logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyłączyć GeForce GTX260 i użyć zintegrowanej grafiki na Gigabyte H55M-S2H?

xaforib 28 Maj 2011 13:20 4008 28
REKLAMA
  • #1 9552548
    xaforib
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.
    Chciałbym się was zapytać czy jest jakiś sposób na wyłączenie karty grafiki podczas pracy komputera. Potrzebne jest mi to, ponieważ często ściągam filmy w nocy, a dość trudno jest spać przy dość głośnym wentylatorze.

Moja karta graficzna to : GeForce GTX260

Opcja 2:
    Płyta główna ma dodatkowe wejście na monitor. Z pewnego forum dowiedziałem się, że posiada ona wbudowany procesor graficzny na wypadek uszkodzenie głównej karty graficznej, do czasu jej wymiany. Moje pytanie : Jak go włączyć?
    Automatycznie się nie włączy (po wypięciu gtx'a jest charakterystyczny dźwięk sygnalizujący brak karty graficznej).

Moja płyta główna to (wg. everesta - pudełka nie znalazłem) :

DMI (płyta główna): producent Gigabyte Technology Co., Ltd.
    DMI (płyta główna): nazwa H55M-S2H

Ostatecznie można by jakoś wyciszyć pracę grafiki, jednak wentylator jest zawsze ustawiony powyżej 40% obrotów. Można zmiejszyć jego obroty w RivaTuner, ale grafika przestaje działać nawet przy zmianie o 1%.

Dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9552644
    Doktor_No
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Być może masz wyłączoną w BIOSie wbudowaną grafikę. Sprawdź w "Integrated Peripherials" lub "Advanced Settings".
  • Pomocny post
    #3 9552656
    Misqut
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    I też mimo wszystko przydałoby się wyciągnać kartę grafiki, gdyż niektóre płyty główne mimo wszystko priorytet mają ustawiony dla dodatkowego śledzia z kartą grafiki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9552673
    Doktor_No
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Priorytet kart można właśnie ustawić w BIOSie (nawet ta opcja się tak nazywa).
  • #5 9552730
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    @U.P.: W większości płyt po ustawieniu na zintegrowaną i przy włożonej karcie PCI-E i tak działać będzie ta na PCI-E. Częste wyjmowanie karty ze slotu w końcu doprowadzi do uszkodzenia złącza PCI-E lub samej karty.
    Wymień pastę termoprzewodzącą na karcie graficznej to może wentylator zwolni.
    Jeśli to nie pomoże to wymień chłodzenie - za jego jednak cenę możesz złożyć lub kupić tani komputerek, który będzie mógł służyć do ściągania plików.

Podaj temperaturę karty w idle i jaka to dokładnie wersja.
  • Pomocny post
    #6 9552886
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    xaforib zgraj bios karty GTX 260 na dysk, a ja ustawie minimalne obroty turbinki na niższe.
    Bios można zgrać na dysk za pomocą programiku "GPU-Z"

http://www.programosy.pl/program,gpu-z.html

Po uruchomieniu programu GPU-Z, należy kliknąć na taki malutki znaczek pod logo Nvidii i zgrać bios do pliku.
    Plik z biosem wklej na forum.

Jeżeli producent biosu pozwolił na jego modyfikacje, to zmniejszę obroty początkowe do 30%, a Ty sobie tak zmodyfikowany bios wgrasz do karty.
    Jak to zrobić, opisze jak prześlesz bios karty.
  • #7 9553306
    xaforib
    Poziom 11  
    Przed chwilką otworzyłem kartę, dokładnie przedmuchałem i zmieniłem pastę - troszkę jej trzeba było. Wentylator i tak nie zwolni, bo jak pisałem grafika ma ustawiony minimalny limit obrotów na 40% ale grafika jest troszkę chłodniejsza. Dodam plik z tego programu od leven.

Mam jeszcze pytanie :
    Gdy obniży się wartość minimalnych obrotów do 30% to karta i tak będzie sama sobie regulowała obroty?

Przepraszam za offTopic ale skończyłem formatować komputer.
    (dawno tego nie robiłem i troszkę zaczął mulić)

Z przodu obudowy mam umieszczone 2 wejścia - na słuchawki i mikrofon.
    Wcześniej były one tak ustawione, że podłączony mikrofon stawał się "domyślnym" (a nie ten z kamery internetowej) i tak samo ze słuchawkami.
    Teraz komputer nawet nie wykrywa, że coś tam podłączyłem.

Screen'y:
    Jak wyłączyć GeForce GTX260 i użyć zintegrowanej grafiki na Gigabyte H55M-S2H? Jak wyłączyć GeForce GTX260 i użyć zintegrowanej grafiki na Gigabyte H55M-S2H?
    Załączniki:
    • GTX260.bin (60.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #8 9553605
    leven
    Poziom 37  
    Po zmniejszeniu minimalnego RPM, dynamiczna regulacja będzie działać tak jak jest to ustawione w biosie.

Niestety, program do modyfikacji biosów kart nvidii, nie potrafi zidentyfikować biosu, który kolega wysłał.
    W przeciągu 11 lat mojej praktyki z kartami nvidii, pierwszy raz spotykam się z takim przypadkiem.
    Możliwe, że jest to karta z zabezpieczeniem przed modyfikacjami, dla tego proszę o podanie dokładnego modelu karty.
  • #9 9553869
    xaforib
    Poziom 11  
    Nie wiem co mogę ci jeszcze podać, dołączę 2 screen'y z tego programu od ciebie.
    Jak wyłączyć GeForce GTX260 i użyć zintegrowanej grafiki na Gigabyte H55M-S2H? Jak wyłączyć GeForce GTX260 i użyć zintegrowanej grafiki na Gigabyte H55M-S2H?
    Jak wyłączyć GeForce GTX260 i użyć zintegrowanej grafiki na Gigabyte H55M-S2H?
  • Pomocny post
    #10 9553960
    leven
    Poziom 37  
    Proszę podać dokładny model karty, czyli np.
    Zotac GTX 260 lub Asus GTX 260 itd.
    GPU-Z mówi, że to jest Nvidia, a zarazem Zotac i nie wiem w końcu czego szukać.

Proszę jeszcze raz przesłać bios, ale poprzez hosting np. ten:

http://www.wrzuta.pl/

Być może wkradł się błąd w czasie przesyłu pliku.
  • REKLAMA
  • #12 9554099
    Adam Rz.
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    leven napisał:
    Proszę podać dokładny model karty, czyli np.
    Zotac GTX 260 lub Asus GTX 260 itd.
    GPU-Z mówi, że to jest Nvidia, a zarazem Zotac i nie wiem w końcu czego szukać.

Zotac to firma ktora robi karty graficzne na miedzyinnymi ukladach NVIDI. Nvidia to producent tylko samego ukladu graficznego a nie calej karty to tez GPU-Z pokauje prawidlowo kto jest producentem karty oraz ze karta posiada gpu firmy NVIDIA - czyli GTX 260

Co do obnizania obrotow wentylatora karty graficznej - o ile to on tak halasuje, polecam uzycie programu RivaTuner, nie polecam modyfikownia BIOSU karty graficznej bo to skutkuje stala zmiana parametrow pracy karty co moze byc katastrofalne i doporowadzic do przegrzewania jesli zostanie ustawione nieprawidlowo. Zmiana ustawien w programie RivaTuner jest tymczasowoa i wszystko powraca do normy po restarcie komputera, badz przywroceniu ustawien domyslnych w tym programie. Dodatkowo mozna poobnizac zegary pamieci, rdzenia itp jesli to mozliwe. Mozna te ustawienia zapisac do profilu i potem trylko ladowac profile np. nocne sciaganie, normalnie, podkrecone do grania itp...

Tu znajduje sie maly poradnik po angielsku ze screenami...
    http://www.guru3d.com/article/rivatuner-20-fan-speed--overclock-guide/

Pozdrawiam
  • #13 9554156
    Eidems
    Poziom 29  
    Ocena: 253
    Nie możesz złożyć PC-ta do ściągania plików (koszty są śmieszne), sam taki zrobiłem i jestem zadowolony:)
  • REKLAMA
  • #14 9554301
    xaforib
    Poziom 11  
    Może lepiej by było złożyć tego pc, ale pokój mały i za bardzo miejsca nie ma.
    Spróbuję zmienić w rivaTuner i obserwować temperaturę grafiki.
  • Pomocny post
    #15 9554310
    leven
    Poziom 37  
    xaforib napisał:
    Na podełku pisze Zotac GTX260.

http://www.multiupload.com/T1OEESIALX

Nowy link.

Znalazłem bios do Twojej karty i też nie da się go "otworzyć" nibitorem.
    Coś niesamowitego, bo inne biosy do GTX 260 zotaca da sie edytować :shii:

Muszę to rozgryść i jak to zrobię, to odpiszę.
    To może potrwać.
  • #16 9554354
    Adam Rz.
    Poziom 15  
    No ja tylko dodam ze edytowanie BIOSU to dziwny pomysl. A jak kolega bedzie chcial sobie pograc to co? Bedzie musial znowu BIOS edytowac zeby wiatraki sie szybciej krecily? BIOS sie tylko edytuje zeby np podkrecic na stale karte graficzna po owczesnym przetestowaniu ze mzoe ona tak ciagle chodzic stabilnie - choc to tez niedobry pomysl, bo skraca zywotnosc karty. RivaTuner zmienia ustawienia tylko wtedy kiedy tego potrzebujemy.
  • #17 9554458
    xaforib
    Poziom 11  
    Dobra, zmniejszenie prędkości wiatraka do minimalnej (25%) nie przynosi żadnych większych rezultatów, grafika i tak hałasuje. Beznadziejnym pomysłem jest włożenie w taką kartę graficzną jednego, małego wiatraka i jeszcze w taki sposób.

Chyba dam sobie spokój.
  • #18 9554792
    Adam Rz.
    Poziom 15  
    A jestes pewqny na 100% ze to karta tak halasuje? Moze wiatrak na CPU albo zasilacz. Mozesz jeszcze sprobowac wygluszyc obudowe troche. Jest tez rozwiazanie pewnie i idealne ale kosztowne - okolo 185 PLN.

http://www.thermalright.com/new_a_page/produc...vga/hr-03_gtx/product_vga_cooler_hr03gtx.html

http://mcs.pc.pl/produkt1772.html

Pasywne chlodzenie do Twojej grafiki.
  • #19 9554860
    leven
    Poziom 37  
    Adam Rz. napisał:
    No ja tylko dodam ze edytowanie BIOSU to dziwny pomysl. A jak kolega bedzie chcial sobie pograc to co? Bedzie musial znowu BIOS edytowac zeby wiatraki sie szybciej krecily? BIOS sie tylko edytuje zeby np podkrecic na stale karte graficzna po owczesnym przetestowaniu ze mzoe ona tak ciagle chodzic stabilnie - choc to tez niedobry pomysl, bo skraca zywotnosc karty. RivaTuner zmienia ustawienia tylko wtedy kiedy tego potrzebujemy.

He, he :ganja:
    Cała operacja w naszym przypadku, zamyka się do roli zwolnienia turbinki z 40% na 30%.
    Taki zabieg jest jak najbardziej przystępny i prawidłowy.
    Karta będzie nadal reagować na zmiany rpm względem temperatury.
    Robiłem to dziesiątki razy.
    Jedynie start turbinki będzie nieco wolniejszy, a właśnie o to chodzi autorowi tematu.

Problem w tym, że akurat ten bios, nie jest wpisany w bazę kart programu edytującego "nibitor".
    Da się wpisać bios do bazy tego programu, ale ja niestety nie wiem jak :(

Chciał bym się dowiedzie jak to się robi i na przyszłość móc pomóc innym.
    Niestety nie każdy, a właściwie bardzo mała rzesza ludzi, jest chętna w pomocy innym, dla tego tak trudno mi odszukać "wiedzącego".
    Jak znajdę, to się podzielę i zrobię biosik koledze autorowi nawet, gdyby miało to trwać tygodnie.

Dodano po 2 [minuty]:

xaforib napisał:
    Dobra, zmniejszenie prędkości wiatraka do minimalnej (25%) nie przynosi żadnych większych rezultatów, grafika i tak hałasuje. Beznadziejnym pomysłem jest włożenie w taką kartę graficzną jednego, małego wiatraka i jeszcze w taki sposób.

Chyba dam sobie spokój.

Jesteś pewny, że turbinka zwalnia, gdy zmniejszasz jej obroty w programie tweakującym ?
    Czasem program pokazuje spowolnienie, ale sam bios tego nie wykonuje.
    Sprawdz to na "ucho" lub palcem.

Jeżeli faktycznie turbinka zwalnia, a karta dalej hałasuje, to moje wypociny będą bezcelowe.
  • #20 9555092
    Adam Rz.
    Poziom 15  
    Nibitor to jeden plik wykonywalny wiec cala "baza" jest w niego wkompilowana, wiec nie wiem jak mialbys Ty czy ktokolwiek inny cos do tej bazy dodac. Z tego co wyczytalem na pewnym forum to karty z rdzeniami fermi sa poprostu nie obslugiwane w pelni bo nie wiedza jeszcze gdzie w BIOSIE sie zmienia obroty wentylatora dla tych konkretnie rdzeni, a raczej dokladnie pod jakim adresem sie ta wartosc znajduje.
  • #21 9555114
    xaforib
    Poziom 11  
    Dobra, wiatraczek reaguję dopiero, gdy zwiększymy jego obroty ponad 60%.
    Zmiany o 1%, albo do tych minimalnych 25% nic nie dają.
    Na wykresie w RivaTuner % obrotów idą w górę a sama prędkość (rpm) się nie zmienia.

Powodem hałasu na pewno jest karta, gdy ją wyjąłem to komputer nagle umilkł.
    Wszystko się kręci a prawie nic nie słychać.

A to chłodzenie wygląda całkiem fajnie :)
    Jeśli nie uda się modyfikacja biosu to się nad nim zastanowię.
    Poza tym (co prawda już ją rozkręcałem) za taką modyfikację nie straci się gwarancji?

Dziękuję za zainteresowanie się tematem.
    Jedyne forum na którym ktoś, na czymś się zna i chce pomóc.
  • #22 9555486
    leven
    Poziom 37  
    Adam Rz. napisał:
    Nibitor to jeden plik wykonywalny wiec cala "baza" jest w niego wkompilowana, wiec nie wiem jak mialbys Ty czy ktokolwiek inny cos do tej bazy dodac. Z tego co wyczytalem na pewnym forum to karty z rdzeniami fermi sa poprostu nie obslugiwane w pelni bo nie wiedza jeszcze gdzie w BIOSIE sie zmienia obroty wentylatora dla tych konkretnie rdzeni, a raczej dokladnie pod jakim adresem sie ta wartosc znajduje.

Trochę się pogubiłeś.
    GTX 260 nie jest serią fermii, tylko GT200.
    Baza biosów jest w nibitorze, tylko trzeba wiedzieć jak ja zaktualizować.
    Znam kogoś kto wie jak, ale ten ktoś zrobił się snobistyczny i już nie dzieli się informacjami - niestety.

Biosy kart fermii - dla Twojej wiadomości - można normalnie modyfikować nibitorem, wchodząc w zakładkę "Tools" na górnym pasku opcji.
    Tam są wydzielone kolejne dwie zakładki "fermii".

Dodano po 8 [minuty]:

xaforib napisał:
    Dobra, wiatraczek reaguję dopiero, gdy zwiększymy jego obroty ponad 60%.
    Zmiany o 1%, albo do tych minimalnych 25% nic nie dają.
    Na wykresie w RivaTuner % obrotów idą w górę a sama prędkość (rpm) się nie zmienia.

Powodem hałasu na pewno jest karta, gdy ją wyjąłem to komputer nagle umilkł.
    Wszystko się kręci a prawie nic nie słychać.

Jeszcze raz proszę wykonać "test", który polega na zatrzymaniu turbinki karty palcem.
    Karcie nic się nie stanie, a będziesz na 100% pewny, czy powodem hałasu jest faktycznie turbinka.
    Napisz czy po zatrzymaniu turbinki, następuje jakaś zmiana.
    Jak już pisałem wcześniej, program tweakujący (do podkręcania - riva, msiafterburner, evga precision itd) może pokazywać wzrost/zaniżanie rpm turbinki, ale bios nie musi na te wartości reagować.
    Wszystko zależy, jakie producent biosu zastosował ograniczenia, dla tego chce sprawdzić poprawność reakcji turbinki w biosie karty miast w programach do OC.

Musisz mieć bardzo rzadko spotykany model karty, skoro nie ma jej w bazie danych "nibitora".
    No nic.... będę musiał napisać do "extreme system", "mvktech", i " tehpowerup", żeby dodać bios do bazy danych.
    Nie wiem tylko, jak długo potrwa aktualizacja.
  • #23 9555708
    xaforib
    Poziom 11  
    Źródłem hałasu na pewno jest karta, bo gdy ją wypiąłem komputer chodził bardzo cicho.

Jeśli to konieczne to mogę tam palca wsadzić.
  • #24 9555749
    bartosz789
    Poziom 30  
    Ocena: 382
    Ile lat ma karta ?
    Może wypadało by nasmarować wirnik wentylatora np. WD 40 ?
    U mnie to pomagało.
  • #25 9555919
    xaforib
    Poziom 11  
    Karta ma może z 1 rok, a smarować wiatraczek już próbowałem.
    Tam nic nie ociera, po prostu ta "turbinka" jest za mała i zbyt szybko się kręci.
    Jakby tam były 2 wentylatory, większe, wolniejsze to by tak nie hałasowały.
  • #26 9555960
    leven
    Poziom 37  
    Trochę trudny jesteś...
    Zatrzymaj turbinkę i napisz czy faktycznie hałas ustaje OK ?
    Ja już wysłałem bios do extremesystem&mvktech.
    Nie wiem kiedy będzie wpisany do bazy danych, w każdym razie bios poszedł w świat :spoko:

Tak dla wiadomości - posiadałem kartę GTX 260 jak i GTX 285, które również mają turbinki i przy rpm 30%, karty są praktycznie niesłyszalne, więc, jeżeli potwierdzisz zmianę głośności turbinki po jej zatrzymaniu (nie wyciąganiu karty), to warto będzie powalczyć o bios.
    Na razie tyle w temacie, bo zaczyna się z tego robić pogawędkowy tasiemiec :shii:
  • #27 9556051
    xaforib
    Poziom 11  
    Dobra, na pewno jest to turbinka.
    Palca włożyłem nie tam gdzie trzeba i mi go troszkę obtarło :sm31:
  • #28 9556119
    scrabypl
    Poziom 25  
    Ocena: 14
    Propos kolegów co proponują smarowanie WD40. To wysycha po pewnym czasie w razie czego więc tak czy siak zbyt wiele nie da.
  • #29 13999144
    xaforib
    Poziom 11  
    Przestarzały temat. Do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta, jak wyłączyć kartę graficzną GeForce GTX 260 i przełączyć się na zintegrowaną grafikę na płycie głównej Gigabyte H55M-S2H, aby zredukować hałas wentylatora podczas pobierania filmów w nocy. Odpowiedzi sugerują sprawdzenie ustawień BIOS, gdzie można aktywować zintegrowaną grafikę oraz ustawić priorytet kart graficznych. Wskazówki obejmują również modyfikację BIOSu karty graficznej w celu obniżenia minimalnych obrotów wentylatora, co może pomóc w redukcji hałasu. Użytkownicy podkreślają, że częste wyjmowanie karty z gniazda PCI-E może prowadzić do uszkodzenia. Wskazówki dotyczą także użycia programów takich jak RivaTuner do tymczasowej regulacji obrotów wentylatora oraz rozważenia pasywnego chłodzenia, jeśli modyfikacje BIOSu nie przyniosą efektów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA