logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór procesora: Celeron 533 MHz vs Pentium 2 400 MHz na płycie BIZ1A

Arusek 26 Wrz 2006 11:51 1117 8
REKLAMA
  • #1 3058239
    Arusek
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam.
    Otoz moje pytani dotyczy dobrego wyboru procka.
    Mialem do wyboru pomiedzy
    1. Celeron 533 magistrala 66Mhz
    2. Pentium 2 400/512/100

Moja plyta BIZ1A ( intel 82440ZX) staruszka :)
    wedlug dokumentacji obsluguje
    Pentium 2 do 450mhz
    pentium 3 do 550mhz
    celerona do 366mhz

Wczesniej mialem celerona 400mhz podkreconego na 450mhz i wkoncu po 6latach spalil sie.

Wybralem tego pentiuma i podkrecilem go az o 48hz. hehe
    wiecej na zworkach lub w biosie nie moglem.
    sugerowalem sie pamiecia procka i magistrala 100mhz?
    CZy dobrze wybralem?

------------------------
    I iine pytanko czy mozliwe ze jesli na zwrokach ustawilem ze procek w plycie chodzi z magistrala 66mhz a jest na 100mhz to po ustawieniu zworek wyskoczyla mi przy resecie kompa czestotliwosc 600mhz??
    Hym??
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3058304
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    czy ten celeron 533 jest koloru czarnego czy zielonego?

cache tego pentium choc duzo to taktowane jest polowa czestotliwosci procka wiec wedlug mie to lepiej by sie sprawowal celek 533
  • #3 3058368
    Arusek
    Poziom 14  
    ajajaja nio tez tak myslalem..ale kumpel jeden..wierdzi ze tu w pentiumie szybsza magistrala 100a nie 66 i pamieci ma wiecej...hym..
    a co sadzisz o ustawieniu na plycie ze ten pentium chodzi na 66.to czestotliwosc moze wzorsnosc?
    Hym
  • REKLAMA
  • #4 3058669
    Radzious
    Poziom 28  
    Arusek napisał:
    ajajaja nio tez tak myslalem..ale kumpel jeden..wierdzi ze tu w pentiumie szybsza magistrala 100a nie 66 i pamieci ma wiecej...hym..
    Hym

pentium bylby lepszy jakby ta cache byla taktowana pelna magistrala procka a takto zaniza troche jego wydajnosc

Cytat:

a co sadzisz o ustawieniu na plycie ze ten pentium chodzi na 66.to czestotliwosc moze wzorsnosc?

pentium czy celek(nie pomyliles sie)?
    . jak by ci pentium 400mhz chodzil na 66 to bys mial ok 270mhz

Moze warto bylo zainwestowac w jakiegos pentiaka z rodziny coppermine ale na fsb 100 (oczywiscie jak masz przelotke slot1 na fcpga)
  • REKLAMA
  • #5 3058769
    zjaaadac
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    po pierwsze to lepiej jak dla mnie tego pentiumka bo krecony nie jest moze super stabilny ale jak niewiele krecisz to jest ok!! 2. jesli chodzi o 600 mhz to ustawiles 4.5 mnoznik a fsb 133mhz cvo po wymnozeniu daje mozna na oko przyblizyc 600mhz!!! do tego moge dodac ze ja jestem zwoleninikiem krecenia troche po mnozniku troche po fsb!! wszystko wtdy chodzi zazwyczaj stabilniej niz jak bys samym fsb polcial!! pozdrawiam a 66 mhz moglo pisac gdyz chodzi tu o przemnozenie x 2 =~33

Dodano po 1 [minuty]:

blad chodzilo o 133 a nie 33 (na koncu)
  • #6 3058820
    Arusek
    Poziom 14  
    to juz troszke mi sie rozjasnilo..
    a z tym 600mhz to zaraz sprawdze( pobawie sie zworkami)

Dodano po 17 [minuty]:

ojoj moj blad..faktycznie..te 600 musialo byc przy celku 533..to czyli jzu wiecej nie wydusze z tego pentiuma2..:( sam juz neiwiem to chyab lipnie wybralem.moglem wziasc tego celka 533 za 30zl. to chyba niezla cena?

Dobra ost pytanie.
    czy jezeli w dokumentacji do plyty sa tyko te warianty max mhz to jzu naprawde nie dam rady wsadzic np jakiegos 700-800mhz?
    Plyta chodzila 6 lat z prockiem celkiem 450mhz a niby ograniczenie do 366mhz?
    wiec jak to jest z tym co podaja w dokumentacji a jak w rzeczywistosci?

i chialem tez wsadzic 516 SDRAM a tu sie okazuje ze max 256MB :(

Mam syntyment do tego kompa..wsumie wart jest juz grosze ale jednak poki chodzi to chialbym go jeszcze jakos podrasowac:)
    Pozdro i dziki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #7 3059392
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    zjaaadac - to powiedz nam jak krecisz intela "troche po mnożniku".
  • #8 3060531
    Radzious
    Poziom 28  
    Arusek napisał:
    to juz troszke mi sie rozjasnilo..
    a z tym 600mhz to zaraz sprawdze( pobawie sie zworkami)

Dodano po 17 [minuty]:

Dobra ost pytanie.
    czy jezeli w dokumentacji do plyty sa tyko te warianty max mhz to jzu naprawde nie dam rady wsadzic np jakiegos 700-800mhz?
    Plyta chodzila 6 lat z prockiem celkiem 450mhz a niby ograniczenie do 366mhz?
    wiec jak to jest z tym co podaja w dokumentacji a jak w rzeczywistosci?

powinien ci chodzic kazdy procesor pracujacy na fsb 100mhz z rodziny pentium 3 i moze to wiazac sie z aktualizacjia biosa
    gdzies na necie czytalem ze gosciu uruchomil celka 900 na tej plycie wiec i u ciebie powinien smigac .
  • #9 3060630
    Arusek
    Poziom 14  
    hej..ok dzieki za odpowiedzi..wszystko juz jasne.
    czas zamknac temat..jeszcze po punkcikach..
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru procesora do płyty głównej BIZ1A opartej na chipsecie Intel 82440ZX, która według dokumentacji obsługuje Pentium II do 450 MHz, Pentium III do 550 MHz oraz Celeron do 366 MHz. Autor miał do wyboru Celeron 533 MHz z magistralą 66 MHz oraz Pentium II 400 MHz z 512 KB cache i magistralą 100 MHz. Wybór padł na Pentium II, który został podkręcony do około 448 MHz (FSB 100 MHz x mnożnik 4,5). W dyskusji poruszono kwestie taktowania cache procesora, które w Pentium II działa z połową częstotliwości CPU, co wpływa na wydajność. Zwrócono uwagę, że Pentium II z magistralą 100 MHz i większą pamięcią cache może być lepszym wyborem niż Celeron 533 MHz z magistralą 66 MHz. Poruszono także temat stabilności podkręcania, gdzie zalecane jest umiarkowane podkręcanie zarówno mnożnika, jak i FSB. Autor zauważył, że płyta w dokumentacji ma ograniczenia co do maksymalnej częstotliwości i pamięci RAM (max 256 MB), jednak w praktyce możliwe jest uruchomienie procesorów o wyższych taktowaniach, np. Celeron 900 MHz. Wątpliwości budziło ustawienie zworki na 66 MHz przy procesorze z magistralą 100 MHz, co mogło skutkować błędnym odczytem częstotliwości 600 MHz. Ostatecznie potwierdzono, że płyta może obsłużyć procesory Pentium III i Celeron z FSB 100 MHz po aktualizacji BIOS-u, a podkręcanie powinno być umiarkowane dla stabilności systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA