logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić rosyjską lornetkę o wysokiej jakości w Warszawie lub online?

mic11 31 Maj 2011 14:49 23417 5
REKLAMA
  • #1 9562708
    mic11
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam

Przyglądam się ostatnio lornetkom, bo chciałbym jakąś kupić (szykuje się wycieczka na Pałac Kultury i Nauki). Pojechałem do centrum chińsko/wietnamsko/turecko/... pod Warszawą pooglądać te lornetki ale takiego badziewia jak tam to dawno nie widziałem - brak możliwości ustawienia ostrości, "latające" w środku filtry, źle spasowane obudowy itd. Za to z dzieciństwa pamiętam jak dziadek kupił na targu od Rosjan lornetkę - to było coś - super jakość, super ostrość - niestety ktoś inny z rodzinki ją przygarnął i muszę kupić wreszcie swoją. Z tym że mam problem bo nie znam w okolicy żadnych miejsc gdzie mogliby jeszcze sprzedawać Rosjanie (stadion X-lecia zlikwidowany, a na moim wioskowym targu już się nie pojawiają). Może znacie takie miejsce/firmę/importera gdzie można kupić prawdziwą rosyjską lornetkę (tylko nie polecajcie chińskiej kupy z napisem russia optics :). A może ktoś z was wie jaki jest największy rosyjski portal aukcyjny (molotok.ru ?), korzystał z niego i może doradzić jak tam kupować (jak płacić, co z cłem i wysyłka)
    Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Pozdrawiam
    Michał
  • REKLAMA
  • #2 9563030
    Romulus7874
    Poziom 29  
    Ocena: 455
    Na allegro można spotkać oryginały made in CCCP. Co prawda, nie nowe.
    Z drugiej strony,(nawet szukając na wschodzie) przy nowej, nie wiesz czy nie skręcał jej chińczyk. To tak jak było (i jest ) ze znanym "Made in Germany" . Lornetka z dumnym- Russia, soczewki plastikowe, krzywo skręcona, metalu tyle co w klamrze od paska.....
  • REKLAMA
  • #3 9565606
    lord_blaha
    Poziom 33  
    Ocena: 112
    Chcesz kupić lornetkę tanią, czy dobrą? Rosyjskich "tanich" już od dawna się nie produkuje. Jeżeli chcesz dobrą lornetkę, to rozejrzyj się w katalogach Bushnella, Nikona, Vixena, czy Minolty. Dobra lornetka to koszt >1000zł.
    Zapraszam tutaj:
    http://www.optyczne.pl/17.1-artyku%C5%82-Lornetki_warte_Twoich_pieni%C4%99dzy_Wst%C4%99p.html
  • REKLAMA
  • #4 9571966
    tatakuby
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Mam dobrą lornetkę, jeszcze radziecką. Solidana z dobrą optyką. Duże zbliżenie i pole widzenia. Mało używana, bez wad. Model BPC 15x50 , 84m/1000m. Info o niej i zdjęcia znajdziesz w internecie.
    Jeśli jesteś zainteresowany, pisz na PW.
  • REKLAMA
  • #5 9581169
    mic11
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam
    Jeszcze nic ciekawego nie podebrałem ale podam kilka informacji (może się to komuś przyda):

- Znane i jeszcze spotykane marki/nazwy modeli lornetek rosyjskich: Sotem, Tento, BPC, Berkut, Dioptex
    Podstawowe paremtry lornetki:
    - powiększenie i średnica soczewek jest zapisywana tak: 10x50 - co oznacza że lornetka ma powiększenie x10 i soczewki o średnicy 50mm. Podobno powiększenie x10 to optimum bo od x12 drobne ruchy ręki powodują już duże "bujanie" oglądanego obrazu i potrzebny jest statyw (ale to już raczej zabawy dla wojskowych, myśliwych, ornitologów itd.). Co do średnicy soczewek to im większa tym jaśniejszy obraz - typowa średnica 50mm daje już niezłe światło, ale podobno nie to jest najważniejszy parametr - najważniejsze jest to co producent napyli i spoleruje na soczewce (mikroskopijne drobiny metali szlachetnych i różnych pierwiastków chemicznych zwiększających jasność oglądanego obrazu - podobno dla tych informacji Rosjanie zakupili niemiecką licencję Carl Zeiss - Jena (i stąd ta wysoka jakoś i jasność starych lornetek rosyjskich). Typowe spotykane rosyjskie lornetki to: 7x50, 10x50, 12x50, 15x50, 20x60.
    - pole widzenia - wyrażane w metrach na 1000m (liniowe, lub podawane w stopniach - kątowe) - jest to obejmowana przez lornetkę szerokość pola widzenia (podobno im większe powiększenie lornetki tym węższe pole widzenia)
    - odstęp źrenicy wyjściowej - oznacza on maksymalny odstęp źrenicy oka od soczewki okularu - jest to informacja dla ludzi z astygmatyzmem. Im większa ta odległość tym lepiej bo można korzystać z lornetki nie zdejmując okularów
    - podobno (bo się na tym nie znam) obudowy w/w lornetek wykonane są ze znalu - co tylko potwierdza ich wysoką jakość w porównaniu do dzisiejszego plastikowego, chińskiego badziewia.
    - Sprawy nie dotyczące przestarzałych już (choć wysokiej jakości) w/w lornetek rosyjskich: w dzisiejszych czasach lornetki dzieli się według zastosowań np. na dzienne, zmierzchowe, nocne. Sporo dzisiejszych lornetek (nawet tanich) wypełnianych jest azotem co powoduje że szkła nie parują w "mokrą pogodę". Występują lornetki z ultra szybkim silniczkami stabilizującymi obraz co owocuje tym że można bez statywu oglądać stabilny obraz o powiększeniu np. x18! (Canon 18X50 IS). Istnieją również lornetki ze zmiennym powiększeniem. Tu trochę skondensowanych informacji. Myślę że takich nowoczesnych opcji jest więcej ale nie wchodziłem w temat głęboko)

Na chwilę obecną dostałem za friko od kolegi lornetkę BPC 7x50 (z logo olimpijskim więc wnoszę że został wyprodukowana z okazji Letnich Igrzysk Olimpijskich 1980 organizowanych w ZSRR - ale ma wadę - obraz jest żółty (podobno jeżeli pożółkły soczewki to można je wyczyścić rajstopami :) (pod warunkiem że da się jakoś bezinwazyjnie rozebrać - co zrobię jak znajdę chwilę) ale jeżeli pożółkł pryzmat to już jest rupieć)
    Mam też do testów lornetkę Yukon 7x50 - to już nie jest chińskie gówno za 50zł, które testowałem poprzednio tylko coś odrobinę lepszego - kosztuje 250zł - obraz nie tak jasny jak we wspomnianych wyżej rosyjskich lornetkach ale jest bardzo ostry + całkowicie zagumowana obudowa.

p.s.1 Lornetka, którą pamiętam z dzieciństwa i której obrazem tak się zachwycałem to Sotem 10x50
    p.s.2 W powyższym temacie może występować sporo błędów - jestem tylko laikiem który wyłowił kilka informacji z internetu - dlatego jeżeli wyłowicie jakiś błąd lub macie dodatkowe ciekawostki dotyczące "ruskich" lornetek, lub dzisiejszych nowoczesnych lornetek to piszcie
    p.s.3 Wyłowiłem na alledrogo ciekawą ofertę - mianowicie koleś twierdzi że dostał do sprzedaży kilka lornetek od wdowy po człowieku, który w PRl'u prowadził jakąś składnicę czy coś takiego i często jeździł do ZSRR. Lornetki przeleżały w szafie zmiany systemowe i dopiero w ostatnich dniach zobaczyły światło dzienne. To jest link do profilu kolesia, a to link do jednej z jego zakończonych aukcji gdzie lornetka Tento 20x60 poszła za 320zł!
    p.s.4 Ciekawostka z innej beczki - na rosyjskim portalu molotok.ru (alledrogo w ichniejszym wydaniu) połowę oferty związanej z lornetkami stanowią lornetki teatralne (zabytkowe i nowoczesne) - tu link żeby sobie pooglądać
    p.s.5 kilka fotek żeby przyswoić loga producentów na tych lornetkach:
    Gdzie kupić rosyjską lornetkę o wysokiej jakości w Warszawie lub online?Gdzie kupić rosyjską lornetkę o wysokiej jakości w Warszawie lub online?Gdzie kupić rosyjską lornetkę o wysokiej jakości w Warszawie lub online?Gdzie kupić rosyjską lornetkę o wysokiej jakości w Warszawie lub online?
  • #6 9581224
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 791
    Szukaj dawnych radzieckich lornetek na bazarach.... staroci. Właśnie wczoraj widziałem jedną taką jaką ja sam mam - 8x30. Dość podrapana i widać że używana, ale technicznie sprawna. Facet chciał za nią 70 zł (aktualnie taka sama jest na Alleg* - nr 1645355070). Była też jakaś angielska, też 8x, chyba pamiętała czasy wojny (albo krótko po), obraz był jeszcze lepszy niż w tych radzieckich (chodzi o jasność i ostrość), ale już wołane było 200 zł. Za to była "obszyta" skórą :) . Tak więc, za takim sprzętem lepiej szukać wśród staroci niż na "nowych" bazarach gdzie wszystko jest spod znaku ChRL.
REKLAMA