logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet radiowy 1MB/s, Win XP SP3 - spowalniający internet

tomando4673 06 Paź 2012 19:30 3033 17
REKLAMA
  • #1 11383834
    tomando4673
    Poziom 9  
    Witam was. Od kilku dni internet strasznie mi "szarpie" i szybkość np ściągania (zamiast około 120 kb/s, spada do 50/30 kb/s), rozmawiałem z administratorem sieci, odpowiedział mi że wina leży po mojej stronie (wirusy itp). Wiec prosze was o sprawdzenie loga z HijackThis i wskazaniu co zrobić, aby internet wrócił do normy.
    LOGO:

Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

P.S: Z góry serdecznie dziekuje i przepraszam za błedy w składni/ortografi.
  • REKLAMA
  • #2 11383958
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    To jak szybko ściągasz zależy także od serwera z którego pobierasz.
    Ile ci wychodzi w speedtestach łącza internetowego?
    np tutaj http://www.speedtest.pl/ sprawdź kilka razy bo czasami błędnie wychodzi.
  • #3 11383973
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Czy skanowałeś komputer jakimś aktualnym antywirusem i Spybot-em?.
  • #4 11383995
    tomando4673
    Poziom 9  
    Może nie do końca sprostowałem. Pogrywam w gry, od czasu do czasu (a dokładnie counter strike go). Podczas rozgrywki, ping (w godzinach około 9/10 rano) wynosi 30-40, lecz czym bliżej godzin wieczornych, wzrasta do 100+ i w konsekwęcji, w godzinach 17-21 ping wynosi 300-600, a szybkość ściągania plików np. z chomikuj/dobreprogramy/instalki wynosi 20-60 kb/s.

P.S: Jest to internet radiowy 1 MB/s, lecz administrator uważa, iż te skoki nie są spowodowane "zapchaniem" sieci, lecz mym systemem/wirusami.

Edit:
    Skanowałem avast'a (przy rozruchu) i AVG. Oraz system reinstalowałem 2 dni temu.
  • REKLAMA
  • #5 11384150
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    tomando4673 napisał:
    Podczas rozgrywki, ping (w godzinach około 9/10 rano) wynosi 30-40, lecz czym bliżej godzin wieczornych, wzrasta do 100+ i w konsekwęcji, w godzinach 17-21 ping wynosi 300-600

nic w tym dziwnego wieczorem serwery są przeładowane i nie wyrabiają

tomando4673 napisał:
    Jest to internet radiowy 1 MB/s, lecz administrator uważa, iż te skoki nie są spowodowane "zapchaniem" sieci, lecz mym systemem/wirusami.

Pokaż ile pokazuje ci speedtest.

Dodano po 3 [minuty]:

Poprostu zrozum że administrator może dawac ci te 1mb ale serwer z którego ściągasz np chomikuj tyle ci nie da bo jest przeładowany i na to ty nie masz wpływu ani administrator twojej sieci.
  • #6 11384214
    tomando4673
    Poziom 9  
    Bardzo prosze, 5 speedtestów. Na 1 i 2 wszystko niby dobrze, lecz na 3,4 i 5 internet pokazuje "pazurki":
    1: hxxp://imageshack.us/photo/my-images/84/speedtest1v.png/
    2: hxxp://imageshack.us/photo/my-images/6/speedtest2h.png/
    3: hxxp://imageshack.us/photo/my-images/9/speedtest3.png/
    4: hxxp://imageshack.us/photo/my-images/20/speedtest4.png/
    5: hxxp://imageshack.us/photo/my-images/17/speedtest5.png/
    Wszystkie: hxxp://imageshack.us/g/17/speedtest5.png/

Przepraszam ze nie zamieściłem (poprzez "Dodaj obrazek"), ale te zdjecia były w foramacie bitmapy i musiałem je tak udostępnić. Prosze o wyrozumiałość.

Popraw wstawianie obrazków - nie są to bitmapy tylko PNG
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html [WojtasJD]
  • #7 11384238
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    coś z tymi linkami nie tak zamieść "linki na forum" jest tam taka opcja

Dodano po 1 [minuty]:

Także normalne jest że są minimalne wachania w prędkości, ale minimalne.
  • #8 11384303
    tomando4673
    Poziom 9  
    To nie są minimalne wachania, jak widać :) Jedno też mnie flustruje, iż administrator wciąż wytyka mi że wina leży po mojej stronie ... Czuje sie jak by mi ktoś przykręcił kurek z internetem :)
  • REKLAMA
  • #9 11385121
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Dalej coś nie tak z linkami.
    To spróbuj inaczej. Zacznij pobierać kilka plików JEDNOCZEŚNIE z rożnych stron (jakieś większe pliki weź) i zobacz czy po zsumowaniu wszystkich prędkości pobierania osiągniesz całkowitą prędkość swojego łącza 1mbit czyli max 128KB/s.

Komputer możesz przeskanować dla pewności jakimś bootowalnym antywirusem, są bardzo skuteczne np AVG rescue do pobrania tutaj:
    http://www.avg.com/pl-pl/avg-rescue-cd-download

Masz internet radiowy to wiesz różne wahania mogą być, wystaczy zmiana pogody.
  • REKLAMA
  • #10 11385155
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Użyj linuksa live i zrób spedtest. Będziesz miał pewność czy to net czy wirus. Miałem kiedyś podobny problem. Dostawca netu zwalał na wirusy itp. Jak usłyszał ,że na linuksie live jest to samo to mu argument o wirusach nie wypalił i przynajmniej coś próbował robić.
    Pozdrawiam
  • #11 11385162
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    linuks napisał:
    Użyj linuksa live i zrób spedtest

To też bardzo dobry pomysł.

Pobierz sobie ubuntu bo jest dość proste i odpal je z płyty albo pendrive (nie trzeba instalować poprostu wybierasz opcję że chcesz wypróbować)
  • #12 11386277
    tomando4673
    Poziom 9  
    Tak jak mi kasiunia poradziła, zaczołem pobierać 2 pliki jednocześnie. Przez pierwsze 10-30 s, pierwszy plik ściągał się z prędkością 79 kb/s, a drugi z prędkością 39 kb/s, lecz po pewnym czasie pierwsza prędkość zniżyła się do 50-59 kb/s, a druga zostawała bez zmian.
    Co do linuks'a live, właśnie kończe 2-godzinne pobieranie i zaraz sprawdze na nim, oraz przeskanuje komputer AVG rescue i dam odpowiedz z wyników.

Nie zapomnij poprawić też wstawiania obrazków w poście #6 [WojtasJD]

Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

Ile razy mam powtażać że sa w rozszerzeniu bitmapy? PNG został wygenerowany automatycznie przez is ... Nie moja wina że wasze forum nie czyta bitmapowych obrazów. Przepraszam za zdenerwowanie, ale ten internet już mnie dobija. Co do linuksa live, nie wiem jak go odpalić. Odpalam z pendka przez VirtualBox'a i po załadowaniu otwiera mi sie menu: 1. Menu .... 2.WW 3.E-mail 4.Multimedia (itp). Wracając do tych obrazków, na 1 i 2 ping jest 70-90, na 3 i 5 wynosi 130+, a na 4 300+.
  • #14 11387606
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 11388141
    tomando4673
    Poziom 9  
    Może mi ktoś podać, konkretny link i jakiś mini poradnik, jak tego Linuxa live odpalić. Przepraszam ale w tym temacie jestem "zielony".
  • #16 11388239
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    Tak ale najpierw fotki popraw :)
    Trzeba było od razu do bezstratnego *.PNG zapisać z programu (nawet mspaint.exe z XP potrafi).
    Dziwne, że szalejesz z wysyłaniem dużych objętościowo obrazków BMP przy możliwościach Twojego łącza...

Można skopiować między serwerami:
    Otwórz każdy link (http://), daj zoom, skopiuj jego adres (PPM: kopiuj adres obrazka) i wklej po kolei w pola "Pliki z URL (wklej adres pliku):" do okna z https://obrazki.elektroda.pl
  • #18 11397261
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3564
    Pod Windowsem przedstaw zrzuty z programów:
    - WirelessNetView ("Properties" z Twojej sieci)
    - Wireless Network Watcher
    - AdapterWatch

Może spece od sieci po analizie tych danych wskażą Ci przyczynę tych objawów z spadkiem prędkości pobierania?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z prędkością internetu radiowego 1MB/s na systemie Windows XP SP3, gdzie prędkość pobierania spada z 120 kb/s do 30-50 kb/s, szczególnie w godzinach wieczornych. Administrator sieci sugeruje, że problem może leżeć po stronie użytkownika, wskazując na wirusy. Użytkownik przeprowadził skanowanie systemu za pomocą programów Avast i AVG oraz reinstalował system. W odpowiedziach zasugerowano wykonanie testów prędkości (speedtest), skanowanie z użyciem bootowalnych antywirusów (np. AVG Rescue), a także przetestowanie systemu na Linuxie Live, aby wykluczyć problemy z wirusami. Użytkownik zauważył, że prędkości pobierania plików z różnych serwerów są zmienne, co może być spowodowane przeciążeniem serwerów. Wskazano również na możliwość analizy danych z programów monitorujących sieć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA