logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Samsung CK14F1T - zanik obrazu po naprawie, rozstrajanie programów

dudi82 24 Lut 2007 23:57 1438 8
REKLAMA
  • #1 3614198
    dudi82
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam
    Mam już dość tego TV. Od około roku jest problem z rozstrajającymi się programami. Oglądam np. TVP1, przestawiam na TVN, po 10 minutach wracam na jedynkę i okazuje się, że trzeba ją wstrajać na nowo. Z braku czasu i kasy nie naprawiałem tego tylko się męczyłem. Parę miesięcy temu wystąpił inny problem. TV był włączony ze 2-3 godziny i nagle sam zgasł i po 2-3 sekundach się włączył ale już bez obrazu (tylko z dźwiękiem). Programy dało się normalnie przestawiać, podgłaszać, gasić go i zapalać z pilota ale obrazu nie było. Ojciec próbował go naprawiać ale brakło mu pomysłów więc TV oddałem do nieautoryzowanego serwisu. Naprawa trwała kilka tygodni bo kolesie na początku mówili, że nie wiedzą co się stało a później mówili, że potrzebna jest wymiana modułu pamięci co potrwa bo nie mogą się dogadać z kolesiami z serwisu Samsunga (nie wiem po co im była ich pomoc?). W końcu po jakimś czasie TV naprawili, zapłaciłem 50zł i było wszystko ok. Był obraz i programy się nie rozstrajały. Po paru dniach programy znów się rozstrajały a po paru tygodniach znów kiedyś po włączeniu TV głos był ale obraz nie wskoczył. Wysokie startuje, na kineskopie widać, że świeci, programy da się przestawiać ale obrazu brak. Jeszcze do niedawna wystarczyło go wyłączyć i włączyć parę razy i obraz zaskakiwał ale teraz nawet to nic nie pomaga. Co to może być? Może ktoś miał podobny przypadek? A może TV oddać do serwisu Samsunga? A może zrobić zawody w rzucie szajsem na odległość?

Moderowany przez _PREDATOR_:

Przeniesiono z TV

• REKLAMA
  • #2 3614633
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam.
    Faktycznie dziwne działanie TV. Sądzę, że należało by wymienić procesor łącznie z pamięcią, oraz bardzo dokładnie sprawdzić napięcia zasilające obwody. Być może występuje paskudne uszkodzenie termiczne płyty i dlatego też dzieją się takie cuda. W twoim przypadku skorzystałbym jednak z dobrego serwisanta i niekoniecznie musi to być serwis autoryzowany. Pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 3615009
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 3617830
    dudi82
    Poziom 11  
    Schemat mam. Ojciec (nie jeden tv naprawiał, za PRLu prowadził serwis) próbował to naprawić chyba z miesiąc. Poddał się dlatego tv zaniosłem do serwisu, w którym też na początku rozkładali ręce a później stwierdzili, że trzeba wymienić wsad pamięci. Wsad wymienili, 50zł skasowali i jakiś czas było ok chociaż tv tak jakby trochę inaczej reagował na pilota. Tzn gdy go wyłączałem to po naciśnięciu przycisku na pilocie tv wyłączał się dopiero po sekundzie a wcześniej tego opóźnienia nie było.
    Jutro ojciec ma znów zajrzeć do tv i posprawdza to o czym mówiłeś. Zimne luty już teraz wykluczam bo to było sprawdzane na początku. Jeśli ojciec nic nie zdziała to spróbuję reklamować to w serwisie (plomb żadnych nie założyli) chociaż nie wiem czy 2 miesiące po naprawie będą chcieli gadać o reklamacji.
  • #5 3628603
    dudi82
    Poziom 11  
    Najnowsze wieści z próby naprawy tv:

Na płytce na szyjce kineskopu jest scalak TDA6107Q. Po lutach widać, że był wymieniany w serwisie. Na tym scalaku a dokładniej na jego 5 nóżce jest napięcie 4V. Natomiast na nóżkach 7,8,9 (odpowiadają za RGB) miernik elektroniczny z zakresem do 1000V dławi się i pokazuje 0, tak jakby tam było więcej niż 1000V albo jakieś dziwne napięcie zmienne. Po dotknięciu miernikiem do którejś z tych nóżek tv czasami zaskakuje(obraz wskoczy) i napięcie na nóżce 5 wynosi 6V a na nóżkach 7,8,9 176V. Elektrolity, diody i opory w okolicy scalaka sprawdzone. Scalak znów do wymiany?
  • REKLAMA
  • #6 3628693
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    A jakie jest zasilanie tego wzmacniacza (pin6)?
    Prawdopodobnie tak.
  • REKLAMA
  • #7 3628833
    dudi82
    Poziom 11  
    Na 6 nóżce jest 125V (według schematu tak być powinno). Dodam jeszcze, że scalak się dość mocno grzeje.
  • #8 3628954
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    To sprawdz diodę Zenera idącą na pin5 (9,1V) DZ501.
  • #9 3629442
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Samsung CK14F1T od około roku ma problem z rozstrajającymi się programami – po zmianie kanału i powrocie na poprzedni konieczne jest ponowne wstrojenie. Dodatkowo pojawił się problem zaniku obrazu po kilku godzinach pracy, mimo że dźwięk i funkcje pilota działają poprawnie. Po nieautoryzowanej naprawie wymieniono wsad pamięci, co tymczasowo rozwiązało problem, jednak telewizor nadal wykazuje nietypowe zachowanie, np. opóźnione wyłączanie. Diagnostyka wskazuje na potencjalne uszkodzenie termiczne płyty głównej oraz konieczność wymiany procesora i pamięci. Sprawdzono elementy zasilania i lutowania, wykluczając zimne luty. Na płytce przy kineskopie znajduje się układ scalony TDA6107Q, który był już wymieniany. Pomiar napięć na nóżkach układu wskazuje na niestabilne wartości, a scalak mocno się grzeje. Zasugerowano sprawdzenie diody Zenera DZ501 na pinie 5 układu oraz wymianę elektrolitów w zasilaczu i okolicach wzmacniacza wizyjnego. Zalecane jest skorzystanie z doświadczonego serwisanta, niekoniecznie autoryzowanego, ze względu na złożoność usterki i kosztowne komponenty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA