logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen Berlingo 1.6 HDI 2006 - który bezpiecznik odpowiada za klimatyzację?

Paweł Korecki 01 Cze 2011 14:55 5872 11
REKLAMA
  • #1 9566091
    Paweł Korecki
    Poziom 1  
    Witam.
    Mam problem. Nie załącza się kompresor od klimatyzacji mimo iż kontrolka
    na przycisku się zapala.
    Poradzono mi, żebym znalazł bezpiecznik od klimatyzacji i sprawdził czy wszystko z nim ok.
    Niestety nie wiem, który bezpiecznik jest odpowiedzialny za klimatyzację a poszukiwania
    w necie nic nie przyniosły. Może ktoś z czytających posiada elektryczny schemat klimatyzacji ?
    Za wszelką pomoc będę wdzięczny.
    Pozdrawiam Paweł
  • REKLAMA
  • #2 9566217
    jarecki04
    Poziom 26  
    Ocena: 283
    A czynnika chłodniczego masz wystarczająco, bo jak za mało to sprężarka nie załączy się
  • #3 9566739
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5145
    Kontrolka zaświeci się nawet jak wywalisz całą klimę z pod maski, sprawdź, co zaproponował jarecki04
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #4 9567101
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4225
    Bezpiecznik w module BSM pod maska, jak rozbierzesz powinna byc nalepka z opisem.
  • REKLAMA
  • #5 9577618
    zuza@
    Poziom 12  
    mam ten sam problem.pojechałem do warszatu ."specjalista"nacisnoł zaworek usłyszeliśmy PPpppssss i koniec-brak czynnika.w Poniedziałem uzupełnię(180PLN)ciekawe gdzie ucieka.Warto dotykać się(napraiwiać)głśno działającą sprężarkę??
  • #6 9578631
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    Co to za fachura, który wypuszcza czynnik w atmosfere ?
    Czyżby nie stać go było nawet na manometry ?
  • #7 9578674
    procekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    jak sie slyszy o takich serwisach to rece opadaja i nie tylko ...
  • REKLAMA
  • #8 9578764
    zuza@
    Poziom 12  
    Czy oprócz krytyki ktoś mógłby coś poradzić??Dlaczego czynnik wyciekł??jakie są typowe usterki??i czy sprężarka jest naprawialna??
  • #9 9578981
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Ocena: 419
    Przez internet trudno sprawdzić szczelność układu ,najczęściej skaraplacz ,czasami sprężarka zdarzają się przewody.W sprężarce jeżeli hałasuje łożysko na kole pasowym to można wymienić.A generalnie musi to obejrzeć ktoś kto naprawia klimatyzację .
  • #10 9579014
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    zuza@ napisał:
    Czy oprócz krytyki ktoś mógłby coś poradzić??Dlaczego czynnik wyciekł??jakie są typowe usterki??i czy sprężarka jest naprawialna??

Nikt nic nie będzie doradzać. Zawodowiec zrobi wszystko nie wtajemniczając cie niepotrzebnie w czynności. Ale jak wolisz jeździć po stodołowcach i męczyć na forum twoja brocha.
    Ah no tak.. fachowiec nie bierze 150, a 500. Cóż życie.
    Po takich tematach odechciewa mi się wogóle wszystkiego.
  • #11 9579076
    zuza@
    Poziom 12  
    Andiv nie chcesz -nie pomagaj. Chciałem zasięgnąć trochę informacji, po co mam płacić -150 -500 skoro mogę naprawić sam??tak czy inaczej dzięki za zainteresowanie -pozdrawiam Andrzej
  • #12 9579083
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2501
    Jak mamy Ci pomóc skoro nie podajesz żadnych informacji, jakiejkolwiek diagnozy nie popełniłeś.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

3.1.17. (10.9, 16) Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

Na tym forum wymagamy minimum wiedzy na temat aut oraz minimum własnego wkładu w zlokalizowanie usterki.

Kosz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z klimatyzacją w Citroenie Berlingo 1.6 HDI z 2006 roku, gdzie kompresor nie załącza się mimo zapalonej kontrolki. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie poziomu czynnika chłodniczego, ponieważ jego niedobór może uniemożliwić działanie sprężarki. Wskazano również na konieczność zlokalizowania bezpiecznika klimatyzacji w module BSM pod maską. Pojawiły się również uwagi dotyczące nieodpowiednich praktyk w serwisach, które mogą prowadzić do wycieku czynnika. Użytkownicy podkreślają, że typowe usterki mogą dotyczyć skraplacza, sprężarki lub przewodów, a naprawa sprężarki jest możliwa w przypadku hałasów związanych z łożyskiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA