logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Auto Mapę na nawigacji Mio Spirit 480?

Daro34 28 Maj 2011 20:55 195599 154
Najlepsze odpowiedzi

How do I install AutoMapa on a Mio Spirit 480 without replacing the original navigation software in the device?

Najprościej nie podmieniasz plików w urządzeniu, tylko instalujesz AutoMapę na kartę SD i uruchamiasz ją z przygotowanego folderu odblokowującego; po wyjęciu karty nawigacja wraca do stanu fabrycznego [#9556052][#9558533] Podczas instalacji wybierz system „Windows CE”, tryb „na kartę SD” i nie zmieniaj nazw plików ani folderów [#9558533] Z archiwum rozpakuj cały folder, a nie pojedynczy plik, i skopiuj go na tę samą kartę SD, na której jest AutoMapa [#9556052] Następnie włóż kartę do urządzenia, przestaw przełącznik na RESET i potem na ON [#9556052]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 9554130
    Daro34
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    Witam Koledzy.
    Zakupiłem nawigację mio spirit 480 i potrzebuję zmienić mapę z oryginalnej, która była w urządzeniu na Auto Mapę. Czy trzeba zmienić program w urządzeniu czy wystarczy jakoś pozamieniać pliki?
    Za pomoc dziękuję.
    pozdrawiam
    Daro
  • REKLAMA
  • #2 9554962
    Pontikos
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Urzadzenie najprosciej odblokowac z karty SD (jesli zamiescisz plik device.xml - napisze jak) , na tej samej karcie umieszczajac Automape.
    Po wlozeniu karty AM startuje automatycznie (choc nie musi ) - to najprostsze rozwiazanie.
  • #3 9555966
    Daro34
    Poziom 10  
    Przesyłam plik w wordzie, powinien przejść.
    Pz
    Załączniki:
    • Device.txt (1.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 9556052
    Pontikos
    Poziom 39  
    OK, dziekuje.
    A wiec - sciagasz zalacznik, rozpakowujesz (haslem jest moja nazwa uzytkownika Elektrody), a otrzymany folder kopiujesz na karte SD, na ktorej masz juz zainstalowana Automape.

Karte wkladasz do urzadzenia, przelaczasz na RESET, przelaczasz na ON i cieszysz sie nowymi mozliwosciami :)
    Załączniki:
    • autostart Automapy na Mio Spirit 480.rar (110.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 9556380
    Daro34
    Poziom 10  
    Jaki system mapy ma być wgrany dla mio : Packet pc 2003 lub windows mobile 5/6 ?

Dodano po 13 [minuty]:

Witam Ponownie.
    Wgrałem każdy z systemów au + plik z załącznika i nie uruchamia się nieć tylko zostaje w punkcie tapety ładującej. Pz
  • Pomocny post
    #6 9558533
    Pontikos
    Poziom 39  
    1. system instalacji wybierasz "Windows CE"
    2. wybierasz tryb instalacji "na karte SD"
    3. nie zmieniasz zadnych nazw plikow ani folderow - to wazne.

Poza tym, NIE PRZECZYTALES UWAZNIE - nie miales kopiowac pliku, tylko FOLDER uzyskany po rozpakowaniu pliku ;/
  • #7 9561363
    Daro34
    Poziom 10  
    Witaj.
    Serdeczne dzięki za pomoc. Nawigacja ruszyła. Zadziałała po wgraniu Windows CE.
    Pozdrawiam
    Daro
  • #8 9612603
    sebakrpl
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam zrobiłem wszystko co napisaliście jest tylko jeden problem przy wyłączeniu automapy
    pokazuje się komunikat zwalniam zasoby nie wyłączać . Klepsydra kreci się lub stoi i brak reakcji. Czyżbym zrobił coś nie tak
  • #9 9613139
    Pontikos
    Poziom 39  
    Nic nie zrobiles nie tak.
    Calosc opiera sie na uruchomieniu Automapy - jest to BARDZO UPROSZCZONa, non-script wersja odblokowania tego modelu GPS.

W praktyce wyglada to tak:
    1. uruchamiany jest automatycznie program i chodzi.
    2. wylaczasz go i przestaje chodzic.
    3. co ma siedziac dalej? nic !! Wiec nic sie dalej nie dzieje :) Nie wlacza sie zadna aplikacja - bo nic nie wydalo takiego polecenia.
  • #10 9613789
    sebakrpl
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Dzięki za informację najważniejsze że działa.
  • #11 9712521
    dylus72
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam wgrałem auto mapę do mio spirit 480 ale teraz kwestia ustawienia portu com i pedkości .Jaki port com ustawić i predkośc ?
  • REKLAMA
  • #12 9719151
    zdebcia
    Poziom 2  
    jak chce wypakowac plik to wyskakuja bledy:(
  • REKLAMA
  • #13 9719237
    Pontikos
    Poziom 39  
    Rozpakuj by WinRar 3.93 lub nowszy i wprowadz haslo.
    Dotyczy pliku zamieszczonego przeze mnie, za innych nie recze, a nie podales o ktory chodzi! No bo po co??

Wiec na przyszlosc pisz tak, by kazdy wiedzial o co chodzi - jak na razie, tylko Ty i Bog siedzacy w Twojej glowie wie o czym piszesz.
  • #14 9720117
    zdebcia
    Poziom 2  
    Juz wszystko dziala. Chodzilo mi o rar dodany przez Ciebie. Teraz AM i zobaczymy czy uda sie ruszyc na spirit 480:)

wielkie dzieki
  • #15 9732999
    sweet_miru
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    haslo nie dziala ;\
  • #16 9733167
    Pontikos
    Poziom 39  
    Haslo dziala. potwierdza to ilosc pobran Pakietu -obecnie rowno 187 razy. I nikt nie mowi ze nie dziala :)
    Wymagana jest tylko umiejetnosc czytania i pisania.
  • #17 9733941
    dylus72
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Jako hasło przy rozpakowaniu rara podaj Pontikos
  • #18 9749592
    Ico000ming
    Poziom 2  
    Mam pytanie, stąd tez prosił bym o odpowiedź. Instaluję AM 6.0.8 PL, podczas instalacji mam taki screen:

Jak zainstalować Auto Mapę na nawigacji Mio Spirit 480?

no i dalej nie wiem, co wybrać bo mam 2 opcje z Windows CE a dodatkowo po wybraniu którejś z nich mam do wgrania jakieś małe pliki, masę małych plików które to ważą od kilku kb do kilku mb, w zależności od nazwy. System rusza do pomarańczowego ekranu, wtedy staje i wsio.

Aha, no i na początku przed pojawienie się splash screena pomarańćzowego, wyskakuje 'dosowy' wpis TATA ...

#####################################

No nic, działa :) wybrałem opcje ostatnią, na kolejnym ekranie nic nie wybrałem i ruszyło. Tylko szuka teraz długo sygnału GPS, czy trzeba coś ustawiać, jak np port itd? Wydaje mi się, że to nie konieczne, bo nie łaczy się urządzenie z zewnętrznym modułem GPS, tylko ma go "stacjonarnie".
  • #19 9749652
    Pontikos
    Poziom 39  
    Kolego, napis "TATA....." oznacza wersje Firmware urzadzenia i jego pojawienie sie jest prawidlowe.

1. umiejetnosc czytania - znajdz w instrukcji, ktora wersje Windows CE posiadasz. I taka wybierz. CELOWO nie podam wersji - ucz sie korzystac ze slowa pisanego, dopiero POZNIEJ zadawaj pytania.

2. Wybierasz instalacje na karte SD, a program SAM kopiuje na nia to co trzeba.

3. Zamieszczony przeze mnie program kopiujesz na ta sama karte SD, wg zalaczonej instrukcji.
  • #20 9749666
    Ico000ming
    Poziom 2  
    Dziękuję Pontikos za odpowiedź, nie sprecyzowałem swojej wcześniejszej - instalowałem na karcie a nie urządzeniu. Tak czy inaczej, nie jestem specem w tej dziedzinie stąd tez dopytuję :)
  • #21 9749688
    Pontikos
    Poziom 39  
    Spokojowo ;) Wlasnie dla nie-specjalistow drukuje sie te instrukcje i niepotrzebnie gina biedne drzewa.. Bo i tak nikt nie czyta.

sprobuj ustawien standardowych - comm 2 rate 4800
  • #22 9756635
    auma
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    do kolegi Pontikos czy czy folder "TATA..." dedykowany jest do ID z pliki DEVICE ??
  • #23 9756986
    Pontikos
    Poziom 39  
    Odwrotnie - plik device.xml wskazuje w jakim folderze nalezy szukac plikow startowych do danego modelu urzadzena. Ta zmienna jest zaszyta w pamieci ROM, wiec jest niezmienna.
  • #24 9764935
    mio560
    Poziom 1  
    :D witaj ,dzieki za pomoc , skorzystałem z twojego pliku odnośnie mio spirit 480. samoczynnie sie uruchamia i działa , nie wiem tylko dlaczego przy zamykaniu AM klepsydra sie sie kręci i niby zamyka a póżniej stoi i nie zamyka programu.trzeba brutalnie suwakiem odłączyć zasiłkę.pozdrawiam
  • #25 9766886
    Pontikos
    Poziom 39  
    Program sie wylacza i koniec. Juz o tym pisalem na Forum kilkakrotnie - poszukaj.
    Co sie ma niby dalej dziac - ma sie pokazac Pulpit, albo napis: zapraszamy ponownie jutro? ;)

Co ma niby wg Ciebie wywolac taka reakcje, skoro zaden proces nie jest aktywny?
  • #26 9768014
    mahomet4
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    HASŁO z małej litery! Precyzuj dokładnie kolego.
  • #27 9770286
    ranger7
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Czy ta metoda uruchamiania AM jest całkowicie bezpieczna dla fabrycznych map zainstalowanych w nawigacji? Są całkiem dobre, nie chciałbym z czasem ich stracić.
  • #28 9770300
    Pontikos
    Poziom 39  
    TAK, kartabw ZADEN sposob nie ingeruje w soft urzadzenia.
    Po jej wyjeciu masz urzadzenie w stanie fabrycznym - jesli nic nie pogrzebales :)
  • #29 9770737
    ranger7
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Przymierzam się do instalacji AM, bo takie rozwiązanie jest dla mnie odpowiednie :). Ostatnie pytanie. Czy aby odpalić AM zawsze trzeba będzie robić reset, czy tylko za pierwszym razem po włożeniu karty?
  • #30 9771075
    Pontikos
    Poziom 39  
    Jesli nie chcesz tracic gwarancji i grzebac w urzadzeniu, to tak.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił nawigację Mio Spirit 480 i chciał zainstalować Auto Mapę zamiast oryginalnej mapy. W dyskusji przedstawiono różne metody odblokowania urządzenia oraz instalacji Auto Mapy na karcie SD. Kluczowe kroki obejmują umieszczenie odpowiednich plików na karcie, w tym folderu z Auto Mapą oraz pliku device.xml, a następnie wykonanie resetu urządzenia. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z problemami, takimi jak zacięcia podczas ładowania mapy oraz nieprawidłowe działanie przycisku wyłączania. Wskazówki dotyczące ustawień portów COM i prędkości również były omawiane. Wiele osób potwierdziło, że po zastosowaniu odpowiednich instrukcji, Auto Mapa działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA