logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak sygnału na monitorze po wymianie zasilacza 300W, AsRock - co sprawdzić?

AxelNext 22 Mar 2008 17:27 4306 11
REKLAMA
  • #1 4941231
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 451
    Rozpoczynając wczoraj "Bezpieczniki płyty głównej" chciałbym pociągnąć wątek dalej.
    Otóż udało mi się znaleźć chwilę czasu i zajrzeć do komputera i okazało się że padł zasilacz (400W). Po podmianie zasilacza na używany 300W, podobno dobry, komputer startuje, ale nie ma sygnału na monitor.
    Jakie objawy:
    - zasilacz daje napięcie, wentylator się kręci
    - procesor ciepły, wentylator się kręci
    - radiator karty graficznej ciepły
    - HDD pracuje, napędy DVD także
    Nie działają przyciski POWER i RESET na przodzie obudowy oraz komputer uruchamia się odrazu po przełączeniu przełącznika z pozycji 0 na I na zasilaczu. Nie słychać także żadnego dźwięku tzw. piknięcia podczas uruchamiania komputera co wcześniej miało miejsce przy każdym uruchamianiu. Próbowałem z odłączonymi wszystkimi podzespołami czyli RAM, HDD, DVD, grafika, stacja dyskietek i za każdym razem jest to samo czyli cisza.
    Czyżby padła płyta główna i po niej wskutek tego zjarał się zasilacz ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4941371
    AxelNext
    Poziom 38  
    DriverMSG napisał:
    To raczej w drugą stronę - padł zasilacz i spalił MoBo .
    No właśnie, pokręciło mi się.
    Zastanawiam się dlaczego w środku zasilacza nie zadziałał (spalił się) bezpiecznik elektroniczny (szklany) bo jest cały :|
    Tak czy inaczej zasilacz i płyta główna do wymiany.
    Co radzicie, co teraz zrobić żeby komputer działał jak najtańszym kosztem.
    Komputer jest używany przez nastoletnią dziewczynę która nie gra w żadne gierki, siedzi głównie w internecie czyli komp raczej typowo biurowy.
    Obecnie w obudowie siedzi:
    Płyta główna to chyba jakaś ASRock ATX z procesorem AMD 1800+, grafika GeForce 5200, RAM DDR 256MB (strasznie mulił z Win XP).
    To co by w obudowie pozostało to HDD ATA, stacja dyskietek, CD i DVD.
  • REKLAMA
  • #4 4941621
    Cichy666
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Witam, radzę kupić zasilacz większej mocy np 600W, ja kupiłem Pentagram 620W za 256 zł i problemy z komputerem znikły.
    Pozdro

Moderowany przez jankolo:

Za tę szkodliwą "poradę" kolega zostaje ukarany ostrzeżeniem

• REKLAMA
  • #5 4941749
    Vavamuffin
    Poziom 2  
    Witam. Cichego 666 nie sluchaj bo on nie ma racji. Po kiego zasilacz 600w? Kup dobry markowy zasilacz np. Modecom mC 350w. Jest on bardzo dobry i tani.Kosztuje on około 85-90 zł z przesyłką. Aha i nie kupuj fella! Bo to straszna kicha! A płytę głowną mogę ci odsprzedać za 30zł-40zł. Ta płyta to Msi K7T-226-Pro2a . Ale wątpie ,że będe mógł ją odsprzedać.
  • #6 4941753
    kostian
    Poziom 25  
    Ocena: 87
    Jeżeli już coś winne to płyta główna, Asrock to najtańsze płyty na rynku więc nie ma co za dużo od nich wymagać.
    A odnośnie zasilaczy - to jest już taki który nie spali płyty lub innych elementów składowych kompa ?
    Nie wydaje mi się aby to było do osiagnięcia.
    Pozdrawiam.
  • #7 4941965
    AxelNext
    Poziom 38  
    Cichy666 napisał:
    kupiłem Pentagram 620W za 256 zł
    Napisałem "jak najmniejszym kosztem".
    Po grzyba dziewczynie w kompie zasilacz 600W ? :crazyeyes:
    Kupi się jakiś 400W - 450W do max. 80 zł. i będzie chodził.

Czy warto kupić jakąś nawet używaną płytę główną z procesorem, pod AGP z RAM DDR czy może poszukać jakiej nowszej płyty z procesorem i zintegrowaną grafiką.

Co wyjdzie najtaniej ?
  • #8 4943076
    guciuxxxx
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    siemasz ...

moim zdanie tutaj ulegla uszkodzeniu plyta glowna ale mozliwe ze nie tylko ... moglo to za soba pociagnac karte graficzna i reszte podzespolow .... najlepiej bedzie jak sprawdzisz kazdy podzespol pokolei.... i tutaj sprawdza sie stare zdanie nie liczy sie moc zasilacza lecz klasa zasilacza....
  • #9 4943298
    LashloE
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam, niedawno przeżyłem ten sam horror. Płyta gówna AsRock i zasilacz 300W codegen, komputer strasznie się resetował na każdym systemie (a mam ich 3) po rozkręceniu okazało się że wtyczka ATX jest przypalona i gniazdo na płycie głównej też, zaś w zasilaczu przepaliła się jedno ścieżka. Kupiłem wie zasilacz za ok 200 zł aby już się nigdy nie martwić zasilaczem i starą płytę główną z z P4 na pokładzie.

Co do twojej płyty głównej to polecam włączyć ją bez RAM'u, jeśli głośniczek się odezwie to może jeszcze coś z niej będzie. Spróbuj jeszcze zworką zresetować BIOS.
  • #10 4944125
    guciuxxxx
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    nom dokladnie tak jak kolega lashloe pisze sprobuj jakis komponent wyciagnac jesli plyta da jakis sygnal o jego braku to cos z niej bedzie a jesli bedzie poprostu cisza tylko wentylatorki beda pracowac to plytka siadla.....
  • #11 4944726
    AxelNext
    Poziom 38  
    LashloE napisał:
    Co do twojej płyty głównej to polecam włączyć ją bez RAM'u, jeśli głośniczek się odezwie to może jeszcze coś z niej będzie.
    guciuxxxx napisał:
    ...sprobuj jakis komponent wyciagnac jesli plyta da jakis sygnal o jego braku to cos z niej bedzie a jesli bedzie poprostu cisza tylko wentylatorki beda pracowac to plytka siadla
    Panowie, przecież napisałem w pierwszym poście...
    axelakis napisał:
    Próbowałem z odłączonymi wszystkimi podzespołami czyli RAM, HDD, DVD, grafika, stacja dyskietek i za każdym razem jest to samo czyli cisza.

Co do zworki i resetu biosu to spróbuję, ale wątpię aby to coś pomogło.
  • #12 4944867
    MarkosX
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam,
    ja też sądzę, że poszła płyta główna, ale tylko i wyłącznie dlatego, że nie działają przyciski RESET i POWER.

Natomiast, jest szansa, że poszła tylko płyta główna (i zasilacz oczywiście). W takim przypadku masz resztę podzespołów sprawnych.

Teraz jak najtańszym kosztem przywrócić ten komputer do życia ?

Oczywiście trzeba sprawdzić wszystkie podzespoły osobno, aby się upewnić, że są sprawne. Zapewne nie masz części, żeby podstawić w celu sprawdzenia więc co pozsotaje ? Proste.
    Mieszkasz w Szczecinie więc odwiedź kilka sklepów/serwisów komputerowych i dowiedz się ile kosztuje taka usługa sprawdzenia podzespołów komputera (tylko i wyłącznie czy działają, bez testowania).
    Wg mnie nie powinna przekroczyć 50zł i powinni zrobić to na miejscu, a nie za tydzień.

I za 50zł wiesz już na czym stoisz, co działa, a co nie, czy warto inwestować w kompa czy nie.

Załóżmy więc optymistyczną opcję, czyli poszła tylko mobo i zasilacz.
    http://allegro.pl/item330356539_fortron_350w_nowy_gwarancja_faktura.html
    http://allegro.pl/item329685129_plyty_gl_msi_ms_6382_do_2_6_od_super_sprzedawcy.html

pozyżej zakupy z naciskiem na "jak najmniejszym kosztem" i masz zasilacz + mobo + usługa sprawdzenia = ~200zł się mieścisz - wszystko.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie uszkodzonego zasilacza 400W na używany 300W komputer z płytą główną AsRock z procesorem AMD 1800+, kartą graficzną GeForce 5200 i 256MB RAM nie wyświetla sygnału na monitorze. Objawy to brak reakcji przycisków POWER i RESET, natychmiastowe uruchamianie po włączeniu zasilacza, brak dźwięków POST, a mimo to wentylatory i dyski pracują, a podzespoły są ciepłe. Podejrzewa się uszkodzenie płyty głównej, które mogło spowodować awarię zasilacza. Zalecane jest sprawdzenie podzespołów pojedynczo, reset BIOS-u zworką oraz test płyty bez pamięci RAM w celu wykrycia sygnałów dźwiękowych. W dyskusji pojawiły się sugestie wymiany zasilacza na markowy o mocy około 350-450W, unikając tanich i niskiej jakości modeli. Rozważane jest także kupno używanej płyty głównej lub nowszej zintegrowanej z procesorem i grafiką, aby zminimalizować koszty. Wskazano, że kluczowa jest jakość zasilacza, a nie tylko jego moc. Proponowano również skorzystanie z usług serwisu komputerowego w celu diagnostyki podzespołów przed dalszymi inwestycjami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA