logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DELL Optiplex GX240 - jak zainstalować sterowniki Ethernet po formacie?

belek21 28 Maj 2011 13:22 5556 18
REKLAMA
  • #1 9552555
    belek21
    Poziom 10  
    Witam.
    Posiadam komputer della GX240. Ostatnio musiałem formatować dysk i o ile strowniki do kary dzwiękowej i graficznej udało mi się znalęśc i wgrać tak nie mam sterownika do karty sieciowej zintegrowanej na płycie główniej.
    I niestety nie działa mi internet...
    Znalazlem na strnie internetowej dell.pl sterowniki ale nie mogę ich wgrać.
    Pomoże ktoś? Co mogę robić źle?
  • REKLAMA
  • #2 9552804
    xangel
    Poziom 19  
    Ocena: 147
    Nie napisałeś, jaki system operacyjny...
    Tu masz sterowniki:
    http://support.dell.com/support/downloads/dri...=PLX_PNT_P4_GX240&os=WW1&osl=en&catid=&impid=

A dokładnie do XP to ten: 3Com Driver w zakładce Network
    http://dl.dropbox.com/u/28411192/R41703.EXE
  • #3 9553126
    belek21
    Poziom 10  
    Ok. Plik mam i zainstsalowalem a co dalej bo niestety nie działa.... Co jescze muszę ustawić?
  • #4 9553156
    xangel
    Poziom 19  
    Nie powiedziałeś, jaki masz system operacyjny.

Jeśli zainstalowałeś, ale nic się nie dzieje to prawdopodobnie ten plik tylko się rozpakował.

Wejdź w Menadżer Urządzeń i powiedz mi co masz w kartach sieciowych i jeszcze jakie masz niezainstalowane urządzenia (network controller).
  • REKLAMA
  • #5 9553196
    belek21
    Poziom 10  
    XP service pak 3.
    Wchodzę w Menadżera urządzeń i tam nie mam o karcie sieciowej. Tylko wyszczegulniona jest kart graficzna. Klikając na ikonę " Skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu", że znaleziono nowy sprzętu i automatycznie wyskuje kreator znajdowania nowego sprzętu niezainstalowanego. A brakuje Kontroler Ethernet.
  • #6 9553300
    xangel
    Poziom 19  
    To wskaż mu ścieżkę do sterownika, on rozpakował się do:
    C:\dell\Drivers\R41703

Zresztą jak się rozpakował, to wyskoczyła instrukcja :)

Poradzisz? jak nie to pisz, to napiszę bardzo szczegółową instrukcję, ale to w ostateczności :)
  • #7 9553547
    belek21
    Poziom 10  
    Próbował ale ja w te sprawy to tak średnio.
    Poprosił o szczegułową pomoc.
    Będę ogromnie wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #8 9553561
    xangel
    Poziom 19  
    No to może tak:
    Zrób Print Screen w Menadżerze urządzeń i wklej go do Painta. Zapisz go w formacie jpg i wstaw tu na forum, bo chciałbym "zobaczyć" co tam masz :)

Albo..... Weź ten Kontroler Ethernet kliknij dwa razy, następnie Sterownik i Aktualizuj Sterownik, Nie tym Razem, Zainstaluj sterownik z określonej lokalizacji i wklej mu tą ścieżkę:
    C:\dell\Drivers\R41703

i powinno zadziałać :)
  • #9 9555171
    belek21
    Poziom 10  
    W Menadżerze urządzeń nie mogę kliknąć 2 razy na ikonę Kontorler Ethernet bo tam jej nie ma. Ale jak kliknę na ikoną Skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu to właśnie odnajduje ten kontroler. Również jak włączam komputer to wyskakuje komunikat, że znaleziono niezainstalowany sprzęt.

Menadżer wygląda tak:

"Weź ten Kontroler Ethernet kliknij dwa razy, następnie Sterownik i Aktualizuj Sterownik, Nie tym Razem, Zainstaluj sterownik z określonej lokalizacji i wklej mu tą ścieżkę:
    C:\dell\Drivers\R41703"

Tak też próbowałem ale niestety nie idzie.
    Zdjęcia krok po kroku.

Jakieś pomysły?
  • #10 9556010
    xangel
    Poziom 19  
    Hmmmm dziwne. Może ta karta jest uszkodzona?

Jeszcze jedna sprawa.... Jak już wykonałeś te kroki, to nie pojawia Ci się ta karta w Menadżerze Urządzeń jako Kontroler Ethernet tylko, że ze znakiem zapytania?

Wtedy moglibyśmy skopiować jej Hardware ID i wkleić do devid.info i obadać co to za wynalazek :)
  • #11 9557854
    belek21
    Poziom 10  
    Na samym początku tak było, że kontroler Ethernet wyskakiwał ze znakiem zapytania na żółto. Ale po moich próbach zainstalowania sterownika zniknął i już się nie pojawił, jak widać na obrazkach...
    Pewnie trzeba będzie zrobić formatowanie dysku?
    Bo chyba nic innego nie pozostaje.
  • #12 9557878
    xangel
    Poziom 19  
    Ciężko powiedzieć, co namieszałeś, ale walczymy z tym już chyba drugi dzień... Do tej pory dawno można było strzelić formata :)

Często najprostsze rozwiązania są naprawdę najprostsze :)

Wiem, że jak się szuka pomocy na forum, to nie liczy się na odpowiedź typu "Zrób format" ale w tym przypadku to nie wiem czy nie będzie prościej szybciej itp.
  • #13 9570042
    Piotr8008
    Poziom 1  
    Ja bym popróbował innych sterowników z innych zródeł. Miałem podobny problem z Dell Dimension 3100 i stery ze strony Dela w ogóle nie działały, natomiast sterownik pobrany z jakiejs niepozornej stronki nagle uruchomił mi kartę sieciowa i wszystko działa jak należy.
    Po za tym jak patrze na te screeny to wydaje mi się że ktos tu cos robi nie tak.
    Jesli rozpakuje się własciwy sterownik to on sam powinien sie automatycznie zainstalować gdyż system od razu rozpozna że własnie tego potrzebuje do uruchomienia karty sieciowej.
  • #15 11291000
    belek21
    Poziom 10  
    Witam ponownie.
    Potrzebuję pomocy w instacacji sterowników po farmotowaniu dysku koputera dell optiplex GX240.
    Sterowniki już mam, ściągnołem ze strony della ale nie potrafię ich zainstalować, bo niestety nie jest to typowa instalacja. Próbowałem już wielokrotnie i nie daje sobię z ty rady.
    Kto pomoże???
  • REKLAMA
  • #16 11291021
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2680
    W jakim formacie są pliki ze sterownikami (prawdopodobnie .exe)? Co to za system operacyjny?
  • #17 11325032
    belek21
    Poziom 10  
    System XP. Pliki w formacie EXE...
  • #18 11325256
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Więc w czym problem?
  • #19 11328480
    belek21
    Poziom 10  
    W tym, że nie potrafię ich zainstalować... Bo nie jest to standardowa instalacja.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer DELL Optiplex GX240, który został sformatowany, co spowodowało brak zainstalowanego sterownika do zintegrowanej karty sieciowej. Pomimo pobrania sterowników z oficjalnej strony DELL, użytkownik napotkał trudności w ich instalacji. W dyskusji poruszono kwestie związane z systemem operacyjnym (Windows XP z Service Pack 3), a także problemy z Menadżerem Urządzeń, gdzie kontroler Ethernet nie był widoczny. Użytkownicy forum sugerowali różne podejścia, w tym ręczne wskazanie ścieżki do sterownika oraz sprawdzenie, czy karta sieciowa nie jest uszkodzona. Wskazano również na możliwość pobrania sterowników z alternatywnych źródeł, gdyż niektóre sterowniki ze strony DELL mogą nie działać poprawnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA