Cytat: z reguły gorsze podzespoły nie zależą od kraju w którym są produkowane czy montowane a od kraju na którego rynek mają trafić.
Zgodzę się z tym, ale też nie do końca. Mniejsza już z tym w każdym razie.
Myślicie, że chiński pracownik za miskę ryżu się przyłoży? Niemiecki raczej w genach ma solidność, a chiński - nie sądzę, jak i turecki. Oczywiście niemiecki pracownik kosztuje.
Wierzycie jednak w to, że taki Bosch wynajmuje tureckie ręce, a wszystkie podzespoły do takiej zmywarki są produkowane w niemieckiej solidności i są "made in germany"? Ja nie. Może jeszcze parę lat temu temu tak, ale teraz już nie.
Cytat: Jak nie chcesz niemieckiego Boscha to kup sobie Ariston, Beko albo Candy czy jak się tam zwą i ciesz się "jakością"
Nigdzie tak nie napisałem, że nie chcę Boscha. Wręcz przeciwnie. Zastanawiam się, tylko, czy będzie jakaś różnica (poza znaczkiem, wyglądem/jakością obudowy i ceną) między takim Boschem, a takim 20% tańszym Aristonem i Candy biorąc pod uwagę modele o podobnej funkcjonalności... Czytam np., że ludzie mają zmywarki Candy i sprawują się świetnie po parę lat. Niektórzy mają Boscha i czekają na byle serwis w miesiącach.