logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka Teac W522E - Laser wymieniony, nadal nie czyta płyt. Co sprawdzić?

hlw 12 Lis 2004 20:30 10025 5
REKLAMA
  • #1 980986
    hlw
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Witam
    Mam porśbę o pomoc w zrobieniu tej nagrywark, otóż: posiadam taką nagrywarke i po pewnym czasie przestawała mi czytać płytki (stopniowo), na samym końcu czytała już tylko płytki Audio. W serwisie powiedzieli że padł laser. Więc kupiłem druga taką samą z uszkodzoną elektroniką, podmieniłem lasery a tu doopa, niedziała. Ten Laser z drugiej nagrywarki z uszkodzoną elektroniką jest na 99% dobry, więc powinno działać ale niewiem czemu niedziała. Niechodzi mi o jakieś tam czyszczenie lasera bo to robiłem i ten wątek był już poruszany z 1000 razy. Zwracam sie z pytaniem czy może wina lezeć gdzieć w innej części nagrywarki?
    Bios jak i System wykrywają ją prawidłowo, zmiana biosa nagrywarki na najnowszy niepomogła, szufladka wsówa i wysówa się prawidłowo. Co można z tym zrobić?
    Czy można chociaż przerobić to na zwykły cd-rom??
    Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 981244
    spec
    Poziom 28  
    hlw napisał:
    Witam
    Mam porśbę o pomoc w zrobieniu tej nagrywark, otóż: posiadam taką nagrywarke i po pewnym czasie przestawała mi czytać płytki (stopniowo), na samym końcu czytała już tylko płytki Audio. W serwisie powiedzieli że padł laser. Więc kupiłem druga taką samą z uszkodzoną elektroniką, podmieniłem lasery a tu doopa, niedziała. Ten Laser z drugiej nagrywarki z uszkodzoną elektroniką jest na 99% dobry, więc powinno działać ale niewiem czemu niedziała. Niechodzi mi o jakieś tam czyszczenie lasera bo to robiłem i ten wątek był już poruszany z 1000 razy. Zwracam się z pytaniem czy może wina lezeć gdzieć w innej części nagrywarki?
    Bios jak i System wykrywają ją prawidłowo, zmiana biosa nagrywarki na najnowszy niepomogła, szufladka wsówa i wysówa się prawidłowo. Co można z tym zrobić?
    Czy można chociaż przerobić to na zwykły cd-rom??
    Proszę o pomoc

w okolicach lasera powinien byc miniaturowy potencjometr, ewentualnie rezystorek na zasilaniu.... mozna nim 'podkrecic' laser.... moze pomoze. byle nie zabardzo bo siadzie na amen!
  • REKLAMA
  • #3 981445
    hlw
    Poziom 13  
    Prubowałem już (delikatnie) i nic.
    Jeszcze jedno gdy płyty niema to laser sprawdza i zaraz zakańcza działanie, a gdy jest włożona płyta to rozpędza 2 razy po jakieś 10 sekund, więc chyba laser jest w pewnym stopniu sprawny bo wyczaja kiedy jest płyta a kiedy jej niema na tacce.
    Proszę o pomoc dalej
  • REKLAMA
  • #4 981523
    spec
    Poziom 28  
    hlw napisał:
    Prubowałem już (delikatnie) i nic.
    Jeszcze jedno gdy płyty niema to laser sprawdza i zaraz zakańcza działanie, a gdy jest włożona płyta to rozpędza 2 razy po jakieś 10 sekund, więc chyba laser jest w pewnym stopniu sprawny bo wyczaja kiedy jest płyta a kiedy jej niema na tacce.
    Proszę o pomoc dalej

Normalnie uznalbym to za padnieta elektronike, no ale skoro mowisz ze dzialo sie to stopniowo to wina pada na laser... Sprawdz jeszcze polaczenia tasiemkami wewnatrz nagrywarki... bycmoze cos sie z nimi stalo.... jak mozesz przeloz tasiemki z tej drugiej nagrywarki. Moze sie cos ze stykami dzialo i 'zle przepuszcza'.
  • REKLAMA
  • #5 981544
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 130
    Mialem identyczna nagrywarke.. no wlsnie "mialem", tak samo jak tobie siadl mi laser, po oddaniu do serwisy i (sic) 2 miesiacach czekania na naprawe, doszla do mnie wreszcie... i co sie okazalo w serwisie wymieniono laser. I od tego czasu naped nie czytal prawie niczego. mechanizm chodzil jak srutownik.... nie zagladalem do srodka bo po tym incydencie dostalem nowy naped, ale moze sa jakies drobne roznice w budowie lasera? nic innego nie przychodzi mi do glowy...
  • #6 1011048
    rafels
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Nie wiem jak wygląda ten laser ale powinna istnieć możliwość regulacji kąta nachylenia soczewki lasera do osi silnika napędzającego płytę. Może to być mała śruba. Ja spotkałem się z regulacją skosu za pomocą igiełki. Był otworek w obudowie lasera a za nim znajdowała się podstawa zawieszenia soczewki. Poruszając igłą góra-dół reguluje się w niewielkim zakresie kąt nachylenia soczewki do osi napędu płyty.
    Metoda ta pomogła mi w sytuacji gdy nie pomagało już samo czyszczenie soczewki, przedmuchiwanie optyki pod spodem i regulacja za pomocą prka. Po trzeciej próbie ustawienia skosu napęd zyskał drugą młodość. Metoda ta sprawdziła się w przypadku lasera od LG x52.
    Pozdro!
REKLAMA