logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa anteny do nadajnika AM na zakres fal długich.

piotrek_ul1211 02 Cze 2011 20:01 2338 1
REKLAMA
  • #1 9570647
    piotrek_ul1211
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich!

Mam mały nadajnik AM (5W) który pracuje w zakresie fal długich na częstotliwości 280kHz. Chciałbym zbudować do niego antenę. Z obliczeń wynika że długość fali na tej częstotliwości jest powyżej 1000m. Mógłbym zastosować antenę w postaci drutu zawieszonego na pewnej wysokości nad ziemią o długości np. 1/4 fali to jest ok 300m. Mieszkam na wsi i mam możliwość zawieszenia takiej anteny ale tylko o długości do 50m. Zastanawiałem się czy nie lepiej zbudować antenę ramową lub magnetyczną na ten zakres. Chciałem zapytać czym w ogóle różnią się od siebie te dwa typy anten i która ma najlepsze parametry. Może ktoś z Was zbudował już taką antenę i podzieli się swoimi doświadczeniami. Nie chodzi o nadawanie ani o jak największy zasięg. Chodzi o eksperymenty i zdobycie wiedzy na ten temat.
    Z góry wszystkim dziękuję za porady i odpowiedzi!:)
    Pozdrawiam!!
  • REKLAMA
  • #2 9572486
    chemol
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Antena ramowa nadaje się do odbioru bo ma słabą sprawność. Magnetyczną może by Ci się udało zrobić na to pasmo ale jakoś dziwnie by wyglądała pętla 30 metrowa z kondensatorem zmiennym 1000pf? Ewentualnie w poziomie. Zobacz w internecie jak wyglądają konstrukcje dla pasma amatorskiego 136 KHz. Podstawa to konkretne uziemienie czyli system przeciwwag zakopanych pod ziemią i maszt nadawczy z pojemnością końcową na wierzchołku. Do tego oczywiście wariometr służący do dostrojenia tych krótkich jak na to pasmo anten do rezonansu. Nie wiem jaki chcesz zasięg uzyskać ale w tym paśmie albo walisz dużą mocą albo masz rozbudowany system antenowy albo jedno i drugie. Na 5W i dobrze dostrojonej antenie też polecisz ale przy odpowiednich warunkach propagacyjnych.
REKLAMA