logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prędkość pobierania spowalniana przez antywirus co robić?

Cregeen25 31 Maj 2011 13:59 2706 7
REKLAMA
  • #1 9562560
    Cregeen25
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Mam Problem z moim Komputerem PC chodzi o to ze mam założony internet radiowy ale korzysta z niego niewiele osób prędkość wacha się od 2Mb - 10Mb ale pobieram z prędkością max 80Kb/s pobieram tylko wtedy z normalną prędkością gdy nie mam zainstalowanego antywirusa. Czy da się temu jakoś zaradzić?
    Mój sprzęt
    Płyta Medion Md5000(MSI 6701) procesor 2,66 ghz
    Ram 1024 2x 512Mb
    Grafika Medion Radeon 9600xt podobna Ati Radeon 9500 Pro
    Dysk ATA 80Gb
    Karta sieciowa TP-Link TL-WN551G
    antywirus to Avast chyba najnowszy ten darmowy
  • REKLAMA
  • #2 9562641
    yankes_69
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Wyłącz antywirusa, wejdź na stronę noc.gts.pl i spróbuj ściągnąć któryś z plików, następnie zrób to samo z włączonym antywirusem. Nie chce mi się wierzyć aby antywirus spowalniał transfer ponieważ skanuje on już ściągnięty plik w momencie gdy jest zapisywany.
  • REKLAMA
  • #3 9562704
    Cregeen25
    Poziom 15  
    zrobiłem tak prędkość ku mojemu zaskoczeniu była 350kb do 380kb z wyłączonymi osłonami z włączonymi była 180kb do 215kb przy prędkości 4,5 Mb to mierzone speedtest.pl

Dodano po 9 [minuty]:

co ciekawsze powiem ze wczesniej miałem komp Na Duron 900Mhz 512Mb Ram zawieszał sie po 30 min pracy z internetem ale przy pobieraniu z aktywnym antywirusem w pełni wykorzystywał łącze nie spowalniał transferu
  • REKLAMA
  • #4 9562747
    yankes_69
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Napisz to ostatnie swoje zdanie z zachowaniem podstaw interpunkcji bo ciężko to zrozumieć co napisałeś. Pisałem abyś sprawdzał transfer na noc.gts.pl a nie speedtest.pl
    Nie używam już chwilę avasta ale kojarzę, że było coś tam takiego jak skanowanie/kontrola/osłona sieci, sprawdź to.
  • #5 9562777
    Cregeen25
    Poziom 15  
    Co do zasad interpunkcji to mam dysortografie. Możesz napisać jak to sprawdzić bo nie wiem. Niech Cię nie zmyli to ze pod Nickiem pisze informatyka bo to konto zakładał kolega i powpisywał byle co. Z góry dziękuję za pofatygowanie się w mojej sprawie.

Dodano po 3 [minuty]:

A i używałem Eset Smart Seciurity jest to samo
  • REKLAMA
  • #6 9563278
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 327
    Cregeen25 napisał:
    (...) prędkość wacha się od 2Mb - 10Mb (...)

Gdzie Ci się ta prędkość waha? Przyczyną może być też i słaby sygnał, zaszumienie terenu. Jeśli we właściwościach połączenia prędkość spada Ci do 2Mb/s to efektywna prędkość tego połączenia wynosi 1Mb/s ze wskazaniem na mniej ze względu na niestabilność i stąd może brać się pogorszenie szybkości.
    Program inSSIDer wyświetli Ci wartość odbieranego sygnału przez Twoją kartę, ściągnij i wrzuć screen. Mogłeś np. uszkodzić wtyk przy zmianie komputera.
    PS. Żaden, nawet najwolniejszy komputer, dopóki jest poprawnie skonfigurowany, nie ma prawa zawisać po pół godzinie korzystania z Internetu - tamten był co najwyżej za wolny do korzystania np. z flasha tudzież innych nowinek technologicznych, ale ściąganie pliku z astronomiczną prędkością 400kB/s nie powinno go ścinać.

Wszędzie te dys- i dys-. Przycisk pisownia istnieje, poza tym można się na pamięć nauczyć, że przed pewnymi wyrazami stawia się przecinek.
  • #7 9563369
    RedForce
    Poziom 24  
    Ocena: 14
    Jak wygląda użycie procka w momencie transferu?
  • #8 9563512
    Cregeen25
    Poziom 15  
    Słaby sygnał odpada mam antenę 12db, mieszkam na wsi od anteny dzieli mnie ok 150m 200m, nie ma żadnych budynków tylko pola gdyż internet mam od sąsiada. mogę mieć od mniej więcej 2Mb do 10Mb w zależności ile osób korzysta z internetu w zimie schodziło nawet mniej niż 2Mb ale teraz mam prawie cały czas 4Mb 6Mb bo mało osób siedzi, wstawię zrzuty jak tylko ściągnę programy dzisiaj wieczorem je wstawię. Użycie procka to 15-18% waha się. Dziękuję za to że zechcieli mi państwo pomóc.

Dodano po 2 [minuty]:

Przypomnę ze jak odinstaluję antywirusa to jest wszystko ok

Dodano po 9 [minuty]:

No i teraz mierzyłem prędkość łącza speedtest.pl to prawie 8Mb, a pobierałem 2 programy ze strony dobre programy jeden 60Kb/s a drugi 30Kb/s

Dodano po 2 [godziny] 6 [minuty]:

Oto zrzuty ekranu z inSSIDer i parę innych które pomyślałem ze mogą się przydać

Dodano po 2 [minuty]:

Prędkość pobierania spowalniana przez antywirus co robić? Prędkość pobierania spowalniana przez antywirus co robić? Prędkość pobierania spowalniana przez antywirus co robić? Prędkość pobierania spowalniana przez antywirus co robić? Prędkość pobierania spowalniana przez antywirus co robić? Prędkość pobierania spowalniana przez antywirus co robić?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wolnym pobieraniem danych na komputerze PC, które wynosi maksymalnie 80Kb/s przy prędkości internetu od 2Mb do 10Mb. Po wyłączeniu antywirusa (Avast) prędkość wzrasta do 350Kb/s, co sugeruje, że oprogramowanie zabezpieczające może spowalniać transfer. Użytkownik posiada sprzęt z płytą Medion MD5000, procesorem 2,66 GHz, 1GB RAM, kartą graficzną Medion Radeon 9600XT oraz kartą sieciową TP-Link TL-WN551G. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ustawień antywirusa, takich jak skanowanie w czasie rzeczywistym, oraz monitorowanie sygnału sieciowego za pomocą programu inSSIDer. Użytkownik potwierdza, że przy odinstalowanym antywirusie prędkość pobierania jest zadowalająca, a użycie procesora podczas transferu wynosi 15-18%.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA