logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego kanały w 10-letnim telewizorze rozstrajają się po pewnym czasie?

jbator95 12 Lis 2004 20:08 1977 13
REKLAMA
  • #1 980913
    jbator95
    Poziom 11  
    Witam,
    Mam pod ręką telewizor marki zgoła nie określonej z którym mam problemy.
    Wiek ok 10 lat sterowanie pilotem.
    Gdy telewizor pochodzi trochę niektóre programy rozstrajają sie, trzeba trochę strojenie kanału "przesunąć w bok" żeby program wrócił.
    Od czego mogę zacząć szukać?
  • REKLAMA
  • #2 980955
    gipsar
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Zacznij od sprawdzenia napiecia zasilającego programator ( napięcioe warikapowe podawane na potencjometry do wstrajania kanałów- nie może się zmieniać gdyż to spowoduje odstrojenie kanału. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 981074
    jbator95
    Poziom 11  
    gipsar napisał:
    podawane na potencjometry do wstrajania kanałów

Chyba nie dokońca dobrze to opisałem ... strojenie przy użyciu pilota
  • #4 981130
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Do strojenia głowicy (mowa tu o standartowych starych głowicach) używane jest napięcie z zakresu ok. 2-30 VDC (napięcie strojenia na diody varicapowe)
    Zasilanie programatora (zwykły czy elektroniczny) jest praktycznie takie samo.
    W starych TV standartowo "siedział" tam stabilizator UL1550, który dostarczał ok 30V

Zobacz czy to napięcie to jest stabilne i czy nie zmienia się z nagrzewaniem TV.

Pozwodzenia !
  • #5 984509
    jbator95
    Poziom 11  
    Makos>
    Po głębszych poszukiwaniach wewnątrz obudowy dosedłem do wniosku że to
    Samsung na płytce P58SC ... nie wisz może gdzie tam można się zasadzić?
  • #6 985012
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 985185
    dareklas24
    Poziom 12  
    Witam.
    Spróbój lekko ruszyć rdzeniem w cewce w P.CZ, w lewo lub w prawo. powinno pomóc
  • REKLAMA
  • #8 986367
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1698
    Cewkę to Ty narazie zostaw w spokoju, zacznij od sprawdzenia napiecia na warikapach i ewentualnie ARCZ. ( w samsungu mozbyc to oznaczone jako AFC ).
    Napisz nam o wynikach pomiarów i wtedy pomyślimy co dalej.

pozdrawiam
  • #9 986557
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    Ocena: 204
    Nie kręć w pcz bo rozregulujesz cały tv i potem nie naprowadzisz na swoje miejsce.Poprostu podmień głowicę jest niedroga około 30 zł.Ja też kiedyś szukałem w pcz i napięciach warikapowych jednak była to głowica.
    Konto firmowe:
    TELERADIOMECHANIKA SERWIS ELEKTRONIKI
    Szwejka, Lublin, 20-713
  • #10 986676
    zabex
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Sprawdz na poczatek uklad ARCZ (AFC) jesli jest wszystko ok to postaraj sie podmienic sama glowice.
  • #11 987636
    leszek65
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Witam !
    Moje skromne doświadczenie podpowiada mi że to raczej cewka w p.cz.
    Zazwyczaj pomaga ruszenie o 1/4 obrotu...Oczywiście po wykluczeniu innych możliwości. Objawem rozstrojenia jest uciekanie zaprogramowanych stacji stacji zazwyczaj po krótkim czasie, kolejne wciśnięcie pilota i sytuacja się powtarza...Kręcenie cewkami jest jednak ryzykowne zwłaszcza w starszych obwodach p.cz. gdzie było ich więcej niż obecnie.
    Pozdrowienia
  • #12 987697
    Patryk.master
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam
    Sorka że się wtrącam ale posiadam TV Samsunga CK-512ZSE i jest podobna sytuacja tyle że jak się ogląda dany program to jest wszystko wpożadku ale jak przełącze na inny i wróce to to musze stroić na nowo. Czego to może być przyczyną sterowania (jest elektroniczne na przyciski) czy coś innego??

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #13 1001915
    Jan.dg
    Poziom 21  
    Ocena: 28
    sprawdz elekrtolity przy tranzystorze od strojenia varikapow
  • #14 1002130
    stanisław
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    WymieńC825, C829 i sprubój skorygować napięcie na AGC VR 101 n.1 TDA8305.

Podsumowanie tematu

✨ Problemy z rozstrajaniem kanałów w 10-letnim telewizorze, szczególnie przy sterowaniu pilotem, mogą wynikać z niestabilności napięcia zasilającego układ strojenia varikapów (napięcie w zakresie 2-30 VDC). Zaleca się sprawdzenie stabilności napięcia na diodach varicapowych oraz układzie ARCZ (AFC). Częstą przyczyną jest również uszkodzona lub niestabilna głowica tunera, którą można wymienić na nową, niedrogą część. Inne możliwe źródła problemu to uszkodzone elektrolity przy tranzystorze sterującym varikapy oraz konieczność korekty napięcia AGC (np. na VR101 w układzie TDA8305). Kręcenie rdzeniem cewki w torze pośredniej częstotliwości (P.CZ) może pomóc, ale jest ryzykowne i może prowadzić do dalszego rozstrojenia. W przypadku telewizorów Samsung, np. na płytce P58SC, warto najpierw zmierzyć napięcia i ewentualnie wymienić głowicę. Objawem jest konieczność ponownego strojenia kanałów po krótkim czasie oglądania lub przełączeniu programów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA