logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Nord Elektronika - cichy dźwięk przy zasilaniu 12V i potencjometrze 47K

GOOMISIEK 12 Lis 2004 19:25 1401 15
REKLAMA
  • #1 980804
    GOOMISIEK
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Czesc mam problem zrobilem sobie wzmacniacz taki jak jest na zdjeciu tu podaje stronke [http://www.jabel.com.pl/j_zest/j_001s.htm] tylko ze moj jest z nord elektronika ale jest identyczny i psze ze max zasilanie to 24V(bo to napiecie bezpieczne). i niegra tak jak powinien dalem mu trafo na 12V i wstawilem miedzy sygnal a wzmak potencjometr 47K i jak daje max to on gra cicho bardzo cicho ze go prawie wogule nieslychac co jest tego przyczyna potencjometr czy te 12V .. (sygnal podaje mu z kompa a w kompie mam wszystko na max) POMOCY piszcie tak abym zrozumial bo jestem dopiero poczatkujacym elektronikiem DZIEKI
  • REKLAMA
  • #2 981077
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Czy podałeś mu +12V i -12V? Napisałeś że 12V, dlatego pytam. Układ TDA2030 jest zasilane napięciem +- W aplikacji dopuszcza się podłączenie jednego napięcia, ale nie wiem jaką masz płytkę a na JABELu pyło podane, że ma być +-
  • REKLAMA
  • #3 981208
    GOOMISIEK
    Poziom 12  
    to co w temaci jestem poczatkujacym elektronikiem i sie jeszcze na tem nieznam:-)
  • REKLAMA
  • #4 981251
    ige
    Poziom 35  
    Ocena: 42
    Podstawową cechą wyróżniającą zasilacze symetryczne od innych układów zasilających są podwójne napięcia wyjściowe (pary), mające tą samą wartości ale przeciwny znak (stąd wzięła się nazwa zasilacze symetryczne).
    Symetria napięć wyjściowych zasilacza wymaga zastosowania odpowiedniego transformatora sieciowego, który powinien posiadać dwa uzwojenia wtórne o tej samej liczbie zwojów lub pojedyncze uzwojenie wtórne z odczepem po środku. Od doboru odpowiedniego transformatora sieciowego w głównej mierze zależy wydajność prądowa całego układu zasilającego.
    Załączniki:
    • Wzmacniacz Nord Elektronika - cichy dźwięk przy zasilaniu 12V i potencjometrze 47K sch_apl_zas_sym.gif (3.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 981252
    piórko
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Chodzi o napięcie zasilające czy sterujące?
  • #7 981260
    GOOMISIEK
    Poziom 12  
    zasilajace
  • #8 981267
    ZajecBaX
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Jest dokładnie tak jak napisał ige
    Może ten rysunek pomoże bardziej Ci zrozumieć różnicę między napięciem symetrycznym a pojedyńczym.
    Pozdrowienia :wink:
    Załączniki:
    • Wzmacniacz Nord Elektronika - cichy dźwięk przy zasilaniu 12V i potencjometrze 47K symetrycznie.gif (3.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 981278
    GOOMISIEK
    Poziom 12  
    czyli jak niema - to jest pojedyncze?? a i jak z transformatora mi wychodza 2 takie te co sie podlancza kabel do np wzmacniacza to mam pojedyncze?
  • #10 981290
    GOOMISIEK
    Poziom 12  
    czyli na koniec bedzie to tak np trafo 12V to jest pojedyncze a trafo 2x12 to jest symetryczne?? bo mam problem z polonczeniema wzmaka bo ma byc symetryczne a ja mam pojedyncze wiec musze kupic trafo na 2x12v??? z gory wielkie dzieki
  • REKLAMA
  • #11 981292
    ZajecBaX
    Poziom 17  
    Jeśli mówisz o przewodach które wychodzą z tansformatora do płytki wzmacniacza to jest to zasilanie pojedyńcze.
    Jeśli wzmacniacz potrzebuje napięcia symetrycznego to musisz mieć właśnie (symetryczny) transformator.
    Czy wzmacniacz ma być zasilany 2x12V? bo po wyprostowaniu napięcia z transformatora uzyskasz nieco wieksze napięcie zasilające.
    Jaki to wzmacniacz?
    Spróbuj zajrzeć do linków które podał elbob dowiesz się o wiele więcej.
  • #12 981296
    elbob
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    GOOMISIEK napisał:
    czyli jak niema - to jest pojedyncze?? a i jak z transformatora mi wychodza 2 takie te co się podlancza kabel do np wzmacniacza to mam pojedyncze?

Witam.

Koledzy dobrze to przedstawili - więc powinieneś już się domyślić.
    Naprawdę proponuję odwiedzić te miejsca, do których podałem linki.

Pozdrawiam.
  • #13 981318
    GOOMISIEK
    Poziom 12  
    ########Czesc mam problem zrobilem sobie wzmacniacz taki jak jest na zdjeciu tu podaje stronke [http://www.jabel.com.pl/j_zest/j_001s.htm] tylko ze muj jest z nord elektronika ale jest identyczny i psze ze max zasilanie to 24V(bo to napiecie bezpieczne). i niegra tak jak powinien dalem mu trafo na 12V i wstawilem miedzy sygnal a wzmak potencjometr 47K i jak daje max to on gra cicho bardzo cicho ze go prawie wogule nieslychac co jest tego przyczyna potencjometr czy te 12V ..POMOCY piszcie tak abym zrozumial bo jestem dopiero poczatkujacym elektronikiem DZIEKI#########to jest z innego forum moze ty poradzisz i tu wlasnie zasilanie symetryczne??
  • #14 981365
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 91
    Tematy scaliłem, dotyczą jednego zagadnienia.
    Przeniesione z działu "Układy elektroniczne".
  • #15 981374
    elbob
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    Witam.

Tutaj masz przecież zasilacz do tego wzacniacza: http://www.jabel.com.pl/j_zest/j_055s.htm
    Podane również są przykładowe typy transformatorów.
    Jest też tutaj (patrz wyżej) zamieszczony przez ige ładny schemacik.
    Nic dodać nic ująć.

Pozdrawiam.
  • #16 981542
    ZajecBaX
    Poziom 17  
    GOOMISIEK gdybym posiadał schemat tego wzmacniacza, to mógłbym Ci jakoś pomóc. Prawdopodobnie przyczyną będzie te 12V, bo jak piszą, zasilanie ma być symetryczne. Więc bez przeróbek płytki wzmacniacza nic nie wskórasz. Postaraj się najpierw o odpowiedni zasilacz.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wzmacniacza audio zbudowanego na bazie układu TDA2030, zasilanego napięciem 12V i sterowanego potencjometrem 47K, który generuje bardzo cichy dźwięk mimo maksymalnego ustawienia sygnału wejściowego z komputera. Przyczyną niskiej głośności jest najprawdopodobniej niewłaściwe zasilanie – wzmacniacz wymaga zasilania symetrycznego (np. ±12V), a zastosowane zasilanie pojedyncze 12V jest niewystarczające. Zasilacze symetryczne dostarczają dwa napięcia o tej samej wartości, ale przeciwnych znakach, co jest kluczowe dla poprawnej pracy układu TDA2030. Transformator użyty do zasilania musi mieć uzwojenie wtórne symetryczne (np. 2x12V) lub pojedyncze z odczepem środkowym, aby uzyskać odpowiednie napięcie symetryczne po wyprostowaniu. Potencjometr 47K nie jest główną przyczyną problemu, lecz niewłaściwe napięcie zasilania. Zaleca się użycie transformatora symetrycznego i odpowiedniego zasilacza zgodnego ze schematem wzmacniacza, np. z linku podanego na stronie jabel.com.pl. Dla początkujących elektroników polecane są materiały edukacyjne dotyczące zasilaczy symetrycznych i wzmacniaczy audio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA