logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz z Nord Elektronika - cichy dźwięk przy zasilaniu 12V i potencjometrze 47K

GOOMISIEK 12 Lis 2004 19:35 1764 15
REKLAMA
  • #1 980839
    GOOMISIEK
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Czesc mam problem zrobilem sobie wzmacniacz taki jak jest na zdjeciu tu podaje stronke [http://www.jabel.com.pl/j_zest/j_001s.htm] tylko ze muj jest z nord elektronika ale jest identyczny i psze ze max zasilanie to 24V(bo to napiecie bezpieczne). i niegra tak jak powinien dalem mu trafo na 12V i wstawilem miedzy sygnal a wzmak potencjometr 47K i jak daje max to on gra cicho bardzo cicho ze go prawie wogule nieslychac co jest tego przyczyna potencjometr czy te 12V (i podlanczam to do kompa a w kompie mam wszystko na max)..POMOCY piszcie tak abym zrozumial bo jestem dopiero poczatkujacym elektronikiem DZIEKI
  • REKLAMA
  • #2 980907
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Bo ta końcówka nie jest zasilana napięciem pojedynczym a symetrycznym
  • REKLAMA
  • #3 980915
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 373
    Dałeś trafo na 12 V ale czy to jest 2×12V.Ten wzmacniacz ma zasilanie symetryczne więc potrzebuje dwóch napięć :+ i - 18 V czyli trafo do niego musi mieć dwa wtórne uzwojenia.
  • #4 980932
    GOOMISIEK
    Poziom 12  
    mam 12V a nie 2x12V wiec jaki mam kupic? poradzicie i na ile V? bo na tej mojej instrukcji pisze max 24 (napiecie bezpieczne ) wiec jaki z gory dzikei bo sam bym sobie nieporadzil
  • #6 981602
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    Ocena: 50
    a ja mam zestaw z norda NE019 i jest zasilany napieciem pojedynczym a nie symetrycznym. a GOOMISIEK Twój zestaw jakie ma oznaczenie??
  • #7 981833
    GOOMISIEK
    Poziom 12  
    no tez ma NE019 wiec ma byc pojedynczym??
  • #8 981873
    GOOMISIEK
    Poziom 12  
    ±6÷±18V a to jest symetryczne czy pojedyncze ??
  • REKLAMA
  • #9 981903
    Patryk.master
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam
    To jest zasilanie symetryczne na 100%
  • #10 981962
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    ±6÷±18V to oznacza zasilanie symetryczne, ale u mnie akurat jest pojedyncze (oznaczenie Ucc i GND)!! Ja mam tylko masę i + zasilania i działa mi bardzo dobrze. nie wnikałem w szczególy ale poprostu mam chyba sztuczną masę na płytce czy coś takiego. Też sądziłem że to tylko takim "normalnym" zasilaniem symetrycznym idzie zasilać.
  • REKLAMA
  • #11 981975
    GOOMISIEK
    Poziom 12  
    czyli jednak pojedyncze mam dac tak TRAMPEK a jak to wszystko popodlanaczales? pomoz mam taki sam wzmak jak ty wiec moze bedzie gral dales jakis potencjometr do tego?? POMOCY
  • #12 982004
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    Jeżeli ci gra cicho to raczej wina potencjometru. a podłączałeś wprost do sygnału?? i z czego ten sygnał jest??
  • #13 982197
    GOOMISIEK
    Poziom 12  
    no jest miedzy kompem a wzmacniaczem ten potencjometr bo sygnal mu podaje z kompa TRAMPEK a ty czym zasialsz ten twuj wzmacniacz??
    pozmoz mi ty masz tam jakis potencjometr??
  • #14 982215
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    ja wogóle zamiast TDA2030 wsadziłęm TDA2040 i zasilałem go z trafa bodajże TS40/78, mostek i kond 6800uF. I nic nie buczy i jest głośno. Jeżeli z kompa to wogóle nie potrzebujesz potencjometra, bo możesz wszystko regulowac w kompie. A może w kompie masz ustawione za cicho?? Sprawdz dokadnie. Bo u mnie z kompa dzwiek jest az za duży czasem, a jakie masz kolumny? Może wzmaka uszkodziłeś kiedyś przypadkiem i nawet o tym nie wiesz.....
  • #15 982225
    GOOMISIEK
    Poziom 12  
    nie no wzmak jes todbry bo jest nowiuski ja go dpiero skladam a w kompie mam max wszystko a potencjometr wsadzilem bo na tej instrukcji z tego wzmaka pisalo ze mozna powiedzy sygnal a wzmak wstrawic potrencjometr zeby byl lepszy efekt no i niewiem co mam teraz robic pomoz
  • #16 982245
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    damy radę wszystko już nie na forum wytłumacze. pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wzmacniacza audio z Nord Elektronika, model NE019, który przy zasilaniu 12V i zastosowaniu potencjometru 47K gra bardzo cicho mimo maksymalnych ustawień sygnału z komputera. Dyskusja wyjaśnia, że wzmacniacz ten wymaga zasilania symetrycznego (np. ±12V lub ±15V), a zastosowanie pojedynczego napięcia 12V jest niewystarczające do prawidłowej pracy. Zalecane jest użycie transformatora z dwoma uzwojeniami wtórnymi (np. 2×12V lub 2×15V) o mocy 30–40W. Wzmacniacz NE019 może być zasilany pojedynczym napięciem, jeśli posiada sztuczną masę na płytce, jednak standardowo wymaga zasilania symetrycznego. Potencjometr 47K umieszczony między źródłem sygnału a wzmacniaczem może powodować obniżenie głośności, zwłaszcza jeśli sygnał z komputera jest już na maksymalnym poziomie i regulacja powinna być wykonana bezpośrednio w komputerze. Wymiana układu TDA2030 na TDA2040 oraz zastosowanie odpowiedniego zasilania (transformator, mostek prostowniczy, kondensator filtrujący) zapewnia poprawną głośność i brak zakłóceń. Podsumowując, główną przyczyną cichego dźwięku jest niewłaściwe zasilanie (brak symetrii) oraz potencjometr w torze sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA