logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CAT koparka - Engine Control Module (ECM) nie zamyka pompowtrysków

qscgu 28 Maj 2011 18:01 4677 1
REKLAMA
  • #1 9553435
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    Witam.

Na wstępie proszę moderatora o przeniesienie do działu jeśli źle trafiłem. Nie było działu maszyny budowlane.
    Mam problem z urządzeniem jak wyżej. Najpierw wrzucam bardzo duże fotki:

CAT koparka - Engine Control Module (ECM) nie zamyka pompowtrysków CAT koparka - Engine Control Module (ECM) nie zamyka pompowtrysków

A teraz opiszę sprawę. ECM komunikuj się z komputerem i innym procesorem ale nie zamyka pompowtrysków. Zaczeło się to wszystko kiedy koparka się po 15 minutach pracy wyłączała. Podłożenie czegoś pod tranzystory pomogło na krótko. Ale podkładki było ostro wyjechane więc jedna z nich została wymieniona. Niestety na drugiej zrobiło się zwarcie (na diodzie u1520) i wybijało bezpiecznik.

Stare podkładki były już niestety mocno zniszczone. A mocny docisk spowodował powstanie dziury i dioda stykała się z masą. Bardzo się zdziwiłem ale dioda nadal pokazywała na mierniku dobre wskazania. W jedną stronę ~450 a w drugą nie przewodziła wcale.

Po odizolowaniu jej od masy sterownik ruszył ale pompowtryski się nie zamykały. Rozebrałem wszystko i pomierzyłem inne tranzystory oraz diody i jak na razie znalazłem tylko 2 walnięte mje15030 i tą diodę - tym razem ma zwarcie. Postaram się je jutro wymienić ale chciałbym się dowiedzieć co mogło spowodować uszkodzenie tej diody? Czyżby ona jednak była 'ukrytym trupem' a podłączenie do prądu całkowicie ją skopciło? Obawiam się, że nie i że należałoby jeszcze coś innego sprawdzić?

Połączenia do pompowtrysków idą na środkową nóżkę tych tranzystorów[oznaczone na zielono](?) obok uwalonej diody co pozwala mi sądzić, że ma ona coś z tym wspólnego. Niestety płytka jest wielowarstwowa i da się pogubić w ścieżkach. Dioda ta ma połączenie z każdą prawą (na zdjęciu) nóżką tych tranzystorów i chyba służy zabezpieczeniu ich. Jak na razie tranzystory wydają się być sprawne więc do uszkodzenia ich nie doszło ale pewnie pompowtryski, które są technicznie elektrozaworami (cewkami) nie będą działać poprawnie bez niej.

No i ostatnia sprawa to na niebiesko zaznaczone małe tranzystorki. Jedne z nich działają normalnie. Od środka do lewej 500 i do prawej 500 a w drugą strone nie przewodzą, natomiast kilka z nich ma tak, że od lewej do środkowej jest 500, a środkowa i prawa ma zwarcie, wydaje mi się, że tak ma być bo to by było bardzo specyficzne spalenie się tranzystora ale może się myle?
    Niestety nie jestem w stanie ich zidentyfikować. Maja oznaczenie:
    p D2 us
    albo
    p D2 u5
    gdzie u5/us jest w poprzek tranzystora.
  • REKLAMA
REKLAMA