logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Indesit WIE107 - dziwny zapach spalenizny podczas prania, co to może być?

klkck 28 Maj 2011 11:52 7064 13
REKLAMA
  • #1 9552264
    klkck
    Poziom 11  
    Ocena: 36
    Witam.
    Mój Indesit służył dzielnie przez ponad 3,5 roku. Wczoraj podczas prania zaczęło śmierdzieć w łazience tak jakby spalonymi kablami.To niestety była pralka. Dodam, że pracowała dalej jakby nigdy nic. Po rozebraniu jej okazało się, że wszystko jest w porządku. Żadnych spalonych, okopconych, stopionych ani nic części. Wszystko w najlepszym porządku. Wyglądała jak nowa...
    Po skręceniu jej wszystko było ok, nawet z prania na pranie smród był coraz mniejszy aż dzisiaj ustał całkowicie.
    Spotkaliście się Panowie kiedyś z takim czymś i co to w ogóle było?
  • REKLAMA
  • #2 9552427
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 9552482
    klkck
    Poziom 11  
    Grzałka jest w porządku.Tzn. tak mi się zdaje.Grzeje normalnie, nie widać też żeby była uszkodzona w jakikolwiek sposób, nie wyskoczył żaden kod błędu na wyświetlaczu...Co jeszcze mogło zawieść?
  • #4 9553351
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 9560459
    klkck
    Poziom 11  
    Jak sprawdzić w warunkach domowych upłynność masy oraz ten filtr przeciwzakłóceniowy, oraz czy jest to niebezpieczne (pożar lub coś w tym stylu).Dodam, że kilka prań już się odbyło i w tej chwili nie ma już żadnych podejrzanych zapachów...
  • #7 9561580
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1481
    A potrafisz zlokalizować ten filtr? Jest zaraz na wejściu kabla sieciowego pod pokrywą pralki.Sprawdź najpierw wizualnie czy nie jest popękany , wypalony , z zaciekami podejrzanej masy.
  • #8 9566119
    klkck
    Poziom 11  
    elektryku5, machefi...wielkie piwo dla Was...Filtr przeciwzakłóceniowy jest uszkodzony Indesit WIE107 - dziwny zapach spalenizny podczas prania, co to może być? Indesit WIE107 - dziwny zapach spalenizny podczas prania, co to może być?.Teraz pytanie czy dostanę taki sam filtr a jak nie to czym go zastąpić?
  • #9 9568303
    Michallo988
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Spisz numery z pralki. Seryjny, handlowy, to co pisze i typ pralki i idź do sklepu z częściami do AGD. Jakby nie mieli to może być inny filtr ale może nie pasować wtyczka do filtra. Jak widać na zdjęciu z jednej strony mamy wejście a z drugiej wyjście do modułu.
  • REKLAMA
  • #10 9568508
    klkck
    Poziom 11  
    Wszystkie te piny to wyjścia.Kabel jest na stałe w środku filtra.U mnie w mieście krucho z takimi sklepami.Oczywista sprawa, że przejdę się gdzie tylko mogę.Rozglądałem się w necie ale nigdzie nie mogę takiej części znaleźć.Podpowiecie mi może jakiś zamiennik?I jeszcze jedno.Potrzebuję pralki więc czy coś się stanie jak będzie chodziła trochę bez tego filtra?
  • #11 9568678
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    klkck napisał:
    Potrzebuję pralki więc czy coś się stanie jak będzie chodziła trochę bez tego filtra?

Nic się nie stanie.
  • #12 9569431
    klkck
    Poziom 11  
    Dobra.Kupiłem inny filtr który stosuje Amica w swoich pralkach.Spójrzcie czy taki może być i jak mniej więcej po podłączać kable, bo jest tu zupełnie inny schemat podłączania.Indesit WIE107 - dziwny zapach spalenizny podczas prania, co to może być? Indesit WIE107 - dziwny zapach spalenizny podczas prania, co to może być?
  • REKLAMA
  • #13 9569551
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1481
    Może być i ten od Amiki . Pod wejścia L i N podłącz odpowiednio brązowy i niebieski z zarobionego kabla sieciowego , żółto-zielony przewód zerujący pod blachę montażową filtra , następnie w gniazdo wtykowe pośrodku filtra wetknij wsuwki konektorowe zarobione na przewodach doprowadzających zasilanie do instalacji pralki.Wsuwki te najlepiej jak będą otulone koszulką termokurczliwą.
  • #14 9571161
    klkck
    Poziom 11  
    Tak też myślałem z tym podłączeniem...

Panowie dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu.Pralka chodzi jak nowa :D...

A tak na marginesie, nigdy więcej Indesita.Na pralkę ogólnie nie możemy narzekać ale w razie awarii części wymienia się kompleksowo.Mam na myśli klejony zbiornik (nie wymieni się po ludzku chociażby łożysk tylko trzeba kombinować, taka drobnostka jak mi się przydarzyła (filtr przeciwzakłóceniowy jest zespolony z kablem sieciowym, mocowaniem i tylną klapką.Dla odmiany Amica ma go w ogóle osobno.Paranoja...

A więc dziękuje i pozdrawiam...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Indesit WIE107, która wydawała dziwny zapach spalenizny podczas prania. Po rozebraniu urządzenia nie znaleziono widocznych uszkodzeń. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie grzałki oraz filtra przeciwzakłóceniowego, który okazał się uszkodzony. Użytkownik z powodzeniem wymienił filtr na zamiennik od Amica, co rozwiązało problem. Zauważono, że części w Indesit są trudne do wymiany, co skłoniło użytkownika do negatywnej oceny marki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA