logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór bezpiecznika typu S do prostownika 12-24V 30A z diodami 10A

larson04 28 Maj 2011 16:20 5780 13
  • #1 9553098
    larson04
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Witam kolegów,
    Mam pytanie jak w temacie,posiadam spawarkę z rozruchem i prostownikiem 12-24V 30A, ale prostownik nie posiada żadnego zabezpieczenia zwarciowego na wyjściu,chciałbym dodać bezpiecznik typu S, ale o jakiej charakterystyce i jakim prądzie?Mostek tworzą 3 diody rosyjskie 10A równolegle połączone.Chodzi mi o to,że gdy ktoś zewrze zaciski, to żeby mi nie poleciały diody.
  • #2 9578107
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 9578368
    larson04
    Poziom 15  
    Może trochę niedokładnie się wyraziłem z tym mostkiem,ale diody połączone są równolegle,połączone mosiężnym płaskownikiem i tworzą "-''
    Dobór bezpiecznika typu S do prostownika 12-24V 30A z diodami 10A Dobór bezpiecznika typu S do prostownika 12-24V 30A z diodami 10A
  • #4 9580524
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    Witam .
    Spokojnie możesz założyć zabezpieczenie typu S o charakterystyce " B " 25 - 32 A . Takie zabezpieczenie wielokrotnie spotykałem w urządzeniach tego rodzaju . W Twoim przypadku skłaniałbym się do 25A ( trzy równoległe diody 10-cio amperowe ) będzie pewniej , prąd tej wartości wystarczy praktycznie do naładowania każdego akumulatora samochodowego stosując zasadę 1/10 C . :D
  • #5 9580918
    sq9jjh
    Specjalista elektryk
    Ocena: 271
    tomekodziem napisał:
    ...Chodzi mi o to,że gdy ktoś zewrze zaciski, to żeby mi nie poleciały diody.

Wyłącznik nadmiarowoprądowy typu "S" raczej tego nie zagwarantuje, wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem, aczkolwiek kłopotliwym jest zastosowanie wkładki topikowej o charakterystyce gR, aR, ewentualnie Btp. Kłopot niestety jest taki, że za każdym zwarciem trzeba tę wkładkę wymienić. Pozdrawiam.
  • #6 9581120
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 9581276
    larson04
    Poziom 15  
    sq9jjh napisał:
    Wyłącznik nadmiarowoprądowy typu "S" raczej tego nie zagwarantuje, wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem, aczkolwiek kłopotliwym jest zastosowanie wkładki topikowej o charakterystyce gR, aR, ewentualnie Btp. Kłopot niestety jest taki, że za każdym zwarciem trzeba tę wkładkę wymienić. Pozdrawiam.

Wiem, że najlepszym sposobem były by odpowiednie bezpieczniki topikowe,bądź automaty o szybkiej charakterystyce do półprzewodników,nawet mam dostęp do takich, ale chodzi mi o łatwość ponownego załączenia po zwarciu,a tak trzeba mieć odpowiedni bezpiecznik ''przy sobie'', a z tego urządzenia będzie korzystał tata i boje się, że pewnego razu znajdę tam drut zamiast wkładki.

Nie rozumiem dlaczego diody nie wytrzymają prądu,nie raz już ładowałem bardzo duże i już bardzo wyeksploatowane akumulatory 195-220Ah prądem rzędu 25-30A przez jakiś czas i nic się nie działo.
    WojcikW napisał:
    2. Układ prostownika jednopołówkowego jest niekorzystny dla akumulatora - duża różnica między prądem średnim i skutecznym

Wiec proponujesz abym zrobił mostek dwu połówkowy?Będzie lepszy?A co z rozruchem na jednym tyrystorze,jest tak samo, że powinny być dwa?Jeśli tak,to nie ma problemu, a co do wykorzystania trafa, to jest to głównie spawarka, ale chcę aby wszystko działało jak należy,rozruch i prostownik są rzadko wykorzystywane.
  • #8 9583080
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 9583905
    larson04
    Poziom 15  
    A co jeśli mam wszystkie uzwojenia prostownika są połączone ze sobą, tak jak na rysunku
    przepraszam za jakość rysunku,tutaj nie da się zastosować prostownika dwupołówkowego, czy mylę się?Tak samo jest z uzwojeniami rozruchu.
    Dziś testowałem bezpiecznik s B10 i bardzo szybko go wyrzucało, jak bezpośrednio zwierałem zaciski,jutro przetestuję z B20-25 i zobaczę czy będzie tak samo,jeśli tak zastosuję "esa"
  • #10 9583947
    andy127
    Poziom 30  
    Ocena: 193
    Witam.
    Jako bezpiecznik topikowy można zastosować bezpiecznik "samochodowy". Jest mały i zapas takich można przyczepić np. we woreczku do obudowy prostownika. Powinno to zabezpieczyć przed chęcią zastosowania drutu zamiast bezpiecznika.
    Andrzej

Dodano po 56 [minuty]:

tomekodziem napisał:
    Dziś testowałem bezpiecznik s B10 i bardzo szybko go wyrzucało, jak bezpośrednio zwierałem zaciski,jutro przetestuję z B20-25 i zobaczę czy będzie tak samo,jeśli tak zastosuję "esa"

Z charakterystyki wyłączników "S" wynika, że jeśli prąd zwarcia przekroczy próg zadziałania członu elektromagnetycznego (zwarciowego) to działanie będzie bardzo szybkie niezależnie od tego czy zastosujesz B10 czy B25.
    Prąd zadziałania dla B to 3,5-5 x In.
    Andrzej
  • #11 9586458
    larson04
    Poziom 15  
    andy127 napisał:
    Z charakterystyki wyłączników "S" wynika, że jeśli prąd zwarcia przekroczy próg zadziałania członu elektromagnetycznego (zwarciowego) to działanie będzie bardzo szybkie niezależnie od tego czy zastosujesz B10 czy B25.
    Prąd zadziałania dla B to 3,5-5 x In

Właśnie o takie coś mi chodziło,założę B25 albo B32,dziękuję za podpowiedź
  • #12 9586811
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    tomekodziem napisał:
    założę B25 albo B32,dziękuję

Witam .
    Radził bym jednak B25 , masz połączone równolegle 3 diody 10 amperowe , dobrze by było dołożyć też kawałek radiatora .
    W taki właśnie sposób robiłem zabezpieczenia w wielu prostownikach , E-sy spisują się znakomicie . :D
  • #13 9587288
    andy127
    Poziom 30  
    Ocena: 193
    Zobacz:
    http://www.tech.co.bydgoszcz.pl/esy.html
    Próg zadziałania wynosi 1,13 - 1,45 In. Dla 25A jest to 28,25 - 36,25A. Diody masz praktycznie bez radiatora. Jeśli trafisz na taki S, który ma prąd zadziałania w pobliżu górnej granicy to przy obciążeniu ciągłym np. 36A, S nie zadziała. Diody mogą się obrazić. Myślę, że wstawianie 32A to zły pomysł.
    Andrzej
  • #14 9587369
    larson04
    Poziom 15  
    Na razie wstawiłem Legranda B20 i spróbuję obciążyć układ prądem 20-25A i zobaczę jak się zachowa cały czas kontrolując temperaturę.Co do tego radiatora, to ten płaskownik mosiężny wystarczy,nie jest on wcale taki mały.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię doboru bezpiecznika typu S do prostownika 12-24V 30A, który nie ma zabezpieczenia zwarciowego. Użytkownik planuje zastosować bezpiecznik o charakterystyce B, sugerując wartości 25A lub 32A, jednak podkreślono, że lepszym rozwiązaniem mogą być bezpieczniki topikowe o charakterystyce gR lub aR. Wskazano na problemy związane z równoległym połączeniem diod 10A, które mogą nie wytrzymać prądu 30A, oraz na konieczność zastosowania radiatora dla diod. Użytkownik testował różne wartości bezpieczników, a także rozważał zastosowanie mostka prostowniczego dla lepszej efektywności ładowania akumulatorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA