logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mio Spirit 6900 LM - Uruchomienie Auto mapy (czy poprawnie rozumie tematy)

komandorof 12 Kwi 2015 11:18 15804 14
REKLAMA
  • #1 14610165
    komandorof
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Kilka dni temu kupiłem Mio Spirit 6900 LM.
    Działanie nawigacji jest poprawne, jednak denerwujący jest brak ustawienia ?obok punktu? na trasie (funkcja obok jest w AutoMapie).
    Jesteśmy zmuszani do jazdy przez ustawiony punkt na trasie nawet wtedy gdy jesteśmy prawie u celu podróży.
    Jest wprawdzie opcja wyłączenia punktu jednak w trakcie jazdy, jest to kłopotliwe i niebezpieczne.
    To właśnie skłoniło mnie do przeszukiwania tematów jak zainstalować równolegle z oryginalnymi mapami, map AutoMapy.
    Po przeczytaniu kilku zwłaszcza https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2860503.html#14352117
    dosłownie mam mętlik w głowie, jestem laikiem w tych sprawach.
    Stąd moje pytania, proszę o korektę w przypadku błędnego rozumowania.

Aby zainstalować i uruchomić Auto mapę na Mio Spirit 6900 LM należy:
    - zainstalować ją na karcie sim.
    - utworzyć na karcie folder TATA3_5000
    - rozpakować do folderu TATA3_5000 plik TC ?cecmd? i zmienić nazwę na ?auto.exe?
    - włożyć kartę do uruchomionego urządzenia.

Czy tak?
    Pozdrawiam komandorof
  • REKLAMA
  • #2 14610190
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1602
    Zanim utworzysz folder najpierw musisz sprawdzić jego nazwę w pliku device.xml. Wtedy robisz folder tak jak to już opisałeś wyżej. Przed modyfikacją zrób sobie kopię zapasową wszystkich plików z urządzenia/karty i wtedy działaj.
  • #3 14611492
    komandorof
    Poziom 2  
    Wielkie dzięki.
    Zastanawiam się jak zrobić aby Auto mapa uruchamiała się samoczynnie bezpośrednio po uruchomieniu nawigacji. Czy jest to możliwe i czy jest bezpieczne dla sprzętu.
    I jeszcze jedno pytanko, trochę mi głupio pytać, ale proszę o wyjaśnienie.
    Dużo czytałem o odbezpieczaniu nawigacji, czym jest odbezpieczanie, na czym polega i czemu służy.
    Jeszcze raz dzięki za odpowiedź.
  • #4 14611508
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1602
    Raczej chodzi o odblokowanie nawigacji. Często i gęsto nawigację na zainstalowany system mają nałożoną nakładkę dzięki której nie możesz korzystać z niczego innego niż to co producent Ci "daje". Często brak możliwości korzystania z innej mapy niż tej dostarczonej od producenta etc. Odblokowanie pozwala na instalowanie dowolnej mapy na urządzeniu gps i z niej korzystanie.
    Co do auto startu to wiele map ma taką możliwość i często nawigację mają specjalny plik który uruchamia mapę po uruchomieniu urządzenia.
  • REKLAMA
  • #5 14611612
    komandorof
    Poziom 2  
    Czy Mio Spirit 6900 LM może mieć blokadę?.
    Pytam gdyż wolę być teoretycznie przygotowany do rozwiązania problemu zanim kupię Auto Mapę i potem denerwować się niemożnością jej odpalenia.
    Czy uruchomienie Auto mapy poprzez Total Commandera jest bezpieczne dla nawigacji i jak z gwarancją.
  • #6 14796664
    Kroovka
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    Możesz przetestować demo automapy. Wówczas nic nie musisz kupować.
    Do tej pory wszystkie nawigacje serii Mio Spirit pozwalały, na etapie startu urządzenia, na uruchomienie aplikacji auto.exe znajdującej się na karcie pamięci w folderze Default lub Tata_x (dokładna nazwa tego drugiego folderu jest zależna od danego urządzenia i można ją wyciągnąć z plików konfiguracyjnych nawigacji).
    auto.exe musi być programikiem, który pozwoli na automatyczne ubicie startujących procesów nawigacji i uruchomi inny program, np: AutoMapę.
    Tu masz link, z którego ja korzystałem: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=28107
    Panele graficzne, które są tam opisane można pominąć usuwając z pliku auto.mscr link do nich.
    Pamiętaj, że panele są dopasowane do wielkości ekranu.

Dodano po 2 [minuty]:

O wiele ciekawszą kwestią jak odblokowanie nawigacji MIO jest uruchomienie nawigacji MIO SPIRIT z karty pamięci. Mnie się nie udało, nawigacja podczas rozruchu się zawiesza.
  • REKLAMA
  • #7 15508775
    krecik10
    Poziom 10  
    Ocena: 56
    6900 LM co zrobić aby odblokowanie startowało zawsze po włączeniu, u mnie startuje dopiero po wyjęciu karty i ponownym włożeniu.
  • REKLAMA
  • #9 15509032
    krecik10
    Poziom 10  
    Bezpieczne...pomożesz...
  • #10 15509229
    koala106
    Poziom 39  
    Ocena: 1238
    w tym wypadku jak się nie czujesz na siłach to zostań przy uruchamianiu z karty - tutaj musisz odblokować skryptowo, tak, aby zachować funkcję wyłącznika - zwykła podmiana plików (pod pplik SmartST_CE będzie powodować brak wyłączania po naciśnięciu klawisza.
  • #11 15510514
    krecik10
    Poziom 10  
    Myślę że z kawałkiem instrukcji ogarnę temat jak masz ochotę coś napisać, jak nie to i tak dzięki za info.
  • #12 15510924
    koala106
    Poziom 39  
    Ocena: 1238
    Nie mam w tej chwili takiego na stole - ale piszę z perspektywy doświadczenia - te modele z wyłącznikiem w postaci przycisku (a nie jak starsze suwaka on-off - reset) nie wyłączają się po odblokowaniu po wciśnięciu przycisku - aby to zrobić trzeba wywołać skryptem program mapujący kod klawisza i wywołujący określoną reakcję po naciśnięciu - a kodu nie pamiętam. Link do zasad odblokowania mio masz w moich promowanych tematach. Pamiętaj tylko, że te urządzenia jest łatwo uwalić i nie ma na dzisiaj ROM-ów aby je naprawić.
  • #13 15511005
    krecik10
    Poziom 10  
    W taki razie nie będę ryzykował skoro brak romów i brak możliwości postawienia, zostawiam navi tak jak jest... da się z tym żyć. dzięki za podpowiedzi.
    pozdrawiam

Dodano po 22 [minuty]:

a ten motyw że z kartą sandisca działa od razu to prawda?
    "Odblokowanie jest przygotowane i testowane na nawigacji Mio Spirit 6900 LM z kartą SanDisca Ultra 16GB foto -> "SD.png"
    na innych kartach zadziała tylko gdy wyjmiemy i włożymy kartę w uruchomionej nawigacji"
  • #15 15519423
    japycz321
    Poziom 26  
    Ocena: 140
    Jesli bedziesz ją usypial zamist wyłączać nie trzeba bedzie wyjmowac karty. Zreszta jak kokega wyzej napisal karta jest bez znaczenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił nawigację Mio Spirit 6900 LM i napotkał problem z brakiem funkcji "obok punktu" w AutoMapie, co zmusza do jazdy przez ustawiony punkt na trasie. W poszukiwaniu rozwiązania, użytkownik zadał pytania dotyczące instalacji AutoMapy na urządzeniu. Odpowiedzi sugerują, aby przed utworzeniem folderu na karcie SIM sprawdzić nazwę w pliku device.xml oraz wykonać kopię zapasową. Użytkownicy podkreślają, że odblokowanie nawigacji pozwala na korzystanie z dowolnych map, a także omawiają kwestie automatycznego uruchamiania AutoMapy po włączeniu urządzenia. Wskazówki dotyczą również bezpieczeństwa procesu odblokowywania oraz potencjalnych problemów z gwarancją. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z uruchamianiem AutoMapy z karty pamięci oraz sugerują, że niektóre modele mogą mieć blokady, które należy rozwiązać przed zakupem oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA