logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak napisać strukturalnie rejestr 9-bitowy na przerzutnikach D w VHDL?

rumapark 30 Maj 2011 12:30 2685 10
REKLAMA
  • #1 9559007
    rumapark
    Poziom 10  
    Witam. Jak co 2 tyg mam wejściówkę z vhdla i wszystko szło dobrze do czasu napisania pewnego programu STRUKTURALNIE bo funkcjonalnie zrobiliśmy z kumplem.

Zadanie polega na napisaniu strukturalnie rejestru 9 bitowego na przerzutnikach typu D. Czyli muszę zaprojektować zapewne 9 przerzutników typu D STRUKTURALNE.
    oprócz tego rejestr musi zapisywać informacje, przesunięcie w prawo, suma logiczna informacji na wejściu i wyjściu. Programujemy płytkę firmy altera ten model:
    Jak napisać strukturalnie rejestr 9-bitowy na przerzutnikach D w VHDL?

Prosił bym was o łopatologiczne wytłumaczenie na podstawie kodu jak to napisać STRUKTURALNIE. Bo funkcjonalnie to żaden problem jest zal. Program jaki uzywamy to QUARTUS. Dziękuję za wszelką pomoc.

Zdjęcia zadania: http://imageshack.us/photo/my-images/851/image00022.jpg/
    link bo zdj duże.
  • REKLAMA
  • #2 9613469
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2833
    Mogę spytać, na jakiej uczelni uczycie się VHDL-a? :)
  • REKLAMA
  • #3 9613485
    rumapark
    Poziom 10  
    Politechnika koszalińska kierunek informatyka
  • #4 9613617
    tymon_x
    Poziom 30  
    Ocena: 15
    Podstawy takiego przedmiotu jak Układy Logiczne.
    Masz wszystko podane jak na tacy, przerzutnik z wejściem load, wyjścia wyprowadzasz i Q_o na D_i, 2-1 multiplekser i masz piękne przesunięcie w takt, a suma logiczna to OR. Tu aż się prosi o użycie generate.

Do reszty użyj google albo Kompedium wiedzy na temat CPLD/FPGA i tam odpowiednie linki do tutoriali.

rumapark napisał:
    link bo zdj duże.

A słyszał o czymś takim jak obróbka zdjęcia ? A to już mogłeś nawet spisać :/
  • REKLAMA
  • #5 9613931
    rumapark
    Poziom 10  
    Wyskakujesz z czymś co ja wiem. Tylko jak to napisać strukturalnie. Po drugie masz wszystko napisane czego dotyczy zadanie. Jak nie wiesz to nie pisz.

Jak chcesz dyskutować o grafice to jesteś przegrany bo ja od kilku lat się nią zajmuję. I nie róbmy offtopu.
  • #6 9614488
    lss
    Poziom 21  
    Ocena: 20
    Mr.rumapark pojawiłeś się w naszym dziale na forum z prośbą pomocy a raczej zrobienia za ciebie czego kol wiek co powinieneś sam zrobić otwierając obojętnie jaką książkę związaną z grupą języków HDL. Nie zadałeś sobie nawet minimum pracy tylko wkleiłeś dwa zdjęcia i prosisz o pomoc.
    Cytat:
    Jak nie wiesz to nie pisz

Dziwne stwierdzenie bo Mr.Tymon_X podał ci wszystko. Wręcz wyłożył kawę na ławę. Do ciebie należy tylko minimum inwencji twórczej.
    Cytat:
    przerzutnik z wejściem load, wyjścia wyprowadzasz i Q_o na D_i, 2-1 multiplekser i masz piękne przesunięcie w takt, a suma logiczna to OR.

Wiem, że są trudne początki dlatego tu jesteśmy, ale jak ktoś ci zwróci uwagę czy nawet będzie uszczypliwy to nie aby ci dociąć bo nie ma co robić tylko chce ci pomóc. Co do Tymona_X.
    Cytat:
    Jak nie wiesz to nie pisz.

Komentarz w jego stronę jest nie na miejscu bo jak byś zobaczył ilu osobom pomógł i przeczytał jego posty to byś dwa razy się zastanowił co piszesz. Lecz nie raczyłeś nawet tego zrobić co więcej nawet nie spojrzałeś na coś takiego pod nick-iem Pomógł on ma ok 100 a ty :D. Co szósta jego odpowiedz jest "sukcesem" bo pomaga ludziom. Wrzuć na luz bo nie wiesz co on wyczynia z strukturami reprogramowalnymi. A to o co ty pytasz jest...
    Dalej nie traktuj tego jako przepychanki słownej, ja po prostu nie lubię jak ktoś się czepia takich ludzi jak Tymon. A on miał prawo napisać do ciebie z tą grafiką bo to co pokazałeś to mówiło o tobie i jak się znasz na grafice.To jest internet i on cie nie zna osobiście on tylko ocenia twoją prace. Lecz pewnie wrzuciłeś to na ... aby było. To ma być czytelne i tyle. To rozumiem najważniejsze aby każdy mógł odczytać treść zadania. OK koniec a teraz ode mnie.

Tymon pokazał Tobie gdzie wejść. Zrobiłem kompendium ale jesteś następną osobą która nie czyta tego i nie chce się tobie. Czekasz na gotowca a tego tu nie otrzymasz i nie licz na to. Każdy z nas był, jest studentem i też musiał się uczyć z gorszym lub lepszym wynikiem. Nie każdy może być inżynierem lub więcej. Troszkę się do ciebie do stosuje choć moją prace masz w...
    Wchodzisz do kompendium odnajdujesz punkt V. Tutoriale. Wybrałem zagraniczne. Konkretnie ten Link

Na dole masz przerzutnik D typu flip-flop zapisany w VHDL.
    Kod: VHDL
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Reszta należy do Ciebie i kolegi. Zastanówcie się i postępujcie według wskazań Mr.Tymon_X użyj generic i uzupełnij to. Jak nie wiesz czegoś to zajrzyj do Kompedium wiedzy na temat CPLD/FPGA.
    Jak będą jakieś konkretne problemy czy pytania. To pisz my z przyjemnością postaramy się pomóc ale nie zrobić tego za ciebie. Tą postawą co teraz pokazałeś dużo nie zwojujesz. W tym dziale po mimo wszystko najczęściej odpowiada Tymon i Ja.
    Powodzenia i więcej pokory.

PS. Zazdroszczę obcowania z tą płytą :) Już ja wiem co mógłbym z nią zrobić ;)
  • #7 9614586
    rumapark
    Poziom 10  
    Dokładnie potrzebuje jak to na port mapach zapisać jak mam już wszystko sklejone i skrócone.

Widać, że mogłem się tu spotkać z jechaniem na osoby początkujące.
  • #8 9614590
    lss
    Poziom 21  
    odezwij sie na PW
  • REKLAMA
  • #9 9614593
    rumapark
    Poziom 10  
    Nie będę pisał na pw od tego jest forum.
  • #10 9614621
    lss
    Poziom 21  
    Zajrzyj tu.

Interesuje cię to
    Kod: VHDL
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • #11 9614628
    rumapark
    Poziom 10  
    dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w napisaniu strukturalnego rejestru 9-bitowego na przerzutnikach D w VHDL, z funkcjami takimi jak przesunięcie w prawo i suma logiczna. Wskazówki dotyczące użycia przerzutników z wejściem load oraz multiplekserów zostały podane, jednak użytkownik prosi o bardziej szczegółowe wyjaśnienie dotyczące strukturalnego zapisu kodu. W dyskusji pojawiły się również uwagi na temat potrzeby samodzielnej pracy oraz odniesienia do pomocy ze strony innych użytkowników forum.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA