logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór procesorów do ASUS P2L97-DS: Pentium II 333 czy Celeron 466?

spec 11 Lis 2004 22:15 2123 22
REKLAMA
  • #1 978861
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    Prosze o pomoc w wyborze procesorow ktore mialy by wspolpracowac z plyta 2xCPU ASUSa P2L97-DS. Plyta jest na LXie no i ogolnie trzeba wstawic cos na FSB 66MHz, a wiec do wyboru mam P2-333 lub Cel-466.
    Niby Pentiumy lepsze (chociazby ze wzglegu na ilosc cashu, ale roznica w predkosci spora. Sprzet bedzie czasem uzywany do kompresji VIDEO. Wiem ze procki na FSB 100 na tym rusza, ale niestety z uwagi na zablokowany mnoznik jest to bynajmniej nieoplacalne polaczenie.
    Prosze o wypowiadanie sie osoby ktore znaja temat (takze dla plyt 1-procesorowych)
  • REKLAMA
  • #2 979095
    Qfeel
    Poziom 13  
    Ja bym, mimo wsztstko, stawial na P2.
  • REKLAMA
  • #3 979229
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 979271
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    100zł? to chyba za dwa celerony + dwa p2 ;-)
    Celeron 466Mhz to koszt 20-40zł, podobnie z P2, chciaz te z fsb 66Mhz to chyba max 20zł
    Sam ostatnio kupilem PII 350Mhz za 12zł, procesor ladnie chodzi z FSB 100Mhz :-)
    Cos mi sie zdaje ze pod celerona byly przejsciowki, ktore umozliwialy prace w trybie wieloprocesorowym ale oczywiscie moge sie mylic.
  • #5 979307
    spec
    Poziom 28  
    Panowie... je juz troche w tym siedze :) Najszybszymi spotykanymi P2 na FSB 66 sa 333 (ponoc byly do 400, ale w zyciu na oczy nie widzialem). 450.... owszem... wrzuce... ale co to da jak na mnozniku 4,5 pojdzie standardowo na 300? podkrece magistrale do 83 i uzyskuje ~370, koszt takiego procka to ok 50zl. Za 25zl mam P2-333 ktory na magistrali 75 pojdzie jako 370.
    Wiem ze P2 350 kosztuje grosze (mam tu 2 na ktorych testowalem plyte), tylko ogolnie sie zdziwilem, bo chodza na ~300 (3,5x83), a ogolnie wszystko (uruchamianie itp) smiga tak samo jak na procku C366 @ ~460. I wlasnie dlatego zastanawiam sie nad zakupem 466, ktore to z kolei beda mogly spokojnie smigac na 525 albo moze i na 580. A roznica miedzy 2x370 a 2x580 chyba jest? Pozatym odpalilem Sisoft Sandre no i w testach ten moj sprzet na 2xP2-350@300 wypadal 2x gorzej niz 2xC500 :| Cos strasznie duza ta roznica... Tez nigdy nie bylem przekonany do Celkow no ale.... :|

Mowisz ze Celki nie wspolpracowaly w konfigu 2xCPU..... to dlaczego duzo ludzi uzywa takiej konfiguracji i im smiga? (np plyty ABITa BP-6... qpe tego na allegro z 2 Celkami, ktore zekomo na tym smigaly... no chyba ze to czysta sciema :|). W manualu tej plyty tez ladnie napisali ze mozna uzywac procesorow Celeron i nigdzie nie napisali ze nie mozna podwojnie..... Fakt... sa plyty na ktorych to nie chodzi, ale to chyba od plyty zalezy a nie od samych prockow?

Odnosnie zablokowanego mnoznik w P2... 95% tak ma... ale sa rodzynki z odblokowanym :) Niesety cena x3 jak juz sie gdzies znajdzie :(

No i jeszcze plyta.... jest na chipsecie LX (fabryczny 66MHz), ma wprawdzie mozliwosc ustawienia FSB 100, ale wiesza sie wtedy jeszcze w BIOSie :| (procki FSB100, RAM 133@100)

wracajac do tematu.... cenowo P2-333 = C466. Bylbym wdzieczny za jakies screeny z np SiS Sandry z testow prockow tej klasy!
  • #6 981674
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 981932
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    jestem ciekaw jak to ma sie z wydajnościa..czy faktycznie dwa procesory to dobra rzecz.... ;)
  • #9 981959
    spec
    Poziom 28  
    Sachem napisał:
    Nio witam.

<spec> jak w tym siedzisz to dziwne,że twierdzisz, że Intel zaimplementował w Celeronach obsługę dwuprocesorową - to jesteś w grubym błedzie. Te proce nie widzą się na wzajem - a żadna przejściówka nie da rady zmienić Celka W P2. A co do ceny nio to trochę przesadziłem - masz rację tyle one kosztują. A płyta Abita nie obsługuje Celków x 2 - a propo są one zablokowane. Ja wiem, że jest ona na BX, ale BX nie zezwala na 2 proce typu Celek. I nic na to nie poradzisz. Jak to stwierdziłeś, że tak to jest???

Pozdro :)

- Po pierwsze prosze czytac to co pisze! Kilka razy juz pisalem ze plyta jest na LXie a nie na BXie a to roznica calkiem spora!
    - Po drugie nie ja pisalem o przejsciowce (zapewne chodzi tu o wlasnie ta modyfikacje S370=>Slot1 co w linku (dzieki za adres - przydalo sie :) )
    - Po trzecie moje pytanie nie bylo 'czy to ruszy' tylko 'ktore bedzie lepiej dzialac'!!

Naprawde wystarczyly by mi jakies screeny z testow CPU w sisoft sandrze! Jak ktos ma C466 albo P2-333 to bylbym bardzo zobowiazany!

A tu przyklad ludzi ktorzy uzywaja 2xCel na jednej plycie http://www.allegro.pl/show_item.php?item=34953443
  • #10 983412
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 983511
    qnx
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Uruchom sobie Windowsa 2000 na jednym procku Intela 90MHz :) i zrób to samo na dwóch - to ostatnie napewno działa, bo kolega mam zabytkowy serwerek na którym był kiedyś NT4 a teraz ma Windowsa 2000 ; 2 x 90MHz ; 96 MB RAM ; 4 dyski 1GB w macierzy. Więc porónując to chodzi lepiej niż Windows 98 na 166 MHz (oczywiście jednym). Sam myśle na kupnem dwóch P4. Odnośnie celleronów to nie są takie "ostatnie" bo na 433MHz miałem Windowsa XP i dało się na nim pracować. Pozdrawiam.
  • #12 983623
    bumek
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    nikt z was panowie nie zwrocil uwagi na to do czego bedzie uzywany ten sprzet. zna ktos moze jakis program do kompresji wideo ktory kozysta z dwoch procesorow??? wiec moim zdaniem odpowiedz nasuwa sie jedna: celeron. i to niekoniecznie 466. mam podobna plyte - ga-686dlx i po update'cie biosu obsluguje procki do 766 (najszybszy celeron na fsb66) z przejsciuffka oczywiscie. moze ta plyta tez na to pozwala??
  • #13 983662
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    :arrow: Sachem
    Ta sa zwykle przejsciowki i kosztuja w granicach 10-30zł moze wiecej ale to raczej te pod FCPGA.
    A strone podalem bo na dole jest tabelka w ktorej sa podane modele przejsciowek z ktorymi dziala tryb dual, a ta modyfikacja na gorze to tylko taka ciekawsotka ;-)
  • #14 984208
    spec
    Poziom 28  
    Sachem napisał:
    Siemka

<Kolobos> ciekawe ile ta przejściówka może kosztować???

<spec> dałeś linka do płyty na BX, a piszesz o LX - no nie bardzo wiem o co w końcu Tobie chodzi?. A co do tej szyny to OK bo LX nie ma dzielnika AGP z szyny 100 MHz (to było chba 2/3 FSB).

PS: a co ciekawe to któryś z szanownych kolegów nie doczytał na tej stronie co trzeba zrobić z tą przejściówką, żeby to działało. (jakieś dziwne przeróbki)

Pisalem wyraznie ze mam plyte na LXie, a linka dalem do plyty ABITa na BXie ktora to konfiguracja wg Ciebie nie ma prawa chodzic. Nie orietuje sie jak LX ma zrobione dzielniki, ale PCI moge ustawiac do 1MHz, a (moge byc w bledzie) AGP na tej plycie dziala na 2xPCI. Ale to wszystko nie jest istotne! Potrzebuje tylko jakies porownanie P2-333 i C466. Jakis screen, a nie 'to bedzie dzialac lepiej bo tak'.

Przejsciowki Slot1=>S370 mam a tego typu przerobki nie sa dla mnie zadnym problemem

Bumek=> napisalem ze on czasem bedzie uzywany do kompresji VIDEO, mam taka plyte, potrzebuje zlozyc kompa zwyklego do pisania itp. , ale jesli i tak mam zainwestowac w procki, a ich cena jest porownywalna, to chcialbym wybrac lepsze! Pozatym to juz sam windows bedzie chyba lepiej chodzil na 2 prockach (mowie oczywiscie o 2000). Interesuja mnie TYLKO te 2 konkretne procki i nic innego (chociazby ze wzgledu na $)
  • REKLAMA
  • #15 987829
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 987852
    spec
    Poziom 28  
    Sachem napisał:
    Siemka

<spec> ja już nie będę z Tobą dyskutował - ja uważam temat dla mnie za zamknięty. Kombinuj jak chcesz - mnie to nie dotyczy (i nie stwierdziłem, że dla kogokolwiek takie przeróbki są jakimś problemem). Screenów już nie wrzucę bo płyta poszła do żyda. :(

Na szczescie temat jest moj, a ja jak narazie odpowiedzi na pytanie (screenow) nie otrzymalem :(.
    No przeciez niemozliwe zeby nikt nie posiadal jednego z tych prockow...
  • #17 988539
    Adam1988
    Poziom 26  
    Ocena: 161
    Witam.

Są p2 450MHz na fsb66 wiem na 100% bo kolega ma w kompie siemens scenik czy jakoś tak.
  • #19 988941
    Adam1988
    Poziom 26  
    Ocena: 161
    Hmm dziwne.

Wiem ze po wsadzeniu celka 300 z zaklejonym pinem b21 odpalal sie na fsb 66 podczas gdy na inntch plytach startowal normalnie na fsb 100. Dziwne.

Pozdrawiam.
  • #20 989986
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Adam1988 napisał:
    Witam.

Są p2 450MHz na fsb66 wiem na 100% bo kolega ma w kompie siemens scenik czy jakoś tak.
    wiec pozozby sa pentium2 i celeron? ;) roznica na fsb pamieci czache ..i architektora .. wzgledy ekonomiczne ;) czyli wniosek nie ma p2 450Mhz na 66fsb! jesli chodzi o tamten komputre to prawdopodobnie bios błednie go wykryl, mialem kiedys podonbna sytuacje, celerona 600 wykrywal mi jako pIII 600 mhz... blednie zidentyfikowanie procka, zdaza sie tak czasem ;) ..powracajac do gory bierz p2 ..masz jeszcze mozliwosc na podkrecenie przecie ;)
  • #21 990369
    spec
    Poziom 28  
    Damnian napisał:
    Adam1988 napisał:
    Witam.

wiec pozozby sa pentium2 i celeron? ;) roznica na fsb pamieci czache ..i architektora .. wzgledy ekonomiczne ;) czyli wniosek nie ma p2 450Mhz na 66fsb! jesli chodzi o tamten komputre to prawdopodobnie bios błednie go wykryl, mialem kiedys podonbna sytuacje, celerona 600 wykrywal mi jako pIII 600 mhz... blednie zidentyfikowanie procka, zdaza się tak czasem ;) ..powracajac do gory bierz p2 ..masz jeszcze mozliwosc na podkrecenie przecie ;)

Jesli chodzi o cache to w Intelach jest on bynajmniej ubogi :/ P2 i C tej klasy mialy wprawdzie odpowiedznio 512 i 128K, ale byl to cache L2, a L1 mialy tylko po 32K (co i tak bylo wiecej niz np w P4)

Zalozmy ze wybor padl na P2.... to teraz mam pytanie czy zauwazalna roznica bedzie gdy aktualne 2xP2-350@3,5x83 (~290) zastapie 2xP2-333@5x75 (~375)?
  • #22 991958
    yogi_da_mis
    Poziom 11  
    To ja sie podziele swoja uwaga
    Celerony dzialaja w systemach 2 procesorowych. Nie wiem jak na twojej plycie ale ja mam wlasnie ABITA BP6.
    Jesli cgodzi o wieloprocesorowosc to tylko celerony w obudowach PPGA i o najwyzszej czestotliwosci taktowania =533 posiadaja taka mozliwosc!!
    Wydajnosc jest bardzo dobra moje 366@523 ciagna serwer 2003 z pelna paleta uslug (router, firewal, serwer www) komp sluzy mi pozatym jako odtwaezacz wideo i audio, a dziewczyna gra sobie w cs z predkoscia >40FPS :-) wiec nie jest zle.
    Jesli chodzi o aplikacje to z wieloprocesorowych korzystalem tylko z 3dstudio (jakies bardzo stare nie mapietam wersji) i redendering byl o jakies 70-80% szybszy niz z uzyciem jednego procka.

Screeny jak ci sa potrzebne to moze zrobie jutro jak pojade do dziewczyny.
  • #23 993026
    radiosimon
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    bumek napisał:

Miałem w rece P2 500Mhz/100. Intel chwalił sie swojego czasu że P2 działa na 700MHz przy normalnym chłodzeniu tyle że procesor z tym clk nigdy nie był masowo produkowany.

spec praca wielu µp z takimi zegarami przy współczesnych programach jest iluzoryczna.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru procesorów do dwuprocesorowej płyty głównej ASUS P2L97-DS o magistrali FSB 66 MHz, z rozważeniem Pentium II 333 MHz oraz Celeron 466 MHz. Użytkownicy podkreślają, że płyta oparta jest na chipsecie Intel LX, który oficjalnie wspiera tylko procesory Pentium II w konfiguracji wieloprocesorowej, natomiast Celerony nie mają natywnej obsługi trybu SMP (Symmetric Multiprocessing) i nie współpracują poprawnie w konfiguracji 2xCPU bez specjalnych przejściówek lub modyfikacji. Wspomniane są przejściówki Slot1 na Socket 370, które mogą umożliwić uruchomienie Celeronów w trybie dual, jednak jest to rozwiązanie niestandardowe i wymaga przeróbek.

Pentium II cechuje się większą ilością pamięci cache L2 (512 KB) w porównaniu do Celerona (128 KB), co przekłada się na lepszą wydajność, zwłaszcza w zastosowaniach wymagających wielowątkowości, takich jak kompresja wideo. Testy syntetyczne (np. SiSoft Sandra) wskazują na wyraźną przewagę Pentium II nad Celeronem w konfiguracji dwuprocesorowej. Wątpliwości budziły także dostępne taktowania procesorów na FSB 66 MHz – najczęściej spotykane Pentium II to 333 MHz, choć pojawiają się informacje o modelach 350 MHz i 450 MHz, jednak te ostatnie mogą wymagać podkręcania magistrali. Celerony 466 MHz są tańsze, ale ich wsparcie dla SMP jest ograniczone i zależne od modyfikacji sprzętowych.

Podsumowując, rekomendowane jest inwestowanie w procesory Pentium II 333 MHz (lub 350 MHz) na FSB 66 MHz dla płyty ASUS P2L97-DS, ze względu na natywną obsługę SMP, większą pamięć cache i lepszą wydajność w zadaniach wieloprocesorowych. Celerony, mimo wyższej nominalnej częstotliwości, są mniej odpowiednie do konfiguracji dwuprocesorowej na tej płycie bez dodatkowych przeróbek. Wydajność systemu wieloprocesorowego zależy również od wsparcia aplikacji dla wielu rdzeni, co w przypadku kompresji wideo może być istotne.
REKLAMA