logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trzeci raz pada karta graficzna PCI-E - zasilacz Modecom czy płyta ASRock?

lukaswit 30 Maj 2011 21:36 1013 2
REKLAMA
  • #1 9560812
    lukaswit
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    W przeciągu kilku miesięcy pada już trzecia k. graficzna PCI-E. Karty graficzne uszkadza zasilacz albo płyta główna - tylko jak postawić trafną diagnozę?

Na pierwszej karcie pojawiały się artefakty, klient kupił drugą(GF7300) i po miesiącu to samo. Wtedy zaniósł mi - wymieniłem mu ją(Radeon X550) ale minął równy miesiąc i karta przestałą nagle działać (tym razem nie ma obrazu w ogóle, BIOS piszczy ale komputer się uruchamia). Mierzyłem podczas pierwszej wizyty zasilacz miernikiem (Modecom Feel3 350W)- napięcia mieściły się jako-tako w normach ATX, jedna tylko jedna linia lekko wychodziła poza normę (chyba 12V ale musałbym się zmierzyć ponownie). Ale skąd mieć pewność na 100%? Komputer pracuje normalnie, napędy bez awarii, karta dźwiękowa na PCI również. Może płyta robi takie cyrki? (ASRock ConRoeXFire-eSATA2)
  • REKLAMA
  • #2 9560884
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3548
    Jeżeli:

lukaswit napisał:
    Mierzyłem podczas pierwszej wizyty zasilacz miernikiem (Modecom Feel3 350W)- napięcia mieściły się jako-tako w normach ATX, jedna tylko jedna linia lekko wychodziła poza normę

to już wtedy powinieneś wymienić ten zasilacz!

Zasilacz tak czy siak do wymiany.

Możliwe, ze płyta także jest na wykończeniu - właśnie przez to, ze była zasilana przez ten zasilacz.

MOBO musiała się nieźle napracować (znaczy jej układy stabilizacyjne) aby radzić sobie z zawyżonym napięciem.
  • #3 9561180
    Adrian_1591
    Poziom 28  
    Ocena: 55
    Na moje oko piki,ale tego bez oscyloskopu nie sprawdzisz.
    A może klient ma taki (przepraszam za określenia) syf,że cały czas przegrzewa sprzęt,a jak oddaje Ci do naprawy to komp czyściutki.
REKLAMA