem (zamykanie systemu w trakcie projektowania 3D, ponieważ się przegrzewał, z trybu uśpienia musiałem go włączać z Recovery za każdym razem itd itd....) totalna masakra... Kilka dni temu niestety ostatecznie odcięło mu światło... Zadzwoniłem do oficjalnego Dell Service i z mojego opisu wywnioskowali że płyta główna jest spalona. Mam zamiar jechać do sklepu i poprosić o zwrot gotówki. Pytanie: Jakie mam szanse na zwrot pieniędzy po 3 miesiącach i za sprzęt wzięty na fakturę?

Proszę o pomoc!

Jeśli ten temat jest w niewłaściwej kategorii to przepraszam i proszę o przeniesienie go do właściwej. Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 17309562
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Wszystko zależy co masz napisane w warunkach gwarancyjnych (np. ilokrotna naprawa daje prawo do wymiany sprzętu lub zwrotu pieniędzy) a tego my nie wiemy, bo nie napisałeś.
    Na sprzęt używany warunki mogą być inne niż na nowy.
  • REKLAMA
  • #3 17309653
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 924
    Jeśli Kraków to pewnie AMSO?
    Nie zaczynaj naprawy w trybie gwarancji tylko rękojmi, o ile nie jest wyraźnie napisane że jako przedsiębiorca jesteś z niej wyłączony.

Zrób zdjęcie warunków gwarancji - pomyślimy co z tym można zrobić.
  • #4 17310141
    PrzemekChola
    Poziom 8  
    dr.master napisał:
    Jeśli Kraków to pewnie AMSO?
    Nie zaczynaj naprawy w trybie gwarancji tylko rękojmi, o ile nie jest wyraźnie napisane że jako przedsiębiorca jesteś z niej wyłączony.

Zrób zdjęcie warunków gwarancji - pomyślimy co z tym można zrobić.

Nie AMSO, na razie nie chcę zdradzać bo może załatwimy to polubownie.
    Oddałem go dzisiaj na sprawdzenie, upierałem się na zwrot ale główny sprzedawca/właściciel/współwłaściciel awanturował się, że zdecydowanie nie przyjmie zwrotu bo sprzęt ma już 2 miesiące gwarancji za sobą... (przypominam że to Outlet, równie dobrze mógł być składany z 6 innych laptopów no ale rozumiem że mają swoją sklepową gwarancję przydzieloną z Dell Outlet...). Przyszedł drugi sprzedawca, sto razy bardziej opanowany i powiedział, że na razie i tak muszą go wziąć na weryfikacje czy np. z mojej winy nie jest coś uszkodzone, i tak muszą go naprawić. Natomiast tuż po weryfikacji będziemy to dalej omawiać. Powiedziałem, że sprzęt za takie pieniądze (7300), który notorycznie się psuje to jest coś oburzającego oraz wciąż będę chciał go zwrócić. Odpowiedział, że na pewno się dogadamy i załatwimy polubownie... Dam znać za dwa dni, jak to zostało załatwione.

Jest coś takiego w prawie dla zakupu na firmę jak sprzęt, który uciążliwie się psuje. Gdyby się nie udało, postaram się spróbować powołać się na to prawo. Byłem już z nim trzeci raz w tym sklepie w związku z usterką...
  • #6 17310155
    Robert B
    Poziom 43  
    PrzemekChola napisał:
    Jest coś takiego w prawie

Żadne "coś takiego", tylko dokładnie to, co masz w warunkach gwarancji, które przyjąłeś, kupując sprzęt.
  • #7 17310229
    PrzemekChola
    Poziom 8  
    Robert B napisał:
    PrzemekChola napisał:
    Jest coś takiego w prawie

Żadne "coś takiego", tylko dokładnie to, co masz w warunkach gwarancji, które przyjąłeś, kupując sprzęt.

Zgadzam się aczkolwiek lokalny regulamin sklepu lub fragment wyselekcjonowanych postanowień praw konsumenckich nie stoi nad ogólnym obowiązującym prawem konsumenckim.
  • REKLAMA
  • #9 17310234
    Robert B
    Poziom 43  
    To jest sprzęt używany i podlega własnym warunkom gwarancyjnym, które przeczytałeś i zaakceptowałeś potwierdzając to zakupem sprzętu.
  • #10 17310246
    PrzemekChola
    Poziom 8  
    dr.master napisał:
    Nie do końca masz rację...
    Jak zepsują się światła na drodze to będziesz stał bo miga żółte czy pojedziesz zgodnie ze znakami czy poleceniami drogówki :?:
    Pochwal się warunkami gwarancji.

Nie do końca dobry przykład, w mojej sprawie rozpatrujemy system sprawujący kontrolę nad prywatną placówką. To co Ty opisałeś to podsystem sprawujący kontrolę nad użytkownikiem w przypadku wyjątkowym. Gdybyśmy to połączyli to wyszłoby, że w sklepie "zepsuły się światła" to jakby prawo przestało ich obowiązywać i mają własne ... a prawo nigdy nie przestaje obowiązywać.
  • #12 17310252
    PrzemekChola
    Poziom 8  
    Robert B napisał:
    To jest sprzęt używany i podlega własnym warunkom gwarancyjnym, które przeczytałeś i zaakceptowałeś potwierdzając to zakupem sprzętu.

Jeśli odbiór faktury na której są tylko dane i kwota to akceptacja regulaminu to chyba będzie mi ciężko ale nie sądzę, żeby tak było.

Dodano po 2 [minuty]:

VII. Reklamacje

Każdemu Klientowi, który zawarł umowę sprzedaży przysługuję prawo do reklamacji.

W przypadku wystąpienia usterki technicznej należy skontaktować się ze Sprzedawcą telefonicznie, lub drogą elektroniczną.

Po wypełnieniu elektronicznego zgłoszenia mailowego, Klient otrzymuje zwrotnie komunikat informujący o przyjęciu zgłoszenia do rozpatrzenia przez Sprzedającego. Po rozpatrzeniu zgłoszenia reklamacyjnego przez Sprzedawcę, Klient otrzymuje wiadomość e-mail zawierającą dalszą instrukcję postępowania reklamacyjnego.

W celu usprawnienia procedury reklamacyjnej Klientowi, który dokonuje reklamacji produktu zakupionego i doręczonego za pośrednictwem Internetu, zaleca się, by w ramach takiej reklamacji wysyłał produkt bezpośrednio na adres siedziby Sprzedającego: XXX.

Klient ma 7 dni od daty zgłoszenia reklamacji na wysyłkętowaru na adres siedziby Sprzedajęcego. Wysyłka towaru reklamacyjnego po upływie wskazanego terminu może spowodować utrudnienia i opóźnić rozpatrzenie sprawy reklamacyjnej.

Po rozpatrzeniu reklamacji Klient otrzymuje dokumentację serwisową opisującą wynik ekspertyzy serwisowej.

Odbiór reklamowanego sprzętu następuje wyłącznie w miejscu i formie w jakiej towar ten został dostarczony do Sprzedającego.

Rewers wydawany Klientowi (m.in. potwierdzenie nadania przesyłki kurierem) jest jedynym dokumentem uprawniającym do odbioru sprzętu bez sprawdzania danych odbierającego.

Reklamowany sprzęt należy odebrać w terminie 30 dni od powiadomienia Klienta o zakończeniu procedur serwisowych. Jeżeli sprzęt nie zostanie odebrany w ww. terminie Sprzedający wezwie pisemnie Klienta do odbioru sprzętu w terminie 15 dni od daty doręczenia wezwania. Po bezskutecznym upływie dodatkowego terminu Sprzedający jest uprawniony do naliczania opłat z tytułu bezumownego przechowywania sprzętu. Opłata ta wynosi 5% aktualnie obowiązującej stawki za 1 m2 powierzchni magazynowej w mieście siedziby sprzedającego naliczanej za każdy miesiąc przechowywania.

Większość produktów oferowanych przez Sprzedawcę posiada gwarancję producenta, importera, lub sprzedawcy. Każdorazowo warunki realizacji gwarancji są określone w druku gwarancji wystawionej przez gwaranta. Powyższe postanowienie nie wyłącza, nie ogranicza, ani nie zawiesza uprawnień Konsumenta wynikających z ustawy z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta (Dz. U. 2014 r., poz. 827).

W przypadku sprzedaży towaru w obrocie między przedsiębiorcami na podstawie art. 558 § 1 k.c. strony wyłączają odpowiedzialność sprzedającego z tytułu rękojmi za wady fizyczne i prawne rzeczy, w szczególności ustalają, iż nie ponosi on żadnej odpowiedzialności także za wady ukryte przedmiotu sprzedaży.

Klient ma możliwość skorzystania z pozasądowych sposobów rozpatrywania reklamacji i dochodzenia roszczeń, w myśl ustawy z dnia 23 września 2016 roku o pozasądowym rozwiązywaniu sporów konsumenckich (Dz.U.2016.1823). Klient będący konsumentem uprawniony jest do złożenia swojej skargi m.in. za pośrednictwem unijnej platformy internetowej ODR dostępnej pod adresem: webgate.ec.europa.eu/odr/main/index.cfm?event=main.home.show&lng=PL. Klient będący konsumentem jest uprawniony do złożenia swojego wniosku w sprawie pozasądowego rozwiązywania sporów konsumenckich również za pośrednictwem uprawnionego podmiotu, którym w przypadku firmy XXXXX jest Inspekcja Handlowa
  • #13 17310265
    Robert B
    Poziom 43  
    Nie przeczytałeś przed zakupem co zawiera gwarancja na używany sprzęt??
    Zawsze kupujesz kota w worku?
  • #14 17310267
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1097
    PrzemekChola napisał:
    ...regulamin sklepu lub fragment wyselekcjonowanych postanowień praw konsumenckich nie stoi nad ogólnym obowiązującym prawem konsumenckim.

Rozmowa dotyczy konsumenta czy przedsiębiorcy - fakt wzięcia faktury i opis zastosowań sprzętu raczej na tę drugą opcję wskazuje. Gdyby tak rzeczywiście było, to - poza treścią umowy gwarancyjnej (do której Pan Robert B. tak maniakalnie - i słusznie - odsyła)- zostaje tylko liczyć na uprzejmość sprzedawcy, bo wszelkie powołania się na "prawa konsumenta" będą chybione.
    Zresztą - znowu odesłanie do tego na co Pan Robert B. wskazuje - i w wypadku "konsumenta" rzecz nie musi być tka oczywista jak to by było w wypadku zakupu nowego sprzętu.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #15 17310281
    dr.master
    Poziom 39  
    Cytat:
    Każdorazowo warunki realizacji gwarancji są określone w druku gwarancji wystawionej przez gwaranta

To co napisałeś to ogólne warunki gwarancji.
    Chodzi o konkret z tej karty gwarancyjnej.

Z rękojmi nie skorzystasz zgodnie z powyższym.
  • #16 17310361
    PrzemekChola
    Poziom 8  
    Matuzalem napisał:
    PrzemekChola napisał:
    ...regulamin sklepu lub fragment wyselekcjonowanych postanowień praw konsumenckich nie stoi nad ogólnym obowiązującym prawem konsumenckim.

Rozmowa dotyczy konsumenta czy przedsiębiorcy - fakt wzięcia faktury i opis zastosowań sprzętu raczej na tę drugą opcję wskazuje. Gdyby tak rzeczywiście było, to - poza treścią umowy gwarancyjnej (do której Pan Robert B. tak maniakalnie - i słusznie - odsyła)- zostaje tylko liczyć na uprzejmość sprzedawcy, bo wszelkie powołania się na "prawa konsumenta" będą chybione.
    Zresztą - znowu odesłanie do tego na co Pan Robert B. wskazuje - i w wypadku "konsumenta" rzecz nie musi być tka oczywista jak to by było w wypadku zakupu nowego sprzętu.

Wiem, właśnie to mnie dobija. Mam nadzieję, że zastosują "dobrą wolę" i mi przyjmą zwrot...

Dodano po 1 [minuty]:

dr.master napisał:
    Cytat:
    Każdorazowo warunki realizacji gwarancji są określone w druku gwarancji wystawionej przez gwaranta

To co napisałeś to ogólne warunki gwarancji.
    Chodzi o konkret z tej karty gwarancyjnej.

Z rękojmi nie skorzystasz zgodnie z powyższym.

Cholera, mam ją w Olkuszu.. a mieszkam w Krakowie. Wiem, że i tak muszę ją przywieść nawet gdyby zdarzył się cud i mi przyjęli zwrot..

Dodano po 3 [minuty]:

Robert B napisał:
    Nie przeczytałeś przed zakupem co zawiera gwarancja na używany sprzęt??
    Zawsze kupujesz kota w worku?

Zakup pod wpływem emocji. Poza tym nigdy mi się nie zdarzyło żeby sprzedawca nie przyjął zwrotu po trzeciej usterce... więc stwierdziłem, że gwarancja i zasady klasyczne. Trzeba uważać na outlety.
  • #17 17310391
    Robert B
    Poziom 43  
    PrzemekChola napisał:
    Trzeba uważać na outlety.

Przede wszystkim trzeba czytać wszystkie umowy.

PrzemekChola napisał:
    Zakup pod wpływem emocji.

W taki sposób, to kobiety mogą kupować co najwyżej, ciuchy na wyprzedaży a nie sprzęt za ponad 7 tysięcy :lol:
  • #18 17311876
    PrzemekChola
    Poziom 8  
    Sprawa wyjaśniona!

Okazało się tak jak przypuszczali w oficjalnym Dellu. Spalona płyta główna.
    Poszedłem na układ ze sprzedawcami (który sam zaproponowałem w dniu awantury) czyli zwrot gotówki pomniejszony o koszt nowej baterii(330 zł) oraz korektę do faktury.
    Uważam, że jest to sprawiedliwe rozstrzygnięcie tego sporu.

Chyba założę osobny temat na forum odnośnie outletów i tego co reklamują w sieci. Jak handlarze sprowadzają samochody po kolizji z Niemiec od firm ubezpieczeniowych i je potem naprawiają i sprzedają to nie piszą w ogłoszeniach że sprzęt jest nowy... Ja wiedziałem co oznacza outlet i refurbish jak kupowałem ale nie sądziłem, że to takie trupy!!!
  • #19 17311879
    dr.master
    Poziom 39  
    Podaj wszystkim nazwę sklepu.
    Chociaż jak dla mnie nic w tym złego nie ma.
    Sam kupuje poleasingowe Delle i nie mam z nimi problemów.
    Raz zdarzyło się że sie grzał to na następny dzień był do odbioru.
    Niestety do testowania zatrudnia się za minimalną krajową dlatego nikt się do tego zbytnio nie przykłada.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił laptop Dell XPS 15 4K 1050 w Dell Outlet, jednak od samego początku miał problemy z urządzeniem, w tym wadliwym ekranem i przegrzewaniem się. Po trzech miesiącach użytkowania laptop całkowicie przestał działać, co skłoniło go do kontaktu z serwisem Dell, który zdiagnozował uszkodzenie płyty głównej. Użytkownik starał się o zwrot pieniędzy, jednak napotkał trudności ze strony sprzedawcy, który powoływał się na warunki gwarancji. Ostatecznie osiągnięto porozumienie, w którym użytkownik otrzymał zwrot gotówki pomniejszony o koszt nowej baterii.
REKLAMA